Alt klart for budsjettforhandlinger med Frp

Fremskrittspartiet er klar til innlede forhandlinger med regjeringspartiene om statsbudsjettet. Avklaringen kom etter at regjeringen trakk forslaget om å oppheve de spesielle lønnsordningene for sjøfolk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette var et ufravikelig krav fra Frp, og da innrømmelsen forelå i brevs form onsdag morgen, var partiets finanspolitiske talskvinne Siv Jensen raskt ut med å fastslå at betingelsene for å starte budsjettforhandlinger er innfridd.

- Frp har i dag mottatt et brev fra Høyre, KrF og Venstre, hvor disse partiene bekrefter å ville opprettholde refusjonsordningen for sjøfolk og nettolønnsordningen for ferjerederiene. Frp er dermed rede til å starte forhandlinger med regjeringspartiene med sikte på å komme fram til en avtale om statsbudsjettet for 2003, skriver Jensen i sitt svar.

Starter torsdag

Etter mange og til dels polemiske forpostfektninger ser det dermed ut til at forhandlingene kommer i gang torsdag. Det første møtet vil være viet en bred gjennomgang av partienes posisjoner. Det var ventet at Frp på sitt gruppemøte i Stortinget onsdag ville legge siste hånd på sin kravliste.

De tre regjeringspartiene sier i et brev til Siv Jensen at dagens refusjonsordninger for sjøfolk og ferjerederiene opprettholdes, dersom det blir en budsjettavtale mellom regjeringen og Frp.

- Vi kommer med dette Frp i møte og har stukket oss meget langt. Nå er vi innstilt på å gå i forhandlinger om en helhetlig avtale, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner.

Han regner med at forhandlingene starter torsdag og at de blir «lange og tøffe».

- Nå håper vi på reelle forhandlinger og at den offentlige polemikken kan avsluttes, sier Sanner. Han vil ikke kommentere andre Frp-krav, ettersom regjeringspartiene ennå ikke har fått noen liste.

Grensehandel

Men det er en kjent sak at Frp blant annet vil opprettholde støtten til begravelser og fjerne den foreslåtte økningen i egenandeler for medisiner på blå resept. Frp krever også lettelser i avgiftene for varer som er utsatt for grensehandel, som alkohol og biler.

Frp krevde rett etter framleggelsen av statsbudsjettet at forslaget om å oppheve refusjonsordningene for sjøfolk må trekkes før det blir snakk om å innlede forhandlinger.

Nå bøyer regjeringspartiene av for dette kravet, men gjør det klart at de spesielle lønnsordningene bare blir opprettholdt dersom partene blir enige om en helhetlig budsjettavtale. Dersom det blir brudd med Frp, står regjeringen fast på sitt opprinnelige forslag om å fjerne lønnssubsidiene.

Politisk dødt

Skulle det deretter bli en runde med Arbeiderpartiet, må nok regjeringspartiene igjen være villige til å trekke forslaget, da Ap er like ubøyelig som Frp i denne saken. I realiteten er derfor forslaget politisk dødt, og har vært det i flere uker, men det brukes fortsatt i hestehandelen om budsjettet.

Senterpartiets Morten Lund regner det nå som ganske sikkert at budsjettet kommer i havn med Frps støtte, eventuelt etter at statsminister Kjell Magne Bondevik har stilt kabinettsspørsmål, for andre år på rad.

- Frp lager mye støy og foreslår bruk av langt flere oljemilliarder enn regjeringen. Men nå framstår partiet som handlingsregelens fremste forsvarer og er villig til å forhandle innenfor regjeringens budsjettramme, sier Lund.

(NTB)