Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alt kan gå galt igjen

Alt gikk galt i 2000. Bedre var det ikke under lokalvalget for to år siden. I år kan det bli enda mer stemmekaos i Florida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MIAMI (Dagbladet): Tidligere president Jimmy Carter har allerede vært ute og advart.

Guvernør Jeb Bush svarer med å latterliggjøre Carter. Men Jeb Bush, presidentens bror, har ikke andre argumenter enn at:

«... de trakasserer hele tida Florida og valgsystemet.»

Virkeligheten ser litt annerledes ut, i hvert fall da Dagbladet var til stede på valgkomitéhøring i kretsen Miami Dade County onsdag denne uka.

Bananrepublikk

Sjansene for at Florida igjen skal framstå som en bananrepublikk, er overhengende.

I 2000 ble presidentvalget avgjort i Florida. Skandalen var fullkommen. Stemmer ble forkastet, stemmer ble ikke talt opp, og ingen hadde kontroll over hvem som egentlig hadde stemt. Stemmemaskinene kollapset, og Al Gore tapte valget med 537 stemmer.

-  Det var verre under lokalvalget i 2002, sier Gihan Perera, leder for Miami Workers Center, til Dagbladet.

Han talte for valgkomiteen og forsøkte å få gehør for umiddelbare tiltak.

-  Hvis guvernør Jeb Bush og de som styrer Florida vil, kan vi klare å gjøre det som skal til. Valget kan fortsatt bli rettferdig og demokratisk, sier Perera.

Miami Workers Center og andre borgerrettighetsgrupper ønsker internasjonale observatører til valget, slik at mulige uregelmessigheter blir oppdaget.

-  Ikke ryddet opp

Dorothy Townsend, som leder organisasjonen Voice of Working Families i Florida, ler rått når Dagbladet spør om det kan bli et rettferdig valg i delstaten.

-  Politikerne har verken vist vilje eller evne til å rydde opp. Det er nødt til å bli det totale valgkaos i Florida, hevder Dorothy Townsend.

Sammen med sine medarbeidere forsøker hun nå å få registrert svarte velgere. De oppsøker velgerne hjemme og forsøker å forklare dem hvor viktig det er å bruke stemmeretten.

Under valgkomiteens møte orienterte jusprofessor Martha R. Mahoney fra University of Miami School of Law om uregelmessigheter ved det siste lokalvalget i Tampa i august i år.

-  Problemet er at de nye stemmemaskinene aldri har vært brukt ved et stort valg, sier Mahoney.

-  Kan manipuleres

-  I Tampa ble slike stemmemaskiner benyttet i sommer. Det ble avdekket flere feil i rapporteringen av stemmer, sier hun.

Et av de største problemene er at de elektroniske stemmemaskinene ikke gir noen form for kvittering. Lampene på maskinen skal lyse rødt når stemmen er registrert. Flere som har stemt, tror de har stemt, men stemmemaskinen har likevel ikke registrert stemmen deres.

Den konservative TV-kanalen Fox News avdekket i forrige uke at det er enkelt for en datahacker å manipulere de elektroniske stemmemaskinene.

Likevel skal de brukes i Florida, og i en rekke andre delstater.

Hvis en velger i Florida står registrert med fullt mellomnavn, vil stemmen bli forkastet dersom vedkommende underskriver med bare forbokstaven i mellomnavnet.

Vil ha enklere regler

-  Den menneskelige faktoren bekymrer meg. Det er eksempler på at velgere som tror de har registrert seg som velgere, likevel ikke er registrert, sier doktor Bradford Brown. Han er en av mange borgerrettighetsaktivister som forsøker å påvirke myndighetene til å lage enklere regler.

Frykten for det totale valgkaos i Florida er stor.

VELGERJAKT: Kevin Dilbert (t.v.)fra Voice of Working Families i Florida fikk underskriften til spansktalende Joey, som lovet å stemme ved presidentvalget. For å stemme må du være registrert som velger.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media