Ukraina

- Alt ligger under vann

Ukraina og Russland anklager hverandre for å stå bak demningskollapsen sør i Ukraina. Titusenvis av mennesker står i fare, advarer FNs nødhjelpssjef.

OVERSVØMT: En kvinne i Kherson vader gjennom oversvømte gater etter at Kakhovka-demningen ble ødelagt natt til tirsdag. Det er uklart hva som skjedde og hvem som står bak. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB
OVERSVØMT: En kvinne i Kherson vader gjennom oversvømte gater etter at Kakhovka-demningen ble ødelagt natt til tirsdag. Det er uklart hva som skjedde og hvem som står bak. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Fortsatt er det ikke kjent hva som forårsaket kollapsen natt til tirsdag. Store områder i Kherson-fylket er nå oversvømt.

Rundt 17 000 mennesker er evakuert, ifølge ukrainske myndigheter. Sju personer skal være savnet, ifølge Tass.

Busser, tog og private kjøretøy er hentet inn for å ta folk ut av rundt 80 byer og tettsteder som er truet av flommen.

I Kherson by har vannivået steget med tre og en halv meter tirsdag. Flommen ventes å nå en topp onsdag.

Onsdag morgen er det publisert nye satelittbilder som viser oversvømmelsene i Kherson 15. mai - før demningkollapsen - sammenlignet med 6. juni - etter.

- Alt ligger under vann, alle møblene, kjøleskapet, mat, alle blomster, alt flyter. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, sa 53 år gamle Oskana til Reuters da hun ble spurt om hvordan det går med boligen.

Tirsdag kveld måtte evakuerende sivile i Kherson løpe i dekning fra artilleriangrep, skriver Reuters.

Store konsekvenser

FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths sa ifølge AFP at ødeleggelsen av demningen er et «voldsomt slag» mot matproduksjonen i regionen, og at den også kan føre til at miner og eksplosiver blir tatt med av vann til områder som har vært regnet som trygge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer