Alt så ut til å være ved det samme, men så gikk ekspertene gjennom Kim Jong-uns nyttårstale og ble forundret

HVA VAR DET HAN SA: Dette bildet er fra Kim Jong-uns nyttårstale som ble sendt på fjernsyn søndag ettermiddag. De fleste tolket talen dit hen at Nord-Koreas leder truet med å teste et interkontinentalt missil. Men det var mye annet Kim Jong-un sa også som var av interesse. Foto: AFP / NTB Scanpix
HVA VAR DET HAN SA: Dette bildet er fra Kim Jong-uns nyttårstale som ble sendt på fjernsyn søndag ettermiddag. De fleste tolket talen dit hen at Nord-Koreas leder truet med å teste et interkontinentalt missil. Men det var mye annet Kim Jong-un sa også som var av interesse. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kanskje hadde hårmanken fått en anelse ekstra trimming med barbermaskinen, slik at frisyren til forveksling kunne minne om formann Maos en gang så høye hårfeste?

Ellers var det mye ved Nord-Koreas diktator Kim Jong-un som var uforlignelig likt, da han 1. januar talte til landets 25 millioner innbyggere.

Fem år etter at han arvet makten, innfridde Kim Jong-un tilsynelatende forventningene til den omstridte ettpartistaten, da han i nyttårstalen skrøt av landets framgang i utviklingen av atomvåpen og missiler.

- Vi er snart inne i siste fase av forberedelsene til å teste et interkontinentalt missil, sa Kim.

En uttalelse som av nær sagt alle medier er blitt tolket som et varsel om hva Nord-Korea har på trappene. Men var det det han egentlig sa?

Overraskende tale

Nettstedet NK News, som spesialiserer seg på nyheter om Nord-Korea, mener denne tolkningen er strukket for langt.

De mener utsagnet må ses i sammenheng med at Kim var i gang med en oppramsing av hva landet har oppnådd det siste året. Med andre ord var konstateringen av at de er nær ved å teste et interkontinental missil like mye oppsummerende og tilbakeskuende som et illevarslende frampek.

Uansett var ikke tolkningen av det ene sitatet som er blitt til overskrifter verden over det mest interessante med nyttårstalen.

Det mest interessante var at Kim Jong-un innrømmet egen utilstrekkelighet og ba om unnskyldning. Og så var det alt det han ikke sa.

Visket ut far og bestefar

I nyttårstalen i 2013 nevnte Kim Jong-un bestefar Kim Il-sung og far Kim Jong-il hele 25 ganger. Året etter nevnte han dem bare 11 ganger, mens i 2015 brukte han bare indirekte referanser som «general» eller «suryong», som betyr leder på koreansk.

I den siste talen var selv disse indirekte referansene borte, skriver NK News.

Borte var også de hyppige referansene til den forhatte songun-politikken. Det vil si det uttalte «militæret først»-prinsippet som har gjort at det lutfattige landet - rangert som nummer 178 etter størrelsen på bruttonasjonalproduktet - har brukt en fjerdedel av budsjettet på å ruste opp.

Iført svart dress, slips og hornbriller framsto 32-åringen mer vestlig og presidentaktig enn sin far, som var kjent for sine spesialsydde, khakifargede kreasjoner.

Det er tydelig at Kim Jong-un nå ønsker å sette sitt eget særpreg på utformingen av landets politikk. I stedet for å gjenbruke slagordene fra farens era, brukte Kim Jong-un nyttårstalen til å lansere egne, nye.

Sahoejuui-gangguk, som betyr «en mektig sosialistisk stat», ble gjentatt minst fem ganger. Jagangnyeok or Jagang (selvoppholdelse), som han første gang brukte i år, ble også brukt fem ganger.

KIMS KJÆRLIGHET: Diktatorspira Kim Jong-un har giftet seg med denne dama, som her fremfører sine populære låter på scenen i Nord-Korea. Vis mer

Tok selvkritikk

Men denne gangen ble ikke den TV-sendt nyttårstalen bare en arena for selvskryt.

Nord-Koreas leder gjorde noe så uventet som å vedgå at ikke alt er såre vel, skriver den sørkoreanske avisa Chosun Ilbo.

Kim Jong-un sa det «falt ham tungt for brystet» å tenke på alt som må gjøres for det nordkoreanske folket, og at han i løpet av det siste året hadde klandret seg selv og kjent på egen utilstrekkelighet.

- Gjennom hele fjoråret kjente jeg på skuffelsen og selvbebreidelsen for at jeg ikke klarte å holde tritt med egne ambisjoner, sa Kim, og lovet at han i året som kommer skal vie mer av seg selv til å hjelpe folket.