- Alt skulle gjøres på hans måte. Det var ikke snakk om noe annet

Rune (33) fra Trondheim samarbeidet med Breivik i dataspillet World of Warcraft, men ante ikke at det var Breivik som stod bak kallenavnet Andersnordic.

BEDRE ENN ANDRE: I går fant Rune (33) ut at det er Breivik som står bak kallenavnet Andersnordic som Breivik brukte i World of Warcraft. Her er Breivik sammen med advokat Geir Lippestad i Oslo tinghus i går. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
BEDRE ENN ANDRE: I går fant Rune (33) ut at det er Breivik som står bak kallenavnet Andersnordic som Breivik brukte i World of Warcraft. Her er Breivik sammen med advokat Geir Lippestad i Oslo tinghus i går. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rune (33) fra Trondheim spilte dataspillet World of Warcraft (WoW) med Anders Behring Breivik hver dag i nærmere to år fra 2006 til 2007. Først i går ble Rune klar over at det var Breivik som stod bak det fiktive navnet Andersnordic som han brukte i spillet.

- Jeg fikk helt sjokk da jeg skjønte at det var Breivik jeg hadde spilt med, sier Rune til Dagbladet.

Selv om han skjønte at Breivik var en spesiell person ut i fra hans reaksjonsmønster i spillet, hadde han aldri trodd Breivik planla et terrorangrep.

- Breivik var veldig bestemt og elitistisk. Alt skulle gjøres på hans måte. Det var ikke snakk om noe annet. Han trodde at han var bedre enn andre, forteller Rune.

I går skrev Dagbladet om spillekspert Jarle Hrafn Grindhaug som latterliggjør Breiviks våpentrening fra dataspill etter at Breivik i retten i går forklarte at han hadde stor bruk av kunnskapen fra dataspill da han angrep Utøya.

Breivik forklarte at dataspillet «Modern Warfare 2» var bra for å få trening i siktesystemer på ekte våpen, og at han selv opparbeidet erfaring i dette ved å spille.

- Elitelag I dataspillet World of Warcraft (WoW) spiller spillerne på lag, hvilket kalles guild, og kjemper mot forskjellige monstere i spillet eller mot andre spillerlag på samme server. Den serveren som Breivik spilte på heter Nordrassil. Rune anslår at denne hadde 15 000 - 20 000 spillere.

- Vårt guild var det beste i Nordrassil. Vi fant flest kamper og var et elitelag, sier Rune.

Når man spiller på et så høyt nivå i dette dataspillet, kreves en intens dedikasjon, ifølge 33-åringen.

- De aller fleste i vårt guild spilte rundt ti timer i døgnet, noen ganger enda mer. Det gjorde Breivik også. Jeg hadde inntrykk av at han spilte hele tiden, sier Rune.

Han forklarer at deres lag hadde 60-70 spillere, hvorav tre var norske. Dette var Rune, Breivik og en annen mann fra Oslo-området.

- Vi tre nordmenn hadde veldig tett kontakt. Jeg snakket med Breivik på et Skype-lignende program uten video i flere timer hver dag, sier Rune.

Krigstaktikk 33-åringen var leder for spillerne på deres lag, og Breivik ble mellomleder etterhvert.

- Breivik tok seg av det krigstaktiske, hvilket han var veldig god til. Andre tok seg av kontakten med øvrige spillere, for Breivik var ikke så flink med personer, forklarer Rune.

SLIK ER BREIVIK I WOW:  Breivik kalte seg Andersnordic i dataspillet World of Warcraft.
SLIK ER BREIVIK I WOW: Breivik kalte seg Andersnordic i dataspillet World of Warcraft. Vis mer

Han forteller at WoW-spillingen hans gikk ut over familie og venner.

- Det er selvsagt helt umulig å opprettholde et sosialt nettverk når man spiller så mye. Jeg så ingen av vennene mine, sier Rune.

Nå er det fem år siden Rune sluttet å spille WoW. Siden den gang har Rune fått barn og er nå i gang med økonomi og administrasjonsstudier på BI i Trondheim. Han ser tilbake på tiden med WoW-spillingen med en form for skam.

- Dette er ikke den stolteste perioden i mitt liv, sier han.

Rune ønsker ikke å ha sitt etternavn i avisa.