- Alt på mottak er ikke like trist, men i meldingen vår tegnes det et ganske dystert bilde

Redd Barna overleverer «En alvorlig stor melding» om barn på flukt Inga Marte Thorkildsen.

NY MELDING: Barn som har søkt asyl i Norge overrekker «En alvorlig stor melding» til barneminister Inga Marte Thorkildsen og statssekretær Pål Lønseth fra Justisdepartementet på Eidsvolls plass foran Stortinget onsdag morgen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NY MELDING: Barn som har søkt asyl i Norge overrekker «En alvorlig stor melding» til barneminister Inga Marte Thorkildsen og statssekretær Pål Lønseth fra Justisdepartementet på Eidsvolls plass foran Stortinget onsdag morgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis politikerne gidder å lese denne meldingen, vil barna på flyktningmottakene helt sikkert få det bedre, tror 16 år gamle Yordanos, som selv har bodd frustrerende tre og et halvt år på mottak.

Onsdag morgen er hun med på å overrekke Redd Barnas «En alvorlig stor melding» om barn på flukt til barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) og statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet.

Meldingen er ikke mindre enn halvannen meter høy og nesten én meter bred og kommer som et svar på stortingsmeldingen om Barn på flukt fra i fjor sommer.

- Redd Barna har snakket med 132 barn som bor på asylmottak, og denne boka er deres utfordring til politikerne, forklarer leder for Norges-programmet, Janne Raanes til NTB.

Barna og ungdommene som har vært med på å skrive og redigere heftet har nemlig vært svært oppbrakt over at Stortingsmeldingen «Barn på flukt, ikke har med barns synspunkt.

Liten vits - Det er vel ikke vits i å lage en rapport om barn uten å snakke med dem, sier Yordanos fra Etiopia.

Hun forteller at mange barn har det unødvendig vanskelig på mottak.

- Mange tror at små barn ikke skjønner hva som skjer, men de skjønner mye mer enn det voksne tror. Min mor prøvde å skjule at vi kunne bli sendt tilbake, men jeg skjønte det selv om jeg bare var 6-7 år gammel, sier hun.

Hun så moren hadde det svært vondt, og at hun ble mer og mer stresset.

- Jeg forsøkte å hjelpe henne så godt jeg kunne, men det var jo ikke mye hjelp i lille meg, sier hun.

Baqir, en av de eldste i Redd Barnas ekspertgruppe, understreker at barna er framtiden.

- Barn som sitter på mottak, blir kanskje boende i Norge. Det er derfor viktig at de blir hørt, får vanlige rettigheter og at de blir behandlet riktig. Da lærer de også å behandle andre riktig, mener han.

- Alt på mottak er ikke like trist, men i meldingen vår tegnes det et ganske dystert bilde, forteller afghanske Baqir som nå har bodd tre og et halvt år i Norge, hvorav «bare» åtte måneder på mottak.

Tung bagasje - Dere må huske at barn på asylmottak har hatt det veldig vanskelig før de flyktet. Og at selve flukten også kan være svært farlig, sier Hamed (19), som kom til Norge som enslig asylsøker. Også han fra Afghanistan.

Ingen av ungdommene NTB snakket med, ville kommentere Neda-saken. Politiet hentet natt til tirsdag 12 år gamle Neda Ibrahim og hennes familie på asylmottaket på Dale i Sandnes. Neda hadde da bodd ti år i Norge.

- Men da jeg bodde på mottak visste jeg at politiet kunne hente folk på natta. Det var veldig stress, sier Hamed.

Alle de tre ungdommene er blant de heldige som har fått opphold i Norge.

- Det betydde et helt nytt liv, smiler Hamed.

- Men det har også gitt meg en slags skyldfølelse. Hva med de andre, sier Baqir.

Hard retorikk Raanes mener meldingen er en viktig påminnelse om at det dreier seg om barn, og kritiserer politikernes ordbruk, der asylsøkere ofte kriminaliseres.

- Politikerne bruker ofte en tøff retorikk når det er snakk om asylsøkere. Dette oppfatter barna, som blir redde og utrygge.

- Vi håper at politikerne nå tar barnas situasjon innover seg, og at de også tar mer hensyn i ordbruken under valgkampen, der asylpolitikken kommer til å bli et viktig tema, sier Raanes.

(NTB)

LEVERER MELDING: - Redd Barna har snakket med 132 barn som bor på asylmottak, og denne boka er deres utfordring til politikerne, sier leder for Norges-programmet, Janne Raanes til NTB. Foto: Redd Barna / Inge Lie
LEVERER MELDING: - Redd Barna har snakket med 132 barn som bor på asylmottak, og denne boka er deres utfordring til politikerne, sier leder for Norges-programmet, Janne Raanes til NTB. Foto: Redd Barna / Inge Lie Vis mer