Hvithaien til Norge

Alt ligger til rette for at hvithaien kommer til Norge

- Helt naturlig utvikling, sier haiekspert.

LIGGER TIL RETTE: Alle forholdene i Norge ligger til rette for hvithaien, forklarer haiekspert. Foto: NTB Scanpix
LIGGER TIL RETTE: Alle forholdene i Norge ligger til rette for hvithaien, forklarer haiekspert. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har blitt skrevet om i flere år, muligheten for at hvithaien tar seg et aldri så lite Norges-besøk, nå som vanntemperaturene blir høyere.

Til tross for en del falske alarmer, er det foreløpig ingen som har observert noen hvithai i norske farvann, men skal vi tro marinbiolog og haiekspert Fredrik Myhre i organisasjonen Hjelp Havets Haier, så er det en stor sannsynlighet for at de er underveis.

- Det ville vært en naturlig utvikling, men det vil nok fremdeles ta noen tiår, sier han til Dagbladet.

Mange byttedyr

Norges ni vanlige haiarter

  • Brugde
  • Pigghå
  • Gråhai
  • Håbrann
  • Svarthå
  • Småflekket Rødhai
  • Hågjel
  • Håkjerring
  • Kamtannhai

Ettersom temperaturen i vannet har endret seg over de siste årene, har også resten av naturen fulgt etter. Per dags dato har vi flere nye arter som har slått seg ned langs norskekysten som opprinnelig stammer fra varmere farvann.

For eksempel har vi nå st. Peters fisk, månefisk og sverdfisk blant de nye havdyrene våre. Sverdfisken lever blant annet også i samme habitat som hvithaien, forklarer Myhre.

- Hos oss har vi også store selkolonier, makrell og en tilbakekomst av stimer med tunfisk. Alt dette er viktige byttedyr og en god matkilde for hvithaien, sier Myhre, før han legger til:

Fredrik Myhre jobber som marinbiolog hos WWF. Foto: Hjelp Havets Haier
Fredrik Myhre jobber som marinbiolog hos WWF. Foto: Hjelp Havets Haier Vis mer

- Dessuten vet vi at hvithaien kan svømme så langt nord som opp til Alaska, så det er absolutt ikke umulig at den tar seg turen innom Norge.

Ikke noe å være redd for

Det er nok mange av oss som har en iboende frykt for hvithaien. Den har fått et ufortjent dårlig rykte gjennom skrekkfilmer som «Haisommer»-serien.

Om man ser det i perspektiv var det imidlertid kun 88 registrerte haiangrep i fjor. Ikke så mange, når man tar hensyn til hvor mange hundre millioner, om ikke millarder mennesker, som befinner seg i havet på verdensbasis over et helt år.

- Vi står rett og slett ikke på menyen til hvithaien, og vi har overhodet ikke noe å frykte. Det eneste vi burde frykte er at flere haiarter holder på å bli utryddet, og det i en urovekkende rask fart, sier Myhre til Dagbladet.

BYTTEDYR: Norskekysten har nok av byttedyr som inngår i kostholdet til hvithaien. Foto: NTB Scanpix
BYTTEDYR: Norskekysten har nok av byttedyr som inngår i kostholdet til hvithaien. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Overfiske

- Det er haien som burde frykte oss, og ikke omvendt. En fjerdedel av verdens 450 haiarter er nå i ferd med å bli utryddet. Dette er en dyregruppe som har svømt rundt i verdenshavene i rundt 400 millioner år og som tvilsomt har hatt det vanskeligere enn nå, sier Myhre.

Årsaken skal hovedsakelig skyldes overfiske, spesielt med bakgrunn i det sørøst-asiatiske markedets appetitt på haifinnesuppe. Over 100 millioner haier antas å fiskes hvert år.

80 MILLIONER ÅR GAMMEL: Forskere fant nylig den sjeldne kragehaien utenfor Portugal, på 700 meters dybde. Den har et underlig utseende, og dens aner er åtti millioner år gamle. Video: CNN Vis mer

I tillegg er trusler fra for eksempel såkalte «spøkelsesgarn» som blir liggende igjen i havet og fange forbipasserende fisk og hai.

Her i Norge har vi ni haier som er helnorske, og lever i norske farvann hele året rundt. Av disse ni haiartene er pigghåen, håbrannen og brugden allerede utrydningstruet.

- Disse haiene lever veldig lenge, og føder få avkom. Når man driver med fiske av disse haiene, kan man lett ta ut for mange over tid, og ødelegge balansen. Haiene rekker rett og slett ikke å få opp bestanden like raskt som vi fisker dem, sier Myhre.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer