FORNØYD: Ordfører Helge André Njåstad i Austevoll er fornøyd etter gårsdagens valg. Partiet ligger an til en oppslutning i Austevoll på 47,1 prosent. Dermed blir han sittende i fire nye år. Foto: Oddmund Lunde
FORNØYD: Ordfører Helge André Njåstad i Austevoll er fornøyd etter gårsdagens valg. Partiet ligger an til en oppslutning i Austevoll på 47,1 prosent. Dermed blir han sittende i fire nye år. Foto: Oddmund LundeVis mer

- Alt som kunne gå galt, gikk galt

Frp er valgets taper, men Austevolls ordfører Helge André Njåstad sitter tryggere enn noen gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med et foreløpig valgresultat på 47,1 prosent av stemmene i vestlandskommunen Austevoll, kan Njåstad si seg godt fornøyd med årets valg.

- Ting kan jo bli forandret etter fintellingen, men det virker som om dette skal gå veldig bra. Dette kan vi jo ikke akkurat klage på. Ved siste valg fikk vi 43,9 av stemmene, så dette er en framgang på 3,4 prosent. Det må bety at vi har lykkes med strategien i valgkampen 100 prosent. Selv om målinger i lokalavisa spådde at vi kom til å gjøre et godt valg, har vi ikke tatt noe for gitt. Vi har jobbet knallhardt, og det har gitt resultater. Lokalbefolkningen har sett at vi er et parti som virkelig vil noe her i Austevoll, sier han.

Mørkeblått Austevoll blir en enda blåere kommune etter gårsdagens kommunevalg. Både Frp og Høyre ligger an til en kraftig framgang. De foreløpige valgresultatene viser at de to partiene kan få godt over 70 prosent av stemmene i den vestlandske øykommunen.

På landsbasis ligger partiet derimot an til å gjøre sitt dårligste valg siden 1995. Frp går mest tilbake sammenlignet med kommunevalget i 2007. Etter at 97,2 prosent av stemmene er talt opp, har Frp fått 11,8 prosent av stemmene på landsbasis. Det er en nedgang på 6,8 prosentpoeng.

- Jeg føler at Frp har vært i en unntakstilstand i hele år, med krise etter krise. Det har vært en helt merkelig tid. Først hadde vi Birkedal-saken, og deretter terroren i Oslo. I tillegg har mediene hjulpet til med å få folk til å skyte hverandre internt. Dette har ikke vært noen god timing for oss, sier Njåstad. Som ikke vil peke på noe spesielt Frp kan ha gjort galt for å bli straffet av velgerne.

- Alt som kunne gå galt, har gått galt. Sånn sett er det imponerende at Frp har gjort et såpass brukbart valg som vi har gjort, sier Austevoll-ordføreren. 

Skal evaluere Njåstad forklarer partiets suksess i kommunen med at han er flink til å holde kontakten med innbyggerne.

- Jeg er i kontakt med folk hele tida, og de ser at vi jobber hardt. Her er terskelen for å komme inn på kontoret mitt lav. Det er nok hovedforklaringen på at partiet har fått en så bred støtte. Folk ser at vi er til for alle, derfor får vi dem også med på laget, sier han.

Det samme kan han ikke si om Frp i andre kommuner.

- Det ser ille ut. Selvsagt er det ikke hyggelig å se hvordan kolleger har mistet oppslutning rundt om i landet. Jeg har vært med i politikken i 12 år og aldri opplevd en så stor tilbakegang for partiet. Dette er en ny erfaring for mange av oss, sier Njåstad. Nå må partiet foreta en kritisk evaluering av hva som har ført til Frps dårlige valgresultat, påpeker han.

Overfor VG Nett karakteriserer Siv Jensen Fremskrittspartiets velgere som tøffe fordi hun mener Frp er et parti som ofte blir stigmatisert.

— Dette er mitt ansvar, og jeg er opptatt av at vi etter valget har en grundig analyse av valgkampen, sa Frp-leder Siv Jensen til NRK i natt.

- Jeg gleder meg over at vi gjør gode resultater enkelte steder. Men samlet sett er jeg ikke fornøyd, sier hun.

I partilederdebatten på Stortinget i går sa Frp-lederen at partiet må grundig analysere både egen valgkamp og norsk politikk i sin helhet.

- Jeg har ledet Fremskrittspartiet til vårt aller beste kommunevalg ved forrige kommunevalg og et godt stortingsvalg for to år siden. Nå må vi rette blikket fremover, sier hun til NTB.

Ingen unnskyldning Nestleder Per Arne Olsen i Frp vil ikke peke på noe som kan ha bidratt til at partiet har gjort et katastrofevalg.

- Jeg kan jo ikke legge skjul på at dette er overraskende og lavere enn vi hadde trodd og håpet. Og selv om SV er den store taperen i dette valget, endrer det ikke det faktum at også vi har gjort et dårlig valg, sier han.

Frp-nestlederen synes det er for tidlig å analysere valgresultatet dagen etter valget.

- Men vi kan jo slå fast at det har vært et spesielt år, med en partileder som har brukket ryggen og det som skjedde på Utøya. 22.juli har satt sitt preg på valgkampen, som er blitt kortere og mer hektisk enn normalt. Ingenting av dette er en unnskyldning, men det kan kanskje bidra til å forklare hvorfor resultatet ble så dårlig, sier Olsen. Han varsler en grundig evaluering av valgkampen i tida som kommer.

- Vi går alltid kritisk gjennom alle valgkamper, og det er ingen grunn til å gjøre noen annet i år som vi har gjort et så dårlig valg. Det er ikke den politiske ledelsen som evaluerer valgkampen, men organisasjonen. Av respekt for dem som skal gjøre denne evalueringen, skal vi ikke peke på noe som kunne vært gjort annerledes. Det er viktig ikke å gjøre noen føringer, men foreta en evaluering med et åpent sinn, sier Per Arne Olsen, og legger til:

- Én ting dette valget har vist, er at det blåser en blå valgvind over Norge. Dette er Frp en viktig del av. Vi har til hensikt å være med og vinne valget i 2013.