- Alt raser rundt i meg

I morgen forklarer Marit Hermansen seg i Oslo byrett. I en samtale med en politietterforsker et halvt døgn etter at sønnen Benjamin (15) ble knivdrept på Holmlia litt før midnatt fredag 26. januar, sa hun: - Alt raser rundt i meg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den fortrolige samtalen med polititjenestemannen fant sted i Marit Hermansens hjem på Holmlia. Overfor etterforskeren tegnet hun et bilde av Benjamin som en aktiv, sosialt godt fungerende gutt, med et nært forhold til moren som eneforsørger. Fotball var en sentral fritidsaktivitet.

Sosial og utadvendt

- Jeg følte at Benjamin var svært godt integrert i miljøet på Holmlia. Han var sosial og utadvendt, og hadde mange venner, både jenter og gutter, fortalte Marit Hermansen.

Ifølge mora var Benjamin en person som «var i nærheten av der det skjedde ting», som hun uttrykte det. Hans virkeområde var i nærmiljøet på Holmlia, hvor alle hans venner bodde. En del tid brukte han på fritidsklubben, kalt Låven, i Prinsdal like ved Holmlia.

Streng mor

Benjamin mistet faren sin da han var liten gutt. Marit Hermansen framstår i rapporten som en kjærlig mor som virkelig brydde seg om sitt eneste barn. Sjøl har hun overfor polititjenestemannen betegnet seg som en svært streng mor.

- Likevel hadde vi et nært, åpent og godt forhold, fortalte Marit Hermansen.

Fredag 26. januar hadde Benjamin vært hjemme fra skolen, fordi han var sterkt forkjølet. Han fikk ikke lov til å gå ut etter skoletid, hvis han hadde vært borte fra skolen på dagtid.

Klokka 23.15- 23.30 spurte Benjamin om han kunne få gå ut en liten tur. Han fortalte at han skulle levere et mobildeksel til bestevennen.

Marit Hermansen nektet først Benjamin å gå ut. Sønnen fortsatte å mase, og etter ei stund ga hun etter. Dette med forbehold om at han kom hjem med en gang. Gutten forlot deretter leiligheten for å møte vennen. Ved midnatt banket det på døra. Utenfor sto Benjamins bestevenn. Ifølge politirapporten oppfattet Marit Hermansen gutten som «helt fortvilt». Han fortalte at Benjamin trolig var stukket med kniv.

Marit Hermansen tok på seg klær, og ble med til åstedet. Både politi og ambulanse kom kort tid etter. Da hadde det al lerede samlet seg masse mennesker på åstedet. Flere av Benjamins venner sto der i timevis.

KNALLTØFT: Marit Hermansen har fra dag én fulgt rettssaken mot de tre nynazistene som står tiltalt for å ha drept sønnen Benjamin. I morgen skal hun forklare seg i retten om erstatningskravet på opptil 200 000 kroner. Til politiet har hun forklart at hun følte seg helt tom etter drapet.