- Alt ned unntatt renten?

I dag kommer Norges Bank til å hytte med rentevåpenet. Men er det riktig å sette opp renten når næringslivet kanskje bikker ned også her i Norge? Følg med Tomra, oil service og konsulentene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske aksjemarkedet klarer ikke helt å finne tonen. Det ligger og vaker i en såkalt 'tradingrange'. De kraftige rentekuttene fra sentralbanken skal jo sette fart i den amerikanske økonomien igjen, men samtidig synes mange at aksjene er stivt nok priset med mindre man tror veksten ganske fort kommer tilbake, og da i samme grad som på slutten av 90-tallet.

Det kan synes som om stadig flere begynne å tvile på det. Den sektoren som opplevde den kraftigste veksten på slutten av 90-tallet, utstyrleverandørene til utbyggingen av tele- og internettet, opplever nå kraftig nedgang. Bare se på kursutviklingen på norske Eltek, som leverer strømsystemer til telekomindustrien, så skjønner du hvordan forventningene har utviklet seg. Aksjekursen er ned nesten 90 prosent fra toppen. Og dette er et industriselskap!

I går kunne det velrenommerte meglerhuset Sanford Bernstein i USA helle salt i såret. Ikke bare oppjusterte deres analytiker fallet i investeringene i år til 15 prosent. Han tror ikke veksten investeringene kommer tilbake i normal takt (anslått til 10 prosent årlig) før i 2004!

Global smitte

Det som begynte som et korreksjon i en overopphetet amerikansk økonomi har smittet over på resten av verden. Nå merker de aller fleste bedriftene i Europa og Asia at investeringsviljen er lavere. Med dagens raske nyhetsspredning og globale økonomi forplanter trendene seg raskere til andre verdensdeler. Mye tyder på at vi er midt inne i en global nedkjølning. I Tyskland i går snakket finansministeren om at veksten i brutto nasjonalprodukt i andre kvartal kan bli så lav som null! I Japan er også økonomien på vei ned, i den grad den har vært opp i det hele tatt.

Her i Norge ser alt, tilsynelatende, annerledes ut. I alle fall om vi ser på den økonomiske statistikken. Men sosialøkonomene i Finansdepartementet og Norges Bank må ikke stirre seg blind på slike størrelser. Faren er at de overser tidligere tendenser i næringslivet. Disse er vanskelig å kvantifisere, men erfaringene fra utlandet bør tilsi at Norges Bank bør være litt forsiktig med å skru til renteskruen når norsk næringsliv nå mest sannsynlig også kommer til å bli rammet av global nedgang.

I Europa trodde man nedsmeltingen i den amerikanske økonomien var et lokalt problem. Nå har problemene skyllet inn over de europeiske landene, og det er naivt å tro at norsk næringsliv kommer uberørt ut av det som nå skjer.

I en del bransjer er det allerede tegn til nedbremsning. Konsulentmarkedet er i ferd med å bli tøft. Både i Norge og Sverige. Det er overkapasitet, spesielt i Sverige, der Framfab ryktes å ha dumpet prisene helt nede i 250 svenske kroner per time! Dette er rykter, men det er ingen tvil om at konsulentprisene har gått kraftig ned som følge av ovrkapasitet.

Konsulentbruk er jo som kjent noe av det første man kutter ned på i en bedrift. Senere kommer oppsigelser. De minst lønnsomme bedriftene, mange av dem innen TMT, har allerede begynt å sette folk på porten. Det er er stramt arbeidsmarked i Norge, ja. Men det er oogså overkapasitet i flere bedrifter. Det er derfor grunn til å tro at arbeidsmarkedet ikke blir strammere (med mindre politikerne bruker enda mer på det offentlige).

Dette er forhold som Norges Bank bør ta hensyn til. I dag er det fremleggelse av inflasjonsrapport og hovedstyremøte i Norges Bank. Her vil nok sentralbanken true med nye renteøkninger basert på den statistikken som foreligger. Men faren er som sagt at dette er for mye historiske størrelser og at norsk, privat næringsliv kan komme inn i dårligere tider. Da er det dumt å trykke på bremsen akkurat idet norsk økonomi trolig likevel er på vei ned.

Følg med Tomra i dag. I går bestemte den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen seg for å ikke støtte regjeringen når avstemningen om pant på engangsemballasje kommer opp til votering på fredag. Det betyr at avstemningen ikke finner sted fredag, men 13. juli.

Problemet for delstaten er at den har en regjering basert på samme politisk grunnlag som den føderale regjeringen (Sosialdemokratene og De Grønne). Det er derfor vanskelig for den å stemme for Bayerns alternative forslag om en minstekvotering på bruk av gjenfyllbar emballasje. Nordrhein-Westfalen har derfor egentlig bare forskjøvet beslutningstidspunktet noen uker i håp om at man skal komme frem til en bedre løsning enn Bayerns forslag og regjeringens forslag om pant på boks.

Det synes imidlertid som om det ikke foreligger noen andre alternativer, og Tomras sjanser ser fortsatt rimelig gode ut. Gårsdagens beslutning fra Nordrhein-Westfalen skaper imidlertid økt usikkerhet, og kursen på Tomra raste igår da deler av markedet i 15-tiden fikk vite om delstatens beslutning.

Oil services

Du skulle kanskje trodd at oil services ville være den rette sektoren med høye oljepriser og svake teknologiaksjer? Tro om igjen. De seneste tre månedene har denne sektoren vært blant de sektorene som har gått dårligst. Det er trolig forventninger om at oil service-aksjene topper inntjeningsveksten i år og neste år, som gjør at investorene allerede nå vekter seg ned.

10 verste sektorene siste 3 måneder

Bransje %-vis fall siste 3 mnd

1 Communications Technology -19.33%

2 Pipelines -15.37%

3 Oil Drilling -12.25%

4 Advanced Industrial Equipment -12.14%

5 Oilfield Equipment And Services -6.23%

6 Household Products, Non-Durable -5.28%

7 Household Products -5.22%

8 Household Products, Durable -5.00%

9 Distillers And Brewers -4.63%

10 Automobiles -4.38%

Oil services er en syklisk bransje som har gått smått med avkastning over tid. Etter kraftig oppgang i 1999 og frem til i vinter, tror flere investorer at tiden er inne til å vekte seg ned.

Det var stor oppgang i flere teknologiaksjer på Oslo Børs i går. Det minnet svært mye om et 'sucker's rally' og mest sannsynlig får vi en ny nedtur i dag.

Eltek er fortsatt under press. I USA falt konkurrenten Power One hele 12 prosent, mens de øvrige konkurrentene var blandet. Slik resten av verden fremstiller telekomindustrien nå, er det svært mye som tyder på at Eltek kan komme til å trenger mer penger for å reparere balansen. Når teleselskapene skal kjøpe inn igjen, er det ikke usannsynlig at de kommer til å kikke på leverandørenes balanser for å se om de overlever. Det er mange konkurser som har vært og som kommer i telekom-industrien. Og jo lenger Eltek venter, jo lavere ser det ut til at emisjonen må gjøres på (jfr Enitel).

Markedet kommer trolig til å reagere ned igjen i dag etter overdreven optimisme i går. Mest fokus blir det på dagens fremleggelse av inflasjonsrapport og hovedstyremøte i Norges Bank. Dette vil skje klokken 14.00.