Alt klart for flukten

Presset mot Jugoslavias president Slobodan Milosevic til å gi fra seg makta øker. Blir han tvunget til å gå av, er han ikke helt uforberedt på retretten. Familien har flere titalls millioner plassert i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste dagene har både religiøse og politiske ledere tatt til orde for at han bør trekke seg. Hittil har imidlertid Milosevic ikke vist noen tegn på at han vil forlate presidentembetet.

Familien Milosevic har imidlertid - ifølge diplomatiske kilder - allerede innhentet opplysninger om hvilke visa og vaksiner de må ha for å kunne reise til Sør-Afrika. Henvendelsen om immigrasjonsprosedyrene i Sør-Afrika ble gjort av sjefen for den serbiske sikkerhetstjenesten Rado Markovic.

Søkkrike

Og det skal ikke stå på pengene hvis familien bosetter seg i landet. Slobodan Milosevics playboysønn, Marko Milosevic, har personlig satt inn et beløp som tilsvarer rundt 25 millioner kroner i en sørafrikansk bank. Penger har familien nok av, for ved siden av sin politiske virksomhet har familien Milosevic drevet en omfattende forretningsvirksomhet, og regnes i dag som Jugoslavias kanskje rikeste familie.

Slobodan Milosevic gikk inn i kommunistisk «big business» da han ble ansatt som sjef for Jugoslavias gassimportselskap Technogas. Seinere ble han sjef for en av de største bankene i Jugoslavia, Beobanka. Hans formue ble imidlertid grunnlagt da han gjorde store penger ved å handle med, og smugle varer til, land som var rammet av FN-boikott. Det gjaldt særlig ved FN-blokaden under krigen i Bosnia, hvor hans sønn Marko angivelig sto i spissen for smugling av sprit og sigaretter. Seinere har Marko Milosevic gjennom sin far fått hånd om all tax-free omsetning av alkohol og tobakk i Jugoslavia.

Bånd til Hellas

Marko Milosevic har tilbragt storparten av de siste tre åra i Hellas, og skaffet nylig en prakteiendom i byen Voula, en eksklusiv forstad som ligger en 20 minutters kjøretur sørvest for Athen. Den jugoslaviske presidentfamilien skal ha betalt 50 millioner kroner for eiendommene.

I tillegg har familien gedigne sommerresidenser på Korfu og Kreta. Milosevic-familiens interesse for Hellas skyldes de gode forbindelser Slobodan Milosevic har hatt med landets tidligere statsminister Constantine Mitsotakis.

Huset utenfor Athen er imidlertid ikke registrert på noen i Milosevic-familien. Formelt er kjøperen Vanua Vougen, en tobakkshandler fra Montenegro, som har nære forbindelser til Marko Milosevic. Nylig importerte Marko en cabin cruiser til 15 millioner kroner fra Italia til Hellas.

I tillegg til de enorme inntektene Marko Milosevic får fra sitt importfirma, eier han kjempediskoteket Madonna i familiens hjemby Pozarevac. Ellers er han mest kjent for sitt blekede hår, og for de mange luksusbilene han har kjørt i filler, i alt mer enn 30 biler i millionklassen, ifølge jugoslaviske kilder.

Nektes opphold

Hvis Milosevic blir tvunget fra makten, er det stadig færre land familien kan søke tilflukt i. Etter at krigsforbrytertiltalen mot ham ble tatt ut, vil Hellas være et lukket land. Det samme gjelder i utgangspunktet alle FNs medlemsland som vil utlevere personer som er tiltalt for krigsforbrytelser.

I Sør-Afrika sa Nelson Mandela i mai at han fordømmer Milosevics handlinger, men at han ikke ville nekte Milosevic innreise. Men det er tvilsomt om Sør-Afrika vil ta belastningen med å ta imot Milosevic.

Hviterussland

Den eneste som helt sikkert vil ta familien, er Hviterusslands diktator Aleksandr Lukasjenko. Han har alltid støttet Milosevic, og var den første statslederen som besøkte Milosevic i Beograd etter at bombingen startet. Men et liv i isolasjon i Minsk er neppe noen ønsketilværelse, helt sikkert ikke for jetset-barna til Mira og Slobo. De er ikke ettersøkt, og kan leve hvor de vil.