Alt om spionjakten

Kronologi over jakten på den norske spionen:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

* Den danske avisa Ekstra Bladet avslørte tidligere i år at en norsk agent ved dekknavn «Lanze» hadde forsynt NATO-avdelingen HVA XII i Stasi med topphemmelige dokumenter om NATO og norsk utenrikspolitikk.

* Avisens journalist rakk så vidt å få kjennskap til agentens eksistens i Gauck-arkivet i Berlin, før det norske overvåkingspolitiet (POT) fikk lagt inn en sperre ved å si at saken var under etterforskning.

* Ifølge Ekstra Bladet ble «Lanze» vervet under Østersjø-uka i Rostock i 1962, og var aktiv helt til Berlin-murens fall i november 1989.

* Opplysningene «Lanze» bidro med tyder på at han hadde nær kjennskap til norske diplomaters aktivitet ved NATO-hovedkvarteret i Brussel.

* «Lanze» skal ha overlevert 400 til dels topphemmelige rapporter om norsk sikkerhetspolitikk til Stasi.

* Ifølge den tidligere Stasi-offiseren Günter Bohnsack var «Lanze» en middels god agent, men pålitelig og regelmessig.

* Flere andre norske agenter skal også være omtalt i Stasis arkivene, blant dem to som opererte under dekknavnene «Hein» og «Cello».

* «Cello» leverte detaljerte rapporter om norske diplomaters vurdering av den internasjonale situasjon, noe som kan tyde på at vedkommende hadde tilknytning til den norske utenrikstjenesten.

(NTB)