- Alt kan skje på brexit-landsmøtet

Tidenes politistyrke står klare til slag i Manchester.

LØKKE RUNDT HALSEN: Boris Johnson hengende i dokkeversjon i en demonstrasjon foran Parlamentet i London fredag. Demonstrasjonene og uttrykksformene er ventet å øke i styrke i Manchester ved åpningen av landsmøtet i det konservative partiet søndag. Foto: Tolga Akmen / AFP / NTB Scanpix
LØKKE RUNDT HALSEN: Boris Johnson hengende i dokkeversjon i en demonstrasjon foran Parlamentet i London fredag. Demonstrasjonene og uttrykksformene er ventet å øke i styrke i Manchester ved åpningen av landsmøtet i det konservative partiet søndag. Foto: Tolga Akmen / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Søndag starter landsmøtet i det britiske konservative partiet - 32 dager før partileder og statsminister Boris Johnson har garantert at Storbritannia skal være ute av EU.

BREXIT: 23. juni 2016 stemte et flertall av den britiske befolkningen for å forlate Den europeiske union. Tre år senere har de fortsatt ikke meldt seg ut av EU, og Storbritannia befinner seg i et politisk kaos. Her får du en enkel innføring i hele Brexit på 140 sekunder. Vis mer

- Alt kan skje i og rundt landsmøtet i Manchester. Stemningen er så følelsladd og amper både blant de ulike fløyene i partiet og blant tilhengere og motstandere av brexit-prosessen utenfor Toryenes rekker. Og temperaturen stiger dag for dag, sier Storbritannia-ekspert og førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitet i Agder til Dagbladet før det braker løs i Manchester.

- FÅ BREXIT GJORT: Statsministerens parole er på plass og ønsker det konservative partiet velkommen til landsmøte søndag i Manchester. Foto: Henry Nicholls, Reuters/NTB Scanpix.
- FÅ BREXIT GJORT: Statsministerens parole er på plass og ønsker det konservative partiet velkommen til landsmøte søndag i Manchester. Foto: Henry Nicholls, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

For at det braker løs, er en av de mer sikre spådommene om landsmøtet i Manchester Central Convention.

Manchester-avisa Evening News melder at de største politi- og sikkerhetsstyrkene noen gang i Manchester står i alarmberedskap.

Store demonstrasjoner

Allerede søndag har motstandere av Boris Johnsons brexit-løp varslet store demonstrasjoner i Manchesters gater og tett på møtesenteret.

Det blir ikke mindre folksomt mandag, med Manchester Uniteds hjemmekamp mot Arsenal og mange tusen tilreisende uavhegig av brexit-koket.

- Er dette et ekstraordinært landsmøte i forbindelse med brexit-situasjonen?

- Nei , det er denne tida på året at partiene har sine landsmøter, Labour hadde sitt landsmøte sist uke. Men det spesielle med dette landsmøtet er at mange av delegatene ikke møter, rett og slett fordi de ikke får «fri fra jobben» i og rundt Parlamentet i forbindelse med alt rundt brexit.

Uten Boris?

- Og det helt spesielle er at dette kan bli et landsmøte uten at statsminister og partileder møter fram personlig. Det har ikke skjedd siden jeg har fulgt Det konservative partiet og Labour tett fra 1980-tallet. Boris Johnsons tale er programmessig satt opp på programmet før avslutningen onsdag.

- Men denne gangen kan det skje at Johnsons tale til landsmøtet blir sendt fra London fordi han må være der. Og den kan like gjerne komme mandag eller tirsdag. Labours årsmøte sist uke ble kuttet ned med en dag og delegatene sendt av gårde på grunn av brexit.

- Kan dette landsmøtet føre til dramatiske endringer i prosessen fram mot brexit-datoen 31. oktober - at Boris Johnson går av som statsminister, for eksempel ?

- Går ikke av

- Nei, det tror jeg ikke. Og jeg tror heller ikke politianmeldelsen fra Londons Labour-byråd rett før landsmøtet, om etterforskningen av Johnsons økonomiske transaksjoner med sin amerikanske venninne Jennifer Arcuri, vil få noen avgjørende betydning. Det har vært en kjent sak i britiske medier lenge.

- Vil Storbritannia være ut av EU 31. oktober, med eller uten avtale, som Boris Johnson fortsatt garanterer?

- Jeg vet ikke! Jeg må si det samme nå en dag nærmere datoen som jeg har svart hundrevis av ganger før. Men det er langt på vei klart at det ikke blir noen ny EU-avstemning eller parlamentsvalg i Storbritannia før 31. oktober.

- Blir det i så fall med eller uten avtale ?

- Det tør jeg heller ikke si noe sikkert om. Det er ikke noe «offisielt» nå som tyder på en avtale innen 19. oktober, som flertallet i Parlamentet krever å ta stilling til seinest da.

25-0

- Vil EU godta en søknad fra Storbritannia om en utsettelse av brexit-datoen og eventuelt nye forhandlinger etter 31. oktober?

- I så fall må det være konsensus om det i EU, altså at alle 25 landene sier ja til det. 23-2 for eksempel holder ikke. EUs toppmøte 17.-18. oktober vil være helt avgjørende i forhold til slike søknader.

- Hva blir de umiddelbare virkningene for Storbritannia med brexit uten avtale?

- Det blir «harde» grenser umiddelbart med forsinkelser, også mellom Nord-Irland og Irland. Og Storbritannia står for eksempel uten importavtale for en stor andel av reseptbelagte medisiner. Og det blir en lang prosess med å lage nye lover og kontrakter.

BESTEMT: Opposisjonen frykter at Boris Johnson skal klare å tvinge Storbritannia ut av EU 31. oktober. Det ønsket kommenterer han i denne videoen. Video: @BorisJohnson/Twitter. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Norske turister - som før

- Hvordan vil Norge merke en nyorganisering hos vår store handelspartner Storbritannia?

- Det blir en ny og brå situasjon for mange sektorer. Det er umulig å lage nye avtaler før vi vet hva som blir grunnlaget for avtalen. Ett lyspunkt for veldig mange er klart: [Det norske] Utenriksdepartementet har vært flinke og fått til avtaler som gjør at norske besøkende i Storbritannia med fly ikke vil merke særlige endringer, sier førstelektor og Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad.

Her har Finans Norge oppsummert den nye situasjonen mellom Storbritannia pr. 10. september slik den KAN bli.

Fakta om Storbritannias kaos

* Storbritannia forlater etter planen EU 31. oktober. Statsminister Boris Johnson har sagt at det vil skje med eller uten en avtale med Brussel.

* For å unngå en brexit uten avtale vedtok Underhuset at regjeringen må be EU om tre måneders utsettelse dersom det ikke foreligger en avtale - eller Parlamentet har stemt for utmelding uten en avtale - innen 19. oktober.

* Loven ble godkjent av dronningen 9. september. Fra samme dato suspenderte regjeringen Parlamentet fram til en planlagt trontale 14. oktober.

* 24. september slo høyesterett enstemmig fast at suspensjonen var «ulovlig, ugyldig og uten effekt». I juridisk forstand har Parlamentet ikke vært suspendert, og de folkevalgte trådte sammen neste dag.

* 17. og 18. oktober er det toppmøte i EU, der Johnson sier han vil inngå en avtale, uten å be EU om mer tid.

* Regjeringen har foreslått nyvalg i midten av oktober, men opposisjonen er imot. De vil først sikre at loven om utsettelse blir fulgt.

* Opposisjonen vegrer seg mot å stille mistillitsforslag, blant annet i frykt for at regjeringen kan bruke det til å trenere Parlamentets virksomhet og brexit-prosessen.

Kilde: NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer