- ENORM ILDKULE: En forskergruppe bestående av hele 41 konkluderer med at nedslaget på Yucatan-halvøya i Mexico alene utryddet dinosaurene. Illustrasjon: REUTERS/NASA/Don Davis
- ENORM ILDKULE: En forskergruppe bestående av hele 41 konkluderer med at nedslaget på Yucatan-halvøya i Mexico alene utryddet dinosaurene. Illustrasjon: REUTERS/NASA/Don DavisVis mer

- Alt liv i nærheten ble grillet

41 forskere hevder de en gang for alle har avgjort hva som drepte dinosaurene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det er avgjort, hevder et panel på 41 forskere: Det var et katastrofalt asteroide- eller kometnedslag som alene drepte alle dinosaurer, pterosaurer og store vannlevende reptiler for 65 millioner år siden.

Over halvparten av alle arter ble utryddet under den såkalte kritt-tertiær-utryddingen. Etter å ha gransket 20 år med forskning slår vitenskapsteamet fast at årsaken var den 10-15 km store klumpen som dundret inn i Yucatan-halvøya, 20 ganger fortere enn en geværkule.

- Eksplosjonen av varm stein og gass ville sett ut som en enorm ildkule i horisonten. Alt levende i nærheten som ikke fant dekning ble grillet, sier dr. Gareth Collins, i en pressemelding.

- HelvetesmiljøCollins er én av de 41 forskerne som står bak den ferske studien publisert i tidsskriftet Science.

DØD: Fossiler av Abydosaurus mcintoshi ble nylig oppdaget i USA. Foto: MICHAEL W. SKREPNICK/SCANPIX
DØD: Fossiler av Abydosaurus mcintoshi ble nylig oppdaget i USA. Foto: MICHAEL W. SKREPNICK/SCANPIX Vis mer

- Vi er svært sikret på at en asteroide var skyld i utryddelsen. Den førte til enorme branner, jordskjelv på over 10 på Richters skala og kontinentale ras som dannet tsunamier, sier medforfatter dr. Joanna Morgan.

- Spikern i dinosaurkista var materiale ble sendt opp i atmosfæren med høy hastighet. Dette omsluttet planeten i mørke og førte til en global vinter. Arter som ikke greide å tilpasse seg helvetesmiljøet døde ut, legger Morgan til.

Ideen er på ingen måte ny. Allerede i 1980 publiserte Louis Alvarez og sønnen Walter en studie som la skylda på et asteroidenedslag. Det sannsynlige åstedet ble funnet i Chicxulub i Mexico, og påstanden fikk medhold i vitenskapelige miljø, skriver AP.

OM NOM NOM: Vi skal være glade for at dinosaurene døde ut, da det ga pattedyrene mulighet til å ta over jorda. Dette er skjelettet til en Spinosaurus - den aller største av kjøtteterne. Kjennere vil huske at den gjorde kort prosess med en Tyrannosaurs rex i filmen "Jurassic Park III". Foto: Reuters/SCANPIX
OM NOM NOM: Vi skal være glade for at dinosaurene døde ut, da det ga pattedyrene mulighet til å ta over jorda. Dette er skjelettet til en Spinosaurus - den aller største av kjøtteterne. Kjennere vil huske at den gjorde kort prosess med en Tyrannosaurs rex i filmen "Jurassic Park III". Foto: Reuters/SCANPIX Vis mer

Om nedslaget ene og alene førte til masseutryddelsen, eller om det var en kompleks kombinasjon av flere katastrofale hendelser og forhold, har imidlertid vært en het potet og frisk debatt.

DrapsvåpenSærlig verdens største vulkaninferno - de såkalte Deccan Traps - er blitt utpekt som mulig gjerningskatastrofe i dinosaurdrapet.

- Det er ikke bare-bare å finne et 65 millioner år gammelt drapsvåpen, påpeker paleontolog Jørn Hurum ved Naturhistorisk museum og Universitetet i Oslo til Dagbladet.

KATASTROFE: Nedslagskrateret Chicxulub på Yucatan-halvøya i Mexico har en diameter på 180 km. En massiv forskergruppe mener dette nedslaget alene drepte dinosaurene for 65 millioner år siden. Foto: NASA/Wikimedia Commons
KATASTROFE: Nedslagskrateret Chicxulub på Yucatan-halvøya i Mexico har en diameter på 180 km. En massiv forskergruppe mener dette nedslaget alene drepte dinosaurene for 65 millioner år siden. Foto: NASA/Wikimedia Commons Vis mer

Kirk Johnson ved Denvers Naturhistoriske museum frikjenner imidlertid Deccan-utbruddene, og hevder de fant sted 400 000 år før dinosaurene døde ut.

Så da var debatten parkert og avsluttet? Tro igjen!

Førte til mennesker- Dette er en veldig spennende studie. Med 41 forskere legger de virkelig breisida til, men..., sier paleontolog Hurum til Dagbladet, og fortsetter:

DINOKJENDIS: Tyrannosaurus rex. Foto: REUTERS/Nicky Loh/SCANPIX
DINOKJENDIS: Tyrannosaurus rex. Foto: REUTERS/Nicky Loh/SCANPIX Vis mer

- Jeg ser det bare er geofysikere og geologer som har deltatt. Så vidt jeg ser er det for eksempel ingen dinosaurpaleontologer, sier han.

- Jeg regner med at det ganske snart kommer et sint svar i Science fra gruppa som mener det var vulkaner som utryddet dinosaurene. Og etter det kommer noe fra dem som står midt imellom. Jeg tviler på at vi noensinne vil komme til en enighet, sier Hurum.

Uansett bør vi være glade for at dinosaurene døde ut. Det ga noen små opportunistiske hårballer kalt pattedyr en sjanse til å overta skrekkøglenes nisjer i økosystemet.

KYLLING?: Sinosauropteryx hadde fjær. Foto: AP/SCANPIX
KYLLING?: Sinosauropteryx hadde fjær. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Til syvende og sist førte det til at mennesket nå er jordas dominante art (og ikke smarte Velociraptorer).

- Om dinosaurene ikke døde ut ville vi fortsatt vært spissmus, humrer Hurum.