- Alt som skjer har sin bakgrunn i prisen til Liu Xiaobo

Jagland om Høyres jakt på lederkandidater til nobelkomiteen.

Leder: Som leder av nobelkomiteen annonserer Thorbjørn Jagland fredsprisvinneren for 2013 - Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
Leder: Som leder av nobelkomiteen annonserer Thorbjørn Jagland fredsprisvinneren for 2013 - Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag sier Trond Helleland (H) at Høyre leter etter kandidater til Nobelkomiteen som er nye potensielle ledere. Dermed åpner han for at Thorbjørn Jagland kan bli kastet som leder.

- Alt det som har skjedd den siste tiden har jo sin bakgrunn i tildelingen til Liu Xiaobo, sier Thorbjørn Jagland til Dagbladet.

At den kinesiske dissidenten fikk prisen i 2010 har blitt en hodepine for Norges forhold til Kina. Kinesiske statskontollerte medier gikk etter tildelingen til angrep på Jagland.

Det har vært påstander om en svertekampanje for å få byttet ut Jagland som leder, og det har blant annet blitt vist til at lederen for komiteen ikke samtidig kan være generalsekretær for Europarådet. Morten Wetland i First House skrev en mye omdiskutert kronikk i Dagens Næringsliv der han argumenterer for en annen sammensetning av komitéen. Han ønsker seg flere utlendinger inn som medlemmer.
Samtidig jaktet Wetlands byrå på kinesiske kunder og hadde oppdrag for norske rederier med trøbbel i Kina.

Ikke praksis
Med uttalelsene beveger Helleland seg i følge Jagland utenfor det som vanligvis har vært Stortingets område.

- Det er fast praksis at Stortinget ikke blander seg inn i komiteens valg av leder og nestleder, sier han.

Jagland understreker at Stortinget kun velger medlemmene og at det så er komiteen selv som konstituerer hvem som skal være leder og nestleder. Han vil ikke si noe om hva han synes om Hellelands uttalelse utover dette:

- Det er nedfelt i Alfred Nobels testamente at det er Stortinget som velger medlemmene og etter det har ikke Stortinget noe med hvordan komiteen konstituerer seg.

Det er nettopp for å unngå at komiteens arbeid knyttes til Stortinget at dette er fast praksis. Han viser til at Arbeiderpartiet aldri har blandet seg inn i hvem som skal lede komiteen.

- Dette er jo for å unngå at komiteen blir politisert. Jeg er spurt av Arbeiderpartiet om jeg vil fortsette i komiteen. Det er dette Stortinget har noe med, og det har jeg sagt ja til, sier han.

På spørsmål om han er innstilt på å lede komiteen videre gjentar han bare at det er den nye komiteen som konstituerer seg selv.

Nytt flertall
Jaglands sete i komiteen er på valg nå og det er også Kaci Kullmann Fives sete. I tillegg får Høyre velge én til etter at de er blitt en større stortingsgruppe. Sammen med Frps sete, som ikke er på valg, har regjeringspartiene nå mulighet for å utnevne medlemmer som danner et nytt flertall i komiteen.

På spørsmål om Høyre vil benytte flertallet til å vrake Jagland, sier Helleland:

- Interessant spørsmål. Vi registrerer at Arbeiderpartiet sier at Jagland er deres kandidat. Samtidig vet vi at Høyre nå får to representanter og Fremskrittspartiet en. Så da får vi se hva som skjer når komiteen konstituerer seg, sier Helleland.

Nobelkomiteen velges av Stortinget etter innstilling fra presidentskapet. I høst er Jagland, Kaci Kullmann Five (H) og SVs plass i komiteen på valg. Berit Reiss-Andersen (Ap) og Inger-Marie Ytterhorn (Frp) er ikke på valg.

Åpent
Helleland vil ikke kommentere om Kaci Kullmann Five vil være ett av de to navnene som nomineres av Høyres stortingsgruppe i løpet av kort tid.

- Hun har selv sagt at hun ønsker å fortsette, og det er jo et signal. Men vi er ikke der i prosessen ennå at vi diskuterer konkrete navn. Vi går inn i dette med et åpen sinn, både når det gjelder navn, kvalifikasjoner og bakgrunn, sier han

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer