Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alt peker mot suveren ANC-seier

JOHANNESBURG(Dagbladet): Med 100.000 utplasserte soldater rundt valglokalene og i voldsutsatte distrikter, går Sør-Afrikas 18.3 millioner registrerte velgere i morgen til urnene. De siste meningsmålinger tyder på at ANC vinner landets andre demokratiske valg med rekordartede 70 prosent av stemmene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Går det slik de siste meningsmålingene tyder på, vil landets nye president Thabo Mbeki nå få over to-tredeler av stemmene. Et slikt valgutfall bifalles selvfølgelig av ANC-tilhengerne, men skaper frykt hos motstandere. De har under oppkjøringen til valget, advart velgerne mot nettopp å stemme på ANC av frykt for at Thabo Mbeki da vil kunne endre grunnloven og omgjøre Sør-Afrika til ettpartistat.

Mbeki-brev

Selv skrev Thabo Mbeki et personlig brev til velgerne, som i dag ble trykket i flere av landets største aviser.

'Hvite kamerater, dere har ikke noe å frykte. I morgen skal dere alle delta i landets andre demokratiske valg. Jeg har valgt å skrive dette brev for å forsikre at dere ikke har noe å frykte. Stem på det partiet dere mener best ivaretar landets interesser. Mange av utspillene som er kommet under denne valgkampen har vært gjort for å skape frykt og usikkerhet omkring fremtiden. Det gleder meg å regne dere med som de som gjorde det mulig for Sør-Afrika å bli en demokratisk stat.'

Forsikringene fra Mandelas etterfølger går likevel ikke helt hjem hos de om lag 10 prosent hvite velgerne, som er usikre på hva Mbeki vil med sin nyvunne makt.

Det som likevel har skapt mest frustarasjon og til og med raseri hos de hvite velgerne de siste ukene, er endring av reglene for alle stemmeberettigede som befinner seg utenlands valgdagen. Har de ikke registrert seg og er i besittelse av et pass med strekkode, får de ikke stemme. De hvite velgerne har på TV og i avisene gitt uttrykk for at de nye reglene er utformet slik at storparten av de utenlandsbosatte sørafrikanerne, nesten utelukkende hvite, ikke skal få stemme og ødelegge ANCs mulighet for å oppnå de avgjørende 66 prosent av stemmene.

I alarmberedskap

100.000 sørafrikanske soldater skal bistå politiet og 18.000 valgmedarbeidere med å påse at valget går rolig for seg. Størst spenning knytter det seg til om man denne gang slipper vold og drap i de utsatte områdene i nord og i nordøstlige KwaZulu Natal.

Det som skaper størst hodebry for Sydney Mufamadi, minister for sikkerhet, er meldingene om at så mye som 25 prosent av de som ikke har registrert seg, har planer om å møte opp og stemme. Under det siste valget oppsto det uroligheter da ikke-registrerte velgere ble avvist ved stemmelokalene.

-Møter disse menneskene opp og tror de kan stemme, stikk i strid med at vi i ukesvis har kunngjort at alle må la seg registrere, vil vi sørge for at de ikke får adgang, sa sikkerhetseminister Mufamadi til avisa The Star.

Det forventes at 90 prosent av de stemmeberettigede 18, 3 millioner sørafrikanerne møter opp og stemmer i morgen. Valget er blitt karakterisert som 'uspennende og forutsigbart' av kommentatorer ettersom alle vet at ANC vil vinne med et skred, den eneste spenningen knytter seg til om de får 66 prosent eller ikke. Like sikkert er det at Thabo Mbeki blir landets nye president, 16. juni i år. Da kan endelig bestefar Madiba trekke seg tilbake til barndommens dal og nyte pensjonisttilværelsen med sin Graca i landsbyen Qunu der han vokste opp. Og med det avsluttes en epoke i Sør-Afrikas historie.