Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alt-mulig-kvinnen

Navn: Grethe Støa BirketvedtAlder: 57Yrke: Forsker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Dagens gjest i denne spalta er nesten for god til å være sann: Grethe Støa Birketvedt er forsker, dikter, komponist, pianist, en av verdens mest intelligente kvinner, berømt i USA og ukjent i Norge.

Nå er hun blitt utnevnt til æresprofessor ved Albert Schweitzer International University i Genhve og skal blant annet være med i utvelgelsen av kandidater til Nobels fredspris. Til daglig jobber hun som forsker ved Regionsykehuset i Tromsø og har fedme og spiseforstyrrelser blant kvinner som sitt spesialfelt. Som gjesteprofessor ved University of Pennsylvania ledet hun i 1995 et prosjekt som tok sikte på å kartlegge årsakene til fenomenet nattspising. Bare i Norge sliter i underkant av 100 000 mennesker med dette problemet med at de må oppsøke kjøleskapet flere ganger i løpet av ei natt. Forskerne med Støa Birketvedt i spissen fant fram til at de led av mangelen på hormonet melatonin.

  • Det gjenstår ennå flere års forskning til man har kommet fram til en løsning for nattspiserne. Men gjennombruddet førte likevel til at Grethe Støa Birketvedt fikk enorm oppmerksomhet fra forskermiljøet og media. I fjor ble hun Årets kvinne i USA, hun er med i «Who is Who in the World» for både 1998 og 2000, «Who is Who in Medicine og Healthcare» i 1998- 2001, «Who is Who in America» 2000- 2001. Vi kunne ha fortsatt en lang rekke videre. I det hele tatt er hennes CV et utrolig syn. Hun har en IQ på 169, som er jevnt med Einstein, og hun har en meget sjelden adgangstillatelse til USA. Så intelligente mennesker får arbeids- og oppholdstillatelse uten å måtte ha fast tilknytning til et sted. Ganske enkelt fordi Amerika trenger slike folk.
  • Godt gjort når du er født og oppvekst i Østfold. Sarpsborg-jenta var i barne- og ungdomsåra fast bestemt på å bli konsertpianist. Det ble hun da også, men andre interesser kom i tillegg. Hun gikk på Idrettshøgskolen og hadde rytmisk sportsgymnastikk som hovedidrett. Det var gjennom studiene der hun fattet interessen for ernæring og la grunnlaget for den forskningen hun nå er inne i. Hun ble også medisinstudent og har jobbet som lege. Grethe Støa Birketvedt har også gitt ut flere diktsamlinger, bidragsyter i til sammen 50 bøker, har komponert over 100 sanger og musikaler og er et unikum det er vanskelig å presentere fullt ut på 50 linjer. Hun synes selv det er viktig å være så allsidig så mulig, og at alle aktivitetene skaper en personlig ballast som kommer til nytte for begge hjernehalvdelene. Hvis hun ikke fant glede i litteratur og musikk, ville hun heller ikke funnet en helhet i forskningen, mener hun.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media