Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Alt kan skje

Selv om justisminister Odd Einar Dørum fastslår at Norge deltar i en krig mot Osama bin Laden, al-Qaida og Taliban, mener regjeringen at terrorfaren er lav. - Vi deltar i en krig mot terror, men vi er ikke i krig i tradisjonell forstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Odd Einar Dørum til Dagbladet:

 • Terrorfaren er lav, men Norge er i krig
 • Et nytt og sammensatt trusselbilde Odd Einar Dørum mener faren for et terrorattentat er lav i Norge. Justisministeren ser muligheten for at terrorister skal bruke kjemiske og biologiske våpen i Norge som liten, og beskriver samfunnets sårbarhet som sammensatt.

  - Samfunnet må være forberedt. Vi er klar over at trusselbildet er nytt. Det er grunn til å minne om at amerikanske myndigheter fortsatt ikke vet hvem som står bak spredningen av miltbrann. Vi vet at det i Tokyo tidligere er brukt kjemiske stoffer i et angrep på byens T-banestasjoner, sier Odd Einar Dørum.

  Forberedt på alt


  - Vi - de norske myndigheter - må være forberedt på at alt kan skje og ha nødvendig beredskap for det, sier Odd Einar Dørum.

  Justisministeren understreker hvor viktig det er å være forberedt på at terror kan skje, for et sårbart samfunn som Norge.

  - Som justisminister er min viktigste oppgave samfunnssikkerheten! sier Dørum.

  - Vi har skjerpet både den sivile og den militære beredskap. Samfunnet må forebygge og samtidig være klar over de mulige scenarioene som kan inntreffe.

  Vil ruste opp


  Dørum legger ikke skjul på at han har klare mål som justisminister: - Mitt mål er å ruste opp både den sivile beredskap og samtidig gjøre overvåkingspolitiet best mulig rustet til å utføre de oppdrag de er satt til.

  - Betyr det at du er fornøyd med Politiets overvåkingstjeneste (POT) i dag?

  - POT forholder seg til det nye trusselbildet. POT har erkjent at Norge i dag står overfor et nytt og sammensatt trusselbilde, sier Dørum.

  - Men er overvåkingspolitiet i stand til å møte den nye virkeligheten?

  - Jeg har registrert at enkelte personer nå bruker tid på å debattere POTs metoder og synes nesten å ønske en ny Lund-kommisjon. Jeg vil ikke avskjære enkeltindivider fra en fri debatt. Men nå burde alle gode krefter være opptatt av å forebygge terror. Alle burde være opptatt av at POT fikk støtte, slik at overvåkingspolitiet kan gjøre en best mulig jobb i dagens situasjonen.

  - Moralsk forkastelig


  Dagbladet har opplysninger som bekrefter at enkelte muslimske miljøer i Norge feiret terrorattentatene i USA.

  - Jeg oppfatter det som trist og moralsk forkastelig dersom enkelte feiret terrorattentatene. Men det representerer i seg selv ingen terrortrussel mot Norge.

  - Hvem er egentlig Norge i krig med?

  - Vi fører ingen krig mot islam. Vi er derimot i krig med en liten gruppe som misbruker en stor verdensreligion. I dag er vi ikke i en tradisjonell krig, men vi er med i en krig mot terrorismen. Det er Osama bin Laden, hans terrornettverk al-Qaida og Taliban, sier Dørum, som understreker at kampen mot terrorisme i hovedsak føres med politiske, diplomatiske, finansielle og rettslige virkemidler.

  - Ingen frihavn


  I høst ble det slått alarm da myndighetene ble klar over at en stor gruppe mennesker oppholdt seg i Norge uten at man kjente deres virkelige identitet. Dagbladet har fått bekreftet at opp mot 2000 personer oppholdt seg i Norge, blant annet som asylsøkere.

  - Dette er det grepet fatt i. Det har vært et problem, men ressurser er satt inn. Vi skal til enhver tid vite hvem som er i Norge.

  - Men er det ikke slik at en human asylpolitikk kan føre til at også terrorister kan få en frihavn i Norge?

  - Det er Politiets overvåkingstjenestes oppgave å avdekke om det oppholder seg personer i Norge som kan være en trussel for sikkerheten. Det er selvfølgelig også POTs oppgave å finne ut om det finnes såkalte sovende terroristceller i Norge, sier Odd Einar Dørum.

  - I Danmark er det avslørt sovende terroristceller. Er slike terrornettverk avdekket i Norge?

  - Å avdekke eventuelle sovende celler er en primær oppgave for POT. Ut over det har jeg ingen kommentarer til spørsmålet.

  - Et tidsskille


  To måneder etter terrorattentatene beskriver justisministeren et tidsskille.

  - Terroraksjonen gjorde oss mer bevisst på det moderne samfunnets sårbarhet. Når det gjelder samfunnet og borgernes sikkerhet må vi tenke nytt etter 11. september.

  Han sier han har møtt mange som er usikre og redde etter terrorattentatene: - Fellesskapet er kommet inn i et ukjent terreng. Derfor er det viktig at vi innhenter kunnskap og utnytter denne viten, slik at samfunnet er forberedt.

  - Statsminister Kjell Magne Bondevik har formulert seg slik: «Frykt for terror har blitt en del av hverdagen også i vårt land. Dette er den indre fienden. Vår alles viktigste innsats er å ikke gi etter for dette.» Nettopp derfor er det viktig at vi opptrer som normalt og ikke lar terrorfrykten ødelegge samfunnet vårt, sier justisminister Odd Einar Dørum.

<B>SIKKERHET:</B> - Som justisminister er min viktigste oppgave samfunnssikkerheten! Etter 11. september står vi overfor et helt nytt trusselbilde, sier Odd Einar Dørum.
Hele Norges coronakart