- Alt i Gaza er en trussel. Ikke spar på ammunisjonen

Israelsk militærorganisasjon refser sine egne.

<strong>KLARE FOR KAMP:</strong>  Israelske soldater står foran en grafitti som er laget på den kontroversielle muren mellom Ramallah og Jerusalem på Vestbredden i fjor sommer. Palestinere på Vestbredden protesterte mot den voldsomme bombingen av Gaza, og ble blant annet møtt av disse soldatene. Foto: Abbas Momani / Afp / Scanpix
KLARE FOR KAMP: Israelske soldater står foran en grafitti som er laget på den kontroversielle muren mellom Ramallah og Jerusalem på Vestbredden i fjor sommer. Palestinere på Vestbredden protesterte mot den voldsomme bombingen av Gaza, og ble blant annet møtt av disse soldatene. Foto: Abbas Momani / Afp / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I kjølvannet av fjorårets massive israelske bombing av Gaza i fjor sommer, under den såkalte Operation Protective Edge, har den israelske organisasjonen Breaking the Silence intervjuet en rekke av soldatene som var i Gaza. Nå kritiserer organisasjonen egen hær. De har også sendt brev til sjefen for IDF, de israelske forsvarsstyrkene.

«I lys av de alvorlige fakta som er kommet fram i vitnesbyrdene, ber vi om å få presentere disse til dere, så fort som mulig (..) Vi ønsker å nå dere før vi offentliggjør vitnesbyrdene på grunn av alvorligheten og de systematisk problematiske sidene som kommer fram», skriver Breaking the Silence i brevet.

- Skjøt vilkårlig rundt Den israelske hæren liker å si at den er en human hær som forsvarer det demokratiske Israel, som er omringet av fiender på alle kanter. Vitnemålene som over 60 soldater og offiserer nå har gitt, viser en helt annen og alvorlig virkelighet. «Vitnemålene gir et urovekkende bilde av at IDFs politikk handler om å skyte uten å se forskjell på sivile og krigende, som har ført til at hundrevis av palestinere ble drept», skriver Breaking the Silence i en pressemelding som har tittelen «Dette er hvordan vi kriget i 2014».

I IDFs retningslinjer står det at hæren skal følge verdier som går ut på å bruke et «minimum av militær styrke» og «beholde humanitet, også i kamp». Nå viser det seg at verken soldatene eller offiserene mener det er hva som skjedde i Gaza i fjor sommer.

<strong>VOLDSOM BOMBING:</strong>  Under fjorårets 50 dager lange bombing av Gaza, var det vanlig å se denne røyken som steg opp over det overbefolkede området. Flere tusen sivile palestinere ble drept i Israels «Operation Protective Edge». Foto: Gil Cohen-Magen / Afp / Scanpix
VOLDSOM BOMBING: Under fjorårets 50 dager lange bombing av Gaza, var det vanlig å se denne røyken som steg opp over det overbefolkede området. Flere tusen sivile palestinere ble drept i Israels «Operation Protective Edge». Foto: Gil Cohen-Magen / Afp / Scanpix Vis mer

- Vi fikk beskjed om at alt inne i Gaza ble sett på som en «trussel», og at vi ikke skulle «spare på ammunisjonen», sier en soldat og fortsetter: «Stridsvogner skjøt vilkårlig rundt og visste ikke om det de skjøt på var legitime militære mål eller om de hadde sivile mennesker», ifølge The Guardian og The Electronic Intifada.

Minst 2105 palestinere, de fleste sivile, ble drept i sommermånedene, ifølge FN-organisasjonen OCHA. 1462 av de drept var sivile, herunder 495 barn. Israelske ledere benekter at militæret går hardt fram, og sier stadig at de tar alle forholdsregler for å unngå at sivile mister livet.

Feil informasjon Andre soldater har sagt at de fikk ordre om å skyte for å drepe, og at de skulle skyte alle personene de så, skriver Breaking the Silence. Soldatene fikk misvisende informasjon, som gjorde at israelske styrker flere ganger gikk inn i områder hvor det var sivile personer, noen ganger også hele familier, i området.

I løpet av de 50 dagene som Israel bombet Gaza fikk landet massiv internasjonal kritikk for å gå for voldsomt til verks, og for at for mange sivile ble skadd og drept i militæroperasjonen.

<strong>SKJØT FOR MYE:</strong>  Ifølge et 60-talls israelske soldater og offiserer gikk den israelske hæren alt for kraftig til verks i Gaza i fjor sommer. Det medførte mange sivile dødsfall. Her er det en gjeng soldater som skjøt mot Gaza i fjor sommer. Foto: Menahem Kahana / Afp / Scanpix
SKJØT FOR MYE: Ifølge et 60-talls israelske soldater og offiserer gikk den israelske hæren alt for kraftig til verks i Gaza i fjor sommer. Det medførte mange sivile dødsfall. Her er det en gjeng soldater som skjøt mot Gaza i fjor sommer. Foto: Menahem Kahana / Afp / Scanpix Vis mer

Breaking the Silence melder at IDF skjøt tusenvis av upresise skudd og granater inn i nabolag. De ødela også hus og infrastruktur til befolkningen, uavhengig om de direkte parter i striden.

- Ikke råtne epler - Det er et problematisk bilde som stiger fram etter vitnesbyrdene fra soldater og offiserer. Det handler om en politikk hvor det skytes uten å ta hensyn. Det har medført at sivile ble drept. Vi har funnet ut at det er en bred etisk fallitt i IDFs regler, og at denne feilen kommer fra toppen i systemet. Det handle ikke bare om «råtne epler», sier Yuli Novak, direktør for Breaking the Silence.

Han mener at den israelske offentligheten må vite hvilke operasjoner deres sønner blir sendt ut i.

- Vi ber om at det blir etablert en etterforskningskomité eksternt fra IDF. De må etterforske politikken som ble ført under «Protective Edge», og normene og verdiene som ligger bak, sier Novak.

Fakta om «Operation Protective Edge»

• 8. juli i fjor startet Israel offensiven «Operation Protective Edge» etter at Hamas og andre palestinske organisasjoner og grupper hadde sendt mange raketter inn i Israel.
• 11. august ble det innført en tre dager lang våpenhvile, som ble forlenget med fem dager. Den ble brutt noen timer før den utløp 18. august, da flere raketter ble skutt mot Israel fra Gazastripen.
• 26. august ble partene enige om en tidsubegrenset våpenhvile.
• I alt ble 2104 palestinere ble drept i militæroffensiven mot Gazastripen, hvorav 1.462 sivile, ifølge tall fra FN-organet OCHA.
• 495 av de drepte palestinerne var barn.
• På israelsk side ble 66 soldater og seks sivile drept i kamphandlinger og palestinske rakettangrep.

Breaking the Silence er en organisasjon av israelske soldater som er sterkt kritisk til at Israel okkuperer Vestbredden og Gaza. Soldatene sier ja til å tjenestegjøre i Israel, men nekter å dra til Gaza og de okkuperte palestinske områdene på Vestbredden. 

Den israelske forsvarsstaben i Tel Aviv sier i en kommentar i morges at organisasjonen ikke har bevis for sine påstander. De kritiserer videre soldatorganisasjonen for ikke å ville legge fram vitnesbyrdene sine og samarbeide om undersøkelsene. Dette avvises av organisasjonen som hevder de ba militæret om et svar allerede for halvannen måned siden.

<strong>SKADD:</strong>  Hundrevis av palestinske barn ble skadd og drept i fjorsommerens israelske angrep mot Gaza. Her får skadde palestinske barn behandling på al-Najar-sykehuset sør i Gaza. Foto: Bilal Telawi / Afp / Scanpix
SKADD: Hundrevis av palestinske barn ble skadd og drept i fjorsommerens israelske angrep mot Gaza. Her får skadde palestinske barn behandling på al-Najar-sykehuset sør i Gaza. Foto: Bilal Telawi / Afp / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer