«Alt som er godt nok for Hitler, er godt nok for meg»

Det høyreekstreme nasjonalistpartiet BNP nærmer seg EU-plass for Storbritannia.

HØYREEKSTREME STEMMESANKERE: Medlemmer av Storbritannias høyreekstreme parti BNP, var før helga på stemmesanking i Londons gater.  Valget er 4. juni. Foto: EPA/ANDY RAIN/SCANPIX
HØYREEKSTREME STEMMESANKERE: Medlemmer av Storbritannias høyreekstreme parti BNP, var før helga på stemmesanking i Londons gater. Valget er 4. juni. Foto: EPA/ANDY RAIN/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LONDON (Dagbladet): Partiet har lenge hatt rundt fem prosent på meningsmålingene.

Prognosene tyder på at de akkurat havner utenfor når Storbritannia etter torsdagens valg skal sette opp sin nye EU-kontingent, men mye kan skje ved urnene.

Spesielt er det folk som ikke orket å stemme i 2005, som gir Det britiske nasjonalpartiet (BNP) sin støtte nå. Partiet har uansett brukt våren til å markere seg i britisk politikk.

BNP er ikke alene om å vokse i skyggen av de tre store partiene, Det britiske arbeiderpartiet, De konservative og Liberaldemokratene, som har gjennomgått tøffe tider gjennom gjentatte avsløringer av sine medlemmers frynsegoder. Men det høyreekstreme BNP er alene om i det politiske landskapet, er å ha ledere som hyller Hitler.

Nazi-symbol
Det er godt kjent i Storbritannia at partileder Nick Griffin tidligere er dømt for å ha spredt rasistisk materiale. Mange vet også at hans egen livvakt Joe Owens måtte sitte åtte måneder i fengsel for å ha sendt barberblad til utvalgte jødiske adressater. Men avsløringene i The Observer på søndag viser at det er flere råtne tomater i BNP-kurven.

Jeffrey Marshall er sjefsorganisator for BNPs valgkampanje i London. Da De konservatives leder David Cameron i vinter mistet sin handikappede sønn Ivan, sto politiske konkurrenter sammen i kondolansene. Unntatt Marshall, da:

— Vi bor i et land i dag som er usunt dominert av en overflod av sentimentalitet i retning av de svake og uproduktive. Intet godt vil komme ut av det, skrev Marshall i en internettdiskusjon, noe han bekrefter overfor The Observer.

Nazisympatiene er generelt dårlig skjult, selv i de sentrale deler av partiet. Garry Aronsson, som sammen med Nick Griffin er blant partiets kandidater i Nordvest-England til EU-parlamentet, har på sin egen hjemmeside postet et naziinspirert dødningehode med beskjeden: — Snakk engelsk eller dø!

— Gud bevare Hitler
Barry Bennett, EU-kandidat i sørvest, har sin egen måte å vise sympati for jødene på:

— Jeg kjenner fullkomment respektable halvjøder i vårt parti... Til og med Hitler hadde ærede ariske mennesker som var av jødisk avstamning. Og alt som er godt nok for Hitler, er godt nok for meg. Gud bevare hans sjel, skrev Bennett i et diskusjonsforum, ifølge avisa.

Også EU-kandidat Eddy O'Sullivan ser at folk kan ha menneskeverd utenfor Storbritannia. Men han vil helst ikke ha dem inn i landet:

— De er hyggelige folk — jo da — men kan de ikke være hyggelige folk i Kongo eller Bongo eller hvor de nå er.

Bare hvite medlemmer

Partiets egen jurist, Lee Barnes, har postet et videoklipp på sin egen blogg, som viser en farget person bli slått og sparket av amerikanske politikonstabler.

— Briljant! Rundjulingen av Rodney King får meg fortsatt til å le.

Da Observer konfronterte ham med dette, forklarte Barnes at dette ikke hadde noe med Kings hudfarge å gjøre — men at han prinsipielt mener politi bør ha utvidet makt til å gi folk en «god omgang».

Partiet er beryktet for ikke å tillate annet enn hvite briter medlemskap.

— Hvis vi aksepterte at indere, afrikanere og slike ble med, ville vi ende opp som «Det britiske multinasjonale parti». Og jeg håper virkelig det aldri skjer, skriver EU-kandidat Russ Green på hjemmesida til nestleder Simon Darby.

Eller som leder Nick Griffin sa da en journalist spurte om han så noen positive sider ved det multikulturelle Storbritannia: — Chicken tikka masala.

- GUD BEVARE HANS SJEL: Barry Bennet i britiske BNP hyller Hitler. Foto: BNP
- GUD BEVARE HANS SJEL: Barry Bennet i britiske BNP hyller Hitler. Foto: BNP Vis mer
RASISMEDØMT: Partileder Nick Griffin, i midten, er tidligere dømt for å ha spredt rasistisk materiale.Foto: AP/Alastair Grant/SCANPIX
RASISMEDØMT: Partileder Nick Griffin, i midten, er tidligere dømt for å ha spredt rasistisk materiale.Foto: AP/Alastair Grant/SCANPIX Vis mer