-Alt OK

NEW YORK (Dagbladet): - De er ikke krigsfanger, og de kommer ikke til å bli omgjort til krigsfanger, fastslo USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld da han i går besøkte den amerikanske Røntgen-fangeleiren i Guantanamo Bay-basen på Cuba.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det foreligger ingen tvil i dette tilfellet, føyde han til.

Det amerikanske utenriksdepartementets jurister skrev før helga en utredning som konkluderte med at Genhve-konvensjonen - som setter rammer for behandling av krigsfanger - også gjelder for fangene på Cuba inntil en individuell vurdering av hver eneste fanges sak eventuelt opphever denne beskyttelsen.

Utenriksdepartementets jurister skriver at det ikke er tilstrekkelig at presidenten fastslår fangenes status som gruppe.

Powell uenig

Visepresident Dick Cheney karakteriserte i går denne debatten som en «diskusjon jurister imellom» om «finforståelse av bestemmelsene». USAs nasjonale sikkerhetsråd skal drøfte saken på sitt møte i dag. Utenriksminister Colin Powells standpunkt om at Genhve-konvensjonen skal gjelde gjør at han er i mindretall blant tungvekterne i presidentens krigskabinett. De andre vil ha adgang til vidtrekkende avhør av fangene, noe som Genhve-konvensjonen ikke tillater når det gjelder krigsfanger.

Full tillit

Forsvarsminister Donald Rumsfeld dro i går på inspeksjon til fangeleiren for ved selvsyn å kunne avvise både den juridiske kritikken som gjelder fangenes status, og den internasjonale kritikken om at fangene får inhuman behandling i nettingburene på øya i Det karibiske havet.

Rumsfeld vandret rundt i leiren i følge med USAs forsvarssjef Richard Myers og fire senatorer, to fra hvert parti, og fikk anledning til å se fangene i burene på ca. fem kvadratmeter.

- Jeg har absolutt full tillit til måten fangene blir håndtert og behandlet på. Det er en tøff jobb, sa forsvarsminister Rumsfeld og understreket på nytt at fangene har truet med å drepe amerikanere dersom de får en sjanse.

- Disse er blant de farligste, best trente og mest grusomme drapsmenn på jordens overflate, sa han og føyde til at mye av debatten om fangebehandlingen er basert på feilinformasjon.