Alt Opseth tar i blir til høringer

Da Kjell Opseth i går møtte opp på Oslo Plaza for å forklare seg for Groth-kommisjonen, var det hans fjerde høring på under fire år i en kontroversiell sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva er det med denne mannen? Hvorfor blir så mye av det han har hatt ansvaret for mat for granskingskommisjoner og politiske høringer?

Medlemsjukset

September 1996: Kjell Opseth måtte forklare seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om hvorfor han anmeldte ungdomsorganisasjonen 4H for juks med medlemstallene. Han innrømmet at denne anmeldelsen var uten grunnlag, men hadde likevel ikke trukket den tilbake.

Opseth kalte det en «glipp» han var veldig lei seg for, og reddet seg unna mistillit i Stortinget med sin beklagelse.

Dyrt bruprosjekt

Februar 1998: Opseth måtte forklare seg for Stortingets kontrollkomité om hvorfor byggingen av Nordhordlandsbrua fikk en budsjettsprekk på nær 200 millioner kroner. Han fikk kritikk fra sine politiske motstandere, og krass kritikk fra Riksrevisjonen for mangelfulle forarbeider, kostnadsoverslag og planlegging. Og mangelfull informasjon til Stortinget.

Gardermohøringene

Januar 2000: Opseth sa han ikke kjente innholdet i en rapport fra Transportøkonomisk institutt, som sa at flytoget ville bli langt mindre lønnsomt enn det som ble lagt til grunn da Stortinget vedtok Gardermobanen.

Han ble beskyldt for bevisst å ha holdt tilbake informasjon og feilinformert Stortinget, og ble truet med riksrett. Det er flertall i Stortinget for en ny, klargjørende høringsrunde i saken, og da må Opseth i ilden igjen.

Åsta-høringen

Mars 2000: I går måtte Opseth svare Groth-kommisjonen på hvorfor ATC-utbyggingen på Rørosbanen ble nedprioritert. Han kunne ikke huske å ha hatt noen befatning med det.

- Jeg er en av de samferdselsministrene som har sittet lengst (fra 90- 96, red.anm.), og det var mye som ble satt i gang i min periode. Det kan nok være mye av årsaken til at jeg har måttet svare for meg i flere høringer. Det har vært mye kritikk, men jeg har klart meg. Dersom jeg har oppdaget at noe har vært feil, har jeg innrømmet det, sier Opseth til Dagbladet.

Kjell Opseth var også sentral under årets høring om it-satsingen på Fornebu. Som stortingsrepresentant frontet han Fred. Olsens visjon om IT Fornebu Technoport.

Vestlandscowboy

En av Opseths argeste politiske motstandere på Stortinget, SVs leder Kristin Halvorsen, har følgende forklaring på hvorfor Opseth er blitt reisende i høringer:

- Opseth hadde ansvaret for et stort felt i lang tid. Det var mange og store prosjekter i perioden. For meg virker det som om de prestisjetunge prosjektene var enklere å få vedtatt, mens vedlikehold og mindre prosjekter fikk mindre oppmerksomhet. Jeg tror Opseth har litt av vestlandscowboyen i seg, med store ambisjoner, sier Halvorsen.

anders.hagen@dagbladet.no