Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alt som lå igjen var et brev på puta. En hel nasjon har fulgt med på jakten

Da sønnen forsvant, dro foreldrene på en 92 dagers ferd for å bli gjenforent med sin dødssyke sønn.

SPORLØST FORSVUNNET: Tang Chunwu (til høyre) leter etter sin sønn Tang Gongwei, en 26 år gammel farmasøyt som forsvant fra familiehjemmet etter at han ble diagnostisert med kreft i magen i Zhangjiajie, Kina. Foto: Gilles Sabrié, The New York Times
SPORLØST FORSVUNNET: Tang Chunwu (til høyre) leter etter sin sønn Tang Gongwei, en 26 år gammel farmasøyt som forsvant fra familiehjemmet etter at han ble diagnostisert med kreft i magen i Zhangjiajie, Kina. Foto: Gilles Sabrié, The New York Times Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I februar forsvant Tang Gongwei fra sitt hjem på den kinesiske landsbygda. Alt han etterlot seg var et brev til foreldrene der han forklarte grunnen til den plutselige forsvinningen: Han hadde fått påvist kreft i magen, og ville ikke være en byrde. Han følte det eneste alternative ville være å forsvinne.

Saken har vakt stor oppsikt blant den kinesiske befolkningen, og blitt bredt dekket i mediene. Grunnen til det store engasjementet er at Tang ikke er en gjennomsnittlig arbeider som sine foreldre, men en farmasøyt, ansatt i Kinas svært komplekse helsesektor. Man skulle tro at noen som ham ville være i stand til å få behandling.

Fortalte om sykdommen

Noen dager før han forsvant, fortalte Tang Gongwei sin far om sykdommen og unnskyldte gjentatte ganger for byrden det ville påføre familien. Faren, som bare tjener i overkant av 1200 kroner årlig som risbonde, ba ham om å ikke bekymre seg. De skulle låne ham penger. Seks dager seinere var han borte.

«Hvis jeg etterlater mine foreldre til å ikke bare komme over tapet av sin sønn, men også slite økonomisk på sine eldre dager, er det en synd som ikke kan tilgis,» skriver han i brevet. «Ikke engang om jeg dør mer enn 10 000 ganger.»

Seinere oppdaget Tang Chunwu at sønnen hadde kjøpt et togbillett til Zhangjiajie, et populært turistmål i sentrale Kina, med iøynefallende fjellandskap mange påstår minner om kulissene i Hollywood-filmen Avatar. Sammen med kona saumfarte han deler av byen, men til ingen nytte.

Det eneste tegnet til at sønnen fortsatt var i live kom da onkelen ringte Tang Gongweis telefonnummer 16. mai. Noen tok telefonen, som fram til da hadde vært avslått. Det var lyder, så ingenting.

Det førte til at ekteparet reiste tilbake til Zhangjiajie for sjette gang på tre måneder. Mr. Tang følte at sønnen måtte være der et sted. Underveis sendte han daglig tekstmeldinger til sin sønn der han forsøkte å opprette kontakt, og i løpet av de tre månedene hans sønn hadde vært savnet, brukte han hver eneste av dem til å skrive ut savnet-plakater, snakke med folk og reportere som kunne lede han videre i jakten.

Mislykket helsereform

Nesten et tiår etter utrullingen av en ambisiøs helsereform, er det fortsatt millioner av kinesere som ikke har råd til behandlingen de trenger når de blir alvorlig syke. Behandlinger mot utbredte sykdommer som kreft dekkes i liten grad av forsikringer, og mange medisiner dekkes ikke i det hele tatt. Tang hadde helseforsikring gjennom sin jobb ved sykehuset i Hengyang, men tjente bare i overkant av 2500 kroner i måneden.

- Kinas helsemyndigheter må finne en måte å redusere kostnadene sine på, sier Li Ling, som er økonomisk professor ved universitetet i Beijing og rådgiver for utvalget for Kinas helsereform, til The New York Times.

- Det er for dyrt, og har overgått det prisnivået folk flest har råd til.

Krefttilfellene i Kina øker drastisk, og overlevelsesstatistikken er lav. I 2015 ble det diagnostisert hele 4,3 millioner tilfeller. Det tilsvarer nesten 12 000 tilfeller daglig, og er ifølge offisielle tatt nær en dobling sammenliknet med fem år tidligere, ifølge avisa.

På den kinesiske landsbygda, hvor om lag 41 prosent av befolkningen bor, er det bare en av fem kreftpasienter som overlever fem år etter stilt diagnose. I urbane områder overlever omtrent 40 prosent, ifølge China's National Prevention and Research Center. Til sammenlikning overlever over 70 prosent av norske kreftpasienter i samme periode, melder Kreftregisteret.

Letingen fortsetter

Mor Liao Mandong forteller fortvilet at på tross av det store engasjementet i mediene, er det mange de kontakter som ikke har noen særlig interesse av å hjelpe til.

- Noen ganger når de drar ut for å lete etter ham, sitter jeg bare og gråter hele dagen, sier hun.

Likevel er det flere som har involvert seg – privatpersoner som tilbyr paret gratis husly og medier som har bedt om tips fra leserne. Ingenting har foreløpig ledet fram. Heller ikke politiet har mulighet til å hjelpe, ettersom sønnen frivillig har forlatt sine foreldre.

Mange av dem som har engasjert seg i saken på nett sier at de også ville forsvunnet dersom de var i samme situasjon, for å unngå å bli en byrde for familien.

Snart er hele budsjettet med foreldrenes sparepenger på 2500 kroner brukt opp, men letingen pågår fortsatt. De vil ikke gi seg før de finner sønnen igjen.

Hele Norges coronakart