Alt klart for utlevering

Alt taler nå for at Slobodan Milosevic vil bli utlevert til krigsforbryterdomstolen i Haag. Regjeringen gjorde i går et vedtak som åpner for utlevering av den tidligere presidenten. Samtidig viser meningsmålinger at et flertall av serbere støtter en utlevering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ferske rapporter om massegraver av albanere som ble fraktet fra Kosovo til Serbia som har snudd opinionen i Serbia. Det skal også finnes bevis for at Milosevic selv ga ordre til at bevisene for krigsforbrytelsene skulle skjules.

Samtidig presser USA og EU sterkt på for utlevering. En giverlandskonferanse er planlagt i slutten av måneden. Premiepotten er på mer enn ti milliarder kroner. Forutsetningen er at det går mot utlevering av Milosevic og andre mistenkte krigsforbrytere.

Lastebiler med lik

Det er blant annet en lastebilsjåfør som har gitt grusomme detaljer av lasten han fraktet fra Kosovo til Petrovo Selo øst i Serbia krigsvåren 1999. Sjåføren kjørte ti turer og ved en anledning åpnet han containeren og fant døde kropper fra gulv til tak. Andre sjåfører har de siste dagene kommet med liknende historier.

Avsløringene av massegravene i Serbia begynte med at en lastebil med kjølecontainer fløt opp til overflaten ved byen Tekija. Lastebilen hadde havarert og var blitt fylt med murstein, og så senket i elva. Men etter noen dager fløt den til overflaten.

- Da jeg åpnet døra falt det geværer ut, da så jeg kroppen til en kvinne, et barn og et eldre menneske, sier dykkeren Zhivadin Djeordjevic, som undersøkte kjølebilen.

Slettet bevis

Og sporene peker mot Slobodan Milosevic selv. Jugoslavias innenriksminister Dusan Mihajlovic har sagt at det finnes beviser for et møte i mars 1999, rett før NATOs bombing og de voldsomste serbiske massakrene, for at Milosevic ga ordrer til militære ledere om å slette bevisene for massakrene.

Det er denne historien som nå rulles opp i jugoslavisk presse, og er hovedgrunnen til at den jugoslaviske opinionen svinger. Endringer i opinionen gjør at det i går var politisk mulig for regjeringen å ta beslutningen som åpner for at Milosevic kan utleveres.

Boikott

Den montenegrinske koalisjonspartneren Sosialistisk Folkeparti (SNP) boikottet gårsdagens regjeringsmøte med den begrunnelse at utlevering av jugoslaviske borgere er grunnlovsstridig. Den jugoslaviske statsministeren Zoran Zizic var blant dem som boikottet møtet.

Regjeringen kunne likevel gjøre sitt vedtak fordi de reformorienterte medlemmene har flertall blant ministrene. Vedtaket ble gjort med åtte mot én stemme.

Serbias statsminister Zoran Djindjic lovte tidligere i går at Jugoslavia innen utgangen av juni samarbeider fullt ut med domstolen.

Fullt samarbeid innebærer utlevering av jugoslaviske borgere som er siktet og etterlyst for krigsforbrytelser av domstolen, inkludert tidligere president Slobodan Milosevic, som har sittet fengslet i Beograd siden mars.

Et falsum

Milosevic selv uttrykte seg slik om tribunalets anklager mot ham om forbrytelser mot menneskeheten:

- Min skjebne er knyttet til statens og nasjonens skjebne. Saken mot meg er et falsum, sa han ifølge en av sine advokater i avisa Glas Javosti i går.

- Alt jeg har gjort har vært til nasjonens og statens beste. Selv om det var vanskelig å ta avgjørelser, var jeg inspirert av vår ærerike historie, sa han.

<B>FERDIG MANN:</B> - Hvem har skylda? står det på disse plakatene med Slobodan Milosevics portrett i sentrum av Beograd. De fleste serbere mener at Milosevic har skylda. Derfor blir den fengslede ekspresidenten utlevert til krigsforbryterdomstolen i Haag om ikke lenge.