||| I disse dager jobber verdens ledere hardt med å bli enige om hvordan klimaproblemet skal løses. Men historien har eksempler på at vi har klart det tidligere. Har du for eksempel hørt noen klage over hullet i ozonlaget eller sur nedbør i det siste?
1. OzonlagetOzonlaget var 80-tallets store bekymring. Da fant forskerne ut at hullet over Antarktis høyst sannsynlig skyldtes menneskelige utslipp av ozonnedbrytende gasser som KFK og haloner. Drivhusgassene fantes i kjøleskap og spraybokser. Verdens ledere tok affære. I 1989 forpliktet flere land seg til å stanse bruken av disse gassene gjennom Montreal-protokollen. Bruken av drivhusgasser i Norge sank med 99 prosent fra 1986 til 2004, og andre land har hatt en liknende utvikling. I dag har ozonlaget det bedre, men fullt friskmeldt vil det ikke være før i 2050 - 2070.
- Dette er den store miljøseieren. Den viser at mennesker har muligheten til å gjøre noe med klimaproblemene. Det eneste som trengs, er vilje, sier leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken.
2. Sur nedbørEt annet stort problem fra den nære fortida som er blitt kraftig redusert i det siste, er sur nedbør. I 80 innsjøer i hele Norge er nå innholdet av sulfat og aluminium det laveste siden målingene startet på 70-tallet. Fisk og krepsedyr som ikke tålte forsuringen har begynt å vende tilbake. Lavere utslipp i Europa er årsaken, og også her har internasjonale avtaler spilt en viktig rolle. Konvensjonen om langtransportert grenseoverskridende luftforurensning trådte i kraft i 1983, mens den mer konkrete Göteborgprotokollen trådte i kraft i 2005.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger