Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alt som før i Kuwait og Irak

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch ber Kuwait slutte å diskriminere kvinner og statsløse arabere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Den anerkjente organisasjonen er også bekymret over mangel på ytringsfrihet i det oljerike sjeikdømmet i Persiabukta.
  • Rapporten fra Human Rights Watch kommer samtidig med at det i dag er ti år siden Saddam Hussein invaderte Kuwait. Etter den USA-ledede Golf-krigen ble irakerne kastet ut av Kuwait, og landets emir, sjeik Jaber al-Ahmed al-Sabah, fikk vende tilbake. Selv ville emiren i fjor la kvinner få stemmerett, men konservative islamske medlemmer av nasjonalforsamlingen sa nei. Emiren må imidlertid ta mye av skylda for at 120000 statsløse arabere som bor i Kuwait, verken får arbeidstillatelser eller mulighet til å sende barna sine på offentlige skoler. Det er trist at Vestens redningsaksjon overfor Kuwait ikke har ført til noen demokratisk utvikling i landet.
  • Enda mer beklagelig er det at diktatoren Saddam Hussein synes å sitte sterkere i dag enn han gjorde for ti år siden. En av årsakene er at den irakiske opposisjonen er så sterkt splittet, men FN-boikotten av landet må også ta mye av skylda. Saddam og hans støttespillere lider ikke under boikotten, de vet å skaffe seg det de trenger. Men folket lider, mens Saddam bygger flere og flere palasser til seg og den gjenværende delen av familien som han ikke har henrettet.
  • 5000 barn dør hver måned - først og fremst på grunn av under- og feilernæring og mangel på medisiner. Irakernes sinne retter seg ikke først og fremst mot Saddam, men mot de vestlige sanksjonene. Ikke minst fra amerikansk hold hevdes det at Saddam sjøl har skylda for sitt folks nød. Selvfølgelig er det mye riktig i et slikt argument, men det betyr ikke at verden bør la irakerne fortsette å lide.
  • Fra en rekke hold kommer det nå krav om at man må endre på sanksjonene, slik at de rammer der de bør ramme. Det er på tide. Det er ikke Iraks barn som har valgt Saddam til president.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media