- Alt tyder på at «Berserk» har sunket

Kaptein Paul Watson gjør et siste søk etter « Berserk» i dag, men øyner lite håp om å finne båten og overlevende.

FULL AV IS OG VANN: Redningsflåten ble funnet av letehelikopteret sent torsdag kveld norsk tid. Den var full av is og vann, nødprovianten var trolig skyllt ut av flåten, igfølge Paul Watson, skipper på M/V Steve Irwin. Foto: Barbara Veiga / Sea Sheperd
FULL AV IS OG VANN: Redningsflåten ble funnet av letehelikopteret sent torsdag kveld norsk tid. Den var full av is og vann, nødprovianten var trolig skyllt ut av flåten, igfølge Paul Watson, skipper på M/V Steve Irwin. Foto: Barbara Veiga / Sea SheperdVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kaptein Paul Watson ved skipet «Steve Irwing» forteller til Dagbladet at de gjør et siste søk etter «Berserk» i dag.  

- Det er tredje gangen vi, med skip og helikopter, finkjemmer området, hvor de siste signalene kom fra « Berserk». Det er ingen vits i å gjøre det en fjerde gang. Vi har gjennomsøkt hver kvadratmeter.  

Han er lite optimistisk, og øyner lite håp om å finne Berserk eller mannskapet om bord i livet: 

 - Jeg tror ikke disse gutta har hatt en sjanse. Alt tyder på at båten har sunket og at den har sunket raskt. Jeg tror båten sank ca 1 mil fra land, på 500 meters dyp. 

- Jeg håper jeg tar feil, men jeg tror de tre om bord på båten er tapt til havet, og det er lite sannsynlig at vi vil finne de savnede igjen. 

Kan ha truffet isfjell I titiden i går kveld norsk tid, fant «Steve Irwing» redningsflåten fra «Berserk».  

SØKER VIDERE: Begge søkeskipene vil fortsette søket etter de savnede nordmennene og båten Berserk. Foto: Barbara Veiga / Sea Sheperd
SØKER VIDERE: Begge søkeskipene vil fortsette søket etter de savnede nordmennene og båten Berserk. Foto: Barbara Veiga / Sea Sheperd Vis mer

Flåten var tom, men halvfull av vann og is.  

 - Jeg tror båten har truffet toppen av et isfjell. Disse toppene kan bli store som biler, og kan dukke opp under deg uten at du ser det. Spesielt i dårlig vær. Da har det trolig gått fort, da har ikke mannskapet hatt noen mulighet til å unnslippe.  

- For et par år tilbake traff et cruiseskip et isfjell i samme området. Selv dette store skipet sank veldig raskt, forklarer han.

I 2007 sank skipet M/S Explorer i Sørishavet etter å ha truffet et isfjell. Det tok bare 20 timer fra skipet traff isfjellet, til det var fullstendig nedsunket i havet.

Ingen tegn til vrakgods Hovedredningssentralen i Nord-Norge er ikke like pessimistiske som Watson:  

- Hvis båten, som var full av ting, hadde sunket så ville det vært naturlig at noe vrakgods hadde kommet til overflaten. Så vidt meg bekjent har man ikke funnet noe som helst. Det kan være en indikasjon på at båten ikke har sunket, sier Tore Hongset, vakthavende redningsleder til Dagbladet. 

LITE OPTIMISTISK: Kaptein Paul Watson øyner lite håp om å finne « Berserk» eller mannskapet om bord. Han forteller til Dagbladet at de vil gjøre et siste søk i dag, før de vil reise mot Tazmania. Foto: Sea Shepard
LITE OPTIMISTISK: Kaptein Paul Watson øyner lite håp om å finne « Berserk» eller mannskapet om bord. Han forteller til Dagbladet at de vil gjøre et siste søk i dag, før de vil reise mot Tazmania. Foto: Sea Shepard Vis mer

- Det kan være sannsynlig at redningsflåten kan ha blitt kylt over bord i møte med hardt vær - skipet Wellington mistet selv en flåte, minner vakthavende redningsleder Hongset om.

Watson sier han håper at han tar feil, men mener man ikke kan knytte for mye håp til en slik forklaring:  

- En slik stålbåt går ned fort og med mye energi. Jeg kan ikke se noen annen forklaring.  

- Det eneste som har gått av er nødpeileren og livredningsbåten, og det går av automatisk i vann

Redningsflåten ble funnet lengre nord enn hvor nødpeilersignalet gikk av - dette er ifølge Watson nok en grunn til å tro at «Berserk» har sunket:  

DREV 70 KILOMETER: Livbåten ble funnet rundt 70 kilometer nord for stedet de nødsignalet fra Berserk ble sendt ut.
DREV 70 KILOMETER: Livbåten ble funnet rundt 70 kilometer nord for stedet de nødsignalet fra Berserk ble sendt ut. Vis mer

- Redningsflåten er lettere, og vinden vil ha fraktet denne lengre nord enn båten. Hvis båten fortsatt var flytende ville den ikke ha kommet lengre nord enn dette, og da ville vi ha oppdaget den. Området lengre sør har vi gjennomsøkt, forteller han.  

- Det eneste det kan være et fjernt håp om er at skipet har seilt ut i Ross-havet, og driver rundt uten kommunikasjon. Vi får bare håpe på dette, legger han til.

Siste søk «Steve Irwing» er det eneste skipet som er igjen i området hvor de siste signalene fra «Berserk» ble sendt ut.  

- Vi reiser ikke uten at redningssentralen i New Zealand gir oss tilatelse, men nå er det ikke mye mer vi kan gjøre, sier Watson.  

Watson forteller at skipet vil reise nordover til Tazmania, og at de på ferden dit vil se etter båten.  

- Vi vil reise samme vei som vinden eventuelt kan ha tatt skipet, og vi vil naturligvis se etter det. Men søket etter skipet vil trolig være over i dag.  

Mannskapet om bord på «Berserk» skal være Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard J. Banks (32) fra Sør-Afrika.  

Var savnet Sammen med ekspedisjonsleder Jarle Andhøy gikk ekspedisjonsmedlem Samuel Massie (18) i land minst ett døgn før nødpeileren på Berserk ble utløst mandag morgen.

REISERUTA: Berserk seilte ned til Sydpolen og satt i land.
REISERUTA: Berserk seilte ned til Sydpolen og satt i land. Vis mer

Da Andhøy rutinemessig ringte opp hovedredningssentralen natt til i går, visste han ikke at Berserk og det øvrige mannskapet var savnet og en storstilt leting iverksatt. 

PÅ LAND: Jarle Andøy og Samuel Massi er på vei tilbake fra polpunktet. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
PÅ LAND: Jarle Andøy og Samuel Massi er på vei tilbake fra polpunktet. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer