- Alt hadde gått fint helt til ti sekunder før vi var nede

Navigasjonssystem på flyplassen skal ha vært avslått.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To personer er bekreftet omkommet etter at et passasjerfly med 307 mennesker ombord krasjlandet på flyplassen i San Fransisco i går kveld, norsk tid.

Passasjerflyet, en Boeing 777, var på vei fra Seoul til San Fransisco, og var i ferd med å lande da ulykken skjedde. Totalt ble 182 personer behandlet på sykehus etter ulykken, mens 123 kom fra det helt uskadd. Alle passasjerene er nå gjort rede for.

Dale Carnes, brannsjef i San Fransisco, opplyser at tilstanden til 49 av de skadde er alvorlig.

- Det kunne ha vært mye verre, sa Ed Lee, ordfører i San Fransisco, på en pressekonferanse i går kveld.

- Det er utrolig, og heldig, at vi har så mange overlevende.

Ombord på flyet var det 141 kinesiske statsborgere, 77 sørkoreanere, 61 amerikanere og en japaner, opplyser flyselskapet.

Navigasjonssystem avslått Et navigasjonssystem som skal hjelpe piloter med å gjennomføre trygge landinger var avslått på flyplassen da flyet fra Asiana Airlines krasjlandet i går, skriver Reuters.

Det er foreløpig uvisst hva som førte til ulykken, men navigasjonssystemet, Glide Path, skal ikke være essensielt for rutinelandinger, skriver nyhetsbyrået.

- Pilotene har måttet stole helt på egne visuelle signaler for å lande riktig på rullebanen, og har ikke hatt tilgang på den elektroniske informasjonen som de vanligvis har på de fleste store flyplasser, selv i godt være, sier piloten Chesley Sullenberger, som selv havnet på verdens forsider da han gjennomførte en vellykket nødlanding på Hudson River i 2009.

Passasjerer og vitner forteller om dramatiske minutter etter at det store flyet traff bakken. Flammer stod opp fra flyet kort tid etter krasjlandingen, og store mengder røyk veltet ut.

- Alt hadde gått fint, helt fram til ti sekunder før vi var hjemme, sier passasjer Elliot Stone til CNN News.

Han forteller at de første beskjedene gikk ut på at alle passasjerene skulle holde seg i ro, men at både han og flere andre likevel valgte å løsne setebeltet og reise seg.

Til CNN forteller han at han hoppet ut en av dørene før nødskliene var ute, og før ambulansepersonelle hadde kommet til stedet.

STORE SKADER: Flyet flyet mistet halen, men også vingene og flykroppen er kraftig skadet. Foto: Ezra Shaw / Getty Images / AFP
STORE SKADER: Flyet flyet mistet halen, men også vingene og flykroppen er kraftig skadet. Foto: Ezra Shaw / Getty Images / AFP Vis mer

- Det tok ambulansen 35 minutter å komme seg dit. Vi ropte og ropte på dem, sier han.

- Instinktene tar over Deborah Hersma fra National Transportation Safety Board (NTSB), forteller at deres team nå jobber med å samle informasjon om hva som har skjedd, og hva som kan være årsaken til ulykken.

- Det er for tidlig for oss å si noe om hva som er årsaken, sier hun.

Vedpal Singh var ombord på flyet sammen med sønnen og kona.

- Instinktene dine tar over. Du vet ikke hva som foregår, sier han til Reuters.

Reuters skriver også at ulykken er den første med denne flytypen hvor mennesker har mistet livet. Selskapet Asiana Airlines har hatt to dødsulykker i løpet av de 25 årene selskapet har eksistert.

Det steg kraftig røyk opp fra passasjerflyet rett etter at det hadde krasjlandet ved flyplassen. Foto: James O'Malley / Reuters
Det steg kraftig røyk opp fra passasjerflyet rett etter at det hadde krasjlandet ved flyplassen. Foto: James O'Malley / Reuters Vis mer