Alt på flyet fungerte, det kom ingen nødanrop og ruta var klarert og brukt bare timer i forveien

Overbevist om at flyet ble skutt ned.

VRAKRESTER: Vrakrester øst i Ukraina. Ukraina og USA er overbevist om at flyet ble skutt ned. REUTERS/Maxim Zmeyev
VRAKRESTER: Vrakrester øst i Ukraina. Ukraina og USA er overbevist om at flyet ble skutt ned. REUTERS/Maxim Zmeyev Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Under en pressekonferanse like før klokka 11 i formiddag, opplyste malaysiske myndigheter om flyet MH17, som i går kveld gikk ned i Ukraina og der alle de 298 om bord døde.

Malaysiske myndigheter var svært opptatt av å understreke at det ikke var noen ting som tydet på at det var noe galt med flyet.

I en offisiell uttalelse fra malaysiske myndigheter understrekes det at det ikke var noe galt med flyet. Det var ikke gitt noen instruksjoner om at flyet skulle endre retning, og en rekke andre fly brukte ruta i timene i forveien.

Det kom heller ingen nødandrop fra kapteinen om bord på flight MH17, som er av typen Boeing 777.

Les hele uttalelsen her (på engelsk).

Må dømmes
173 av de døde passasjerene er nederlendere, 44 fra Malaysia, 27 fra Australia, tolv fra Indonesia, ni fra Storbritannia, fire fra Tyskland, fire fra Belgia, én fra New Zealand, én fra Canada og én fra Filippinene.

20 av de døde passasjerene har ukjent nasjonalitet.

Ukrainske og amerikanske myndigheter har konkludert med at flyet ble skutt ned.

- De som står ansvarlige for dette, må dømmes, sa transportminister Liow Tiong Lai.

Grusomt åsted Rundt krasjstedt sto brannbiler og ambulanser på rekke og rad, og separatistene oppfordret journalistene til å ta bilder. Det er ingen hus i umiddelbar nærhet.

I dag er det store søkeaksjoner i området, selv om arbeidet i starten ble forhindret av separatistene, ifølge ukrainske myndigheter.

Malaysia vil starte en uavhengig etterforskning, og sender et katastrofeteam på 62 til Ukraina.

Redningsmannskaper bandt små hvite klesfiller i trær i området for å markere stedene likene ble funnet. Mange av likene satt fortsatt med setebelter festet til rester av flyet og med personlige gjenstander rundt seg.

Det var også en rekke gjenstander spredt rundt, som en seterygg med en knust TV-skjerm, en stor del av halen på flyet med flyets logo og en reiseguide til Bali.

Flyet som ble skutt ned var et passasjerfly fra Malaysia Airlines underveis fra Amsterdam til Kuala Lumpur.

Tre teorier FFI-forsker Tor Bukkvoll mente i går dette må har vært en feiltakelse dersom separatistene sto bak, og sa det er tre teoretiske muligheter for hvordan en nedskyting kan ha skjedd:

1.  Ukrainske regjeringsstyrker kan ha skutt ned flyet.

2. Prorussiske opprørsstyrker kan ha gjort de. De disponerer russiskprodusert mellomdistanse luftvernartilleri av merket Buk, som ble utviklet på 1970-tallet og har en rekkevidde opp til 35 000 meters høtyde.

3. Flyet kan ha blitt skutt ned fra russisk side av russisk militære.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer