- Alt så ut til å være rolig. Så blåste det opp

Været kommer til å bli dårligere og dårligere fram mot nyåret. I Nord-Norge kan det bli ekstremvær i helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det blåser nå hardt flere steder i landet.

I Levanger har stormen allerede begynt å herje. «Var på vei til arbeid. Alt så ut til å være rolig inntil det plutselig blåste opp. Hørte vinden hyle igjennom ventilasjonen!», skriver Erlend Kummernes til Dagbladet

- Vi går inn i en urolig periode som varer gjennom helgen. Det er lavtrykkene som styrer, sier statsmeteorolog Pål Evensen til NTB.

Et lavtrykk er i ferd med å ødelegge vinteridyllen. I stedet for snø og sol skal regn, sludd og snø samt mye sterk vind prege de nærmeste dagene og starten på det nye året.

- Det fantastiske vinterværet vi har hatt i dag går mot sin slutt, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga til Dagbladet.

Flere veier stengt I Sør-Norge er en rekke fylkesveier er stengt på grunn av uværet, deriblant Gaularfjell i Sogn og Fjordane, Venabygdsfjellet i Hedmark/Oppland og fylkesvei 53 ved Tyin- Årdal, melder Statens vegvesen.

På riksvei 7 over Hardangervidda er det kolonnekjøring på grunn av uvær - og lang ventetid fra vest mot øst. Kolonnekjøring er det også på riksveg 52 over Hemsedalsfjellet.

I Nord-Norge er også noen mindre fjelloverganger stengt, som Kongsfjordfjellet og Båtsfjordfjellet i Finnmark. På E 69 Skarsvåg- Nordkapp, Fylkesvei 98 over Ifjordfjellet og et par andre mindre veier var det kolonnekjøring torsdag.

På en rekke veier landet over er det også svært glatte veier.

Stiger med 15 grader Som Dagbladet tidligere har skrevet så vil temperaturen i løpet av fredagen stiger flere steder med så mye som 15 grader i løpet av 18 timer. Mot kvelden kommer det snø, som i løpet av natta går over til regn, og når du våkner på lørdag er det gode skiføret helt klart borte.

- I Sør-Norge vil det regne så høyt som opp til 1000 meters høyde, og det vil bli opp mot 6-7 plussgrader langs kysten. Gjennom helgen vil også temperaturene stige også i Nord-Norge, men her blir det ikke varmegrader, sier Vibeke Thyness, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt.

Vinterstorm Men litt sørpe er ingenting sammenliknet til hva man kan vente seg lengre nord. Yr.no skriver at et kraftig lavtrykk ved Jan Mayen og høytrykk over Nordvest-Russland gir lørdag sterk vind fra sør i Troms og Finnmark. Lokalt kan det bli vindkast opp mot 35 meter per sekund, som tilsvarer orkan styrke.

Stormsenteret er foreløpig i fase A, som altså er fasen før et eventuelt ekstremvær blir varslet. Men det er altså ikke det samme som et ekstremværvarsel, skriver Yr.no.

Grenser til ekstremvær Fase A er en tidlig fase som betyr at uværet ikke har fått navn, men at meteorologene gir situasjonen en spesiell oppmerksomhet og kontinuerlig vurderer utviklingen. Først i fase B sendes det ut ekstremværvarsel.

- Uværet er på grensen til ekstremvær men vi er enda usikre på om vi kommer til å gå over i fase B og sende ut varsel om ekstremvær, sier vakthavende meteorolog Geir Bøyum til yr.no.

Langs kysten av Møre og Romsdal, Trøndelag og opp til den sørlige delen av Helgeland har det allerede blåst opp til storm flere steder.

- Full storm - Det har vært opp i full storm på kysten og det blåser liten storm omkring Ona fyr og helt opp til fylkesgrensa mellom Nord-Trøndelag og Nordland, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Bergen, Anne Mette Olsen, til Dagbladet.

Olsen forteller at det ser ut som området mellom Halten fyr og Brønnøysund vil kunne få de sterkeste vindene.

- Der kan det tidlig i kveld komme opp i sterk storm, forteller Olsen. Vinden vil bli sterkere på fredag og lørdag.

- Det kan bli liten og full storm på kysten av Sogn og Fjordanene, sier Olsen.

Dårlig nyttårvær For det ser ikke bra ut for nyttårsværet noe steder i landet.

- Det er mye som skjer på værfronten i disse dagene. Det kommer lavtrykk inn på rekke og rad. I de delene av landet som har det kaldt, kommer mildværet inn og feier bort kuldegradene. Den varme lufta kommer først inn over Vestlandet og fortsetter til resten av landet, sier Evensen til NTB.

ORKAN: Men litt sørpe er ingenting i forhold til hva man kan vente seg lengre nord. Yr.no skriver at et kraftig lavtrykk ved Jan Mayen og høytrykk over Nordvest-Russland gir lørdag sterk vind fra sør i Troms og Finnmark. Lokalt kan det bli vindkast opp mot 35 meter per sekund, som tilsvarer orkan styrke. Foto: MARIT HOMMERDAL/ NTB SCANPIX
ORKAN: Men litt sørpe er ingenting i forhold til hva man kan vente seg lengre nord. Yr.no skriver at et kraftig lavtrykk ved Jan Mayen og høytrykk over Nordvest-Russland gir lørdag sterk vind fra sør i Troms og Finnmark. Lokalt kan det bli vindkast opp mot 35 meter per sekund, som tilsvarer orkan styrke. Foto: MARIT HOMMERDAL/ NTB SCANPIX Vis mer

Det blir en ganske solid temperaturstigning fram til lørdag, og slik holder det seg utover i helgen og nyttårsaften. På Vestlandet kan temperaturen komme opp i sju - åtte varmegrader. Alle deler av landet får temperaturøkning. Også i Nord-Norge blir det plussgrader eller svært få kuldegrader.

Nedbør og vind Mildværet kommer sammen med mye vind og nedbør i alle former, skriver NTB.

- Det kan komme som snø, sludd eller regn. Selv i fjelltraktene kan det komme som regn under 1.000 ti1 1.200 meter. På Østlandet kan vi risikerer regn på kald bakke lørdag. Da kan det bli problematisk å komme seg rundt på veiene, sier statsmeteorologen til NTB.

På Vestlandet og i Trøndelag blir det mye vind de nærmeste dagene. Det blir kuling og enkelte steder vil vinden komme opp i storm styrke.

- Spesielt på kysten av Sogn og Fjordane vil nok vinden ta godt enkelte steder, sier Evensen. Vestlandet får også svært mye nedbør.

Nord-Norge vil få mye vind i helgen. Spesielt lørdag kan bli vindfull, i Finnmark vil det blåse mye også søndag.

Nyttår og nytt år Det nye året begynner omtrent som det gamle slutter, med mye ustabilt vær over hele landet. Nyttårsaften kan bli litt roligere og tørrere, men meteorologen er forsiktig med å love pent vær. På Østlandet ventes skyet vær, skriver NTB.

På Vestlandet vil nedbøren fortsette de nærmeste dagene i det nye året. Heller ikke i Nord-Norge og Trøndelag blir det særlig bra vær. Det vil holde seg rundt null grader, og nedbøren vil komme som snø eller regn. Men den verste vinden ser ut til å ha blåst fra seg før nyttårsaften.

For Østlandet ser prognosene litt bedre ut:

- På Østlandet ser det ut fra å bli en ganske tørre perioder fra tirsdag og utover. Det blir litt kjøligere igjen i neste uke, men ingen sprengkulde. Det er også muligheter for perioder med sol, sier statsmeteorolog Evensen til NTB.

SØRPEFØRE: - Det fantastiske vinterværet vi har hatt i dag går mot sin slutt, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga til Dagbladet. Som Dagbladet tidligere har skrevet så vil tempraturen i løpet av fredagen stiger flere steder med så mye som 15 grader i løpet av 18 timer. Mot kvelden kommer det snø, som i løpet av natta går over til regn, og når du våkner på lørdag er det gode skiføret helt klart borte. Bildet er fra fjorårets sørpeføre.  Foto: THOMAS WINJE ØIJORD/SCANPIX
SØRPEFØRE: - Det fantastiske vinterværet vi har hatt i dag går mot sin slutt, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga til Dagbladet. Som Dagbladet tidligere har skrevet så vil tempraturen i løpet av fredagen stiger flere steder med så mye som 15 grader i løpet av 18 timer. Mot kvelden kommer det snø, som i løpet av natta går over til regn, og når du våkner på lørdag er det gode skiføret helt klart borte. Bildet er fra fjorårets sørpeføre. Foto: THOMAS WINJE ØIJORD/SCANPIX Vis mer