FORRIGE GANG:  Den forrige sabotasjeaksjonen mot hvalfangstskute i Lofoten og Vesterålen, var da "Willassen Senior" ble senket i Svolvær  31. august 2007. I natt ble alle tre bunnventilene åpnet i fangsskuta Sofia ved kai i Svolvær. Skuta ble berget takket være rask reaksjon fra eieren og full utrykning med dykkere og lensepumper. ARKIVFOTO: ROY CHARLSEN, SCANPIX.
FORRIGE GANG: Den forrige sabotasjeaksjonen mot hvalfangstskute i Lofoten og Vesterålen, var da "Willassen Senior" ble senket i Svolvær 31. august 2007. I natt ble alle tre bunnventilene åpnet i fangsskuta Sofia ved kai i Svolvær. Skuta ble berget takket være rask reaksjon fra eieren og full utrykning med dykkere og lensepumper. ARKIVFOTO: ROY CHARLSEN, SCANPIX.Vis mer

- Alt tyder på at dette dreier seg om hvalfangst

Politiet og skuteeieren tilbakeholdne om hvordan sabotasjen i Svolvær i natt ble oppdaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Det var eieren selv som oppdaget sabotasjeforsøket mot fangstskuta «Sofia» ved kai i Svolvær i natt.

- Hadde det gått noen timer til, ville den vel ligget på bunnen med store skader. Nå må skuta til sjekk på verksted rett over påske, sier skipper og daglig leder i rederiet Sofie Svolvær AS, Leif Einar Karlsen, til Dagbladet.

Han og mannskapet på tre har planlagt å starte fangst av vågehval i mai.

For selv om Sofia går i annet, vanlig fiske resten av året, er det hvalfangstmotstandere som har tiltrukket seg oppmerksomhet i sabotasjeforsøk mot kombinerte fiske- og fangstfartøyer siden 1990-tallet.
- Vil ikke si alt nå- Den eller de som har vært ombord, har forsøkt å løsne de tre bunnventilene. Vi har ikke sett noen personer i båten i natt. Men jeg vil ikke si noe mer nå om hvorfor vi fattet mistanke. Vi er slitne etter det som har skjedd i natt, og dessuten er det momenter her vi sparer til siden, sier skipperen til Dagbladet i formiddag.

Han bor i nabolaget, og varslet selv Midtre Hålogaland politidistrikt klokka 01.50 i natt.

Ifølge politiet var det innsats fra brannvesenet, redningskøyte og mannskapet på «Sofie» som berget fangssuta fra å synke i natt.

- Hun har ligget til kai her i Svolvær siden mandag før påske. Vi har fisket torsk, sild og lodde i vinter, og skal ut på tokt etter torsk og sei før vi starter vågehvalfangst om en måneds tid. De siste sesongene har vi fanget 20 - 30 tonn vågehval. De veier vel i gjennomsnitt halvannet tonn stykket, sier skipper Karlsen.

1286 vågehval i årÅrets samlede kvote på vågehval er 1286 dyr. Sesongen er mellom 1. april og 31. august.
Her er Fiskeridirektoratets forskrifter for årets vågehvalfangst.

I august 2007 ble hvalbåten «Willassen Senior» senket ved kai i Svolvær.
Saken ble ikke oppklart, men gruppe som kalte seg Agenda 21 tok ansvaret.

I april i fjor ble fangsskuta «Skarbakk» forsøkt senket i Henningsvær.

- Vi er ikke hørt at noen skal ha påtatt seg noe ansvar for det som skjedde i natt, sier skipper Leif Einar Karlsen.

- Dreier seg om hvalfangst
Politiet i Midtre Hålogaland hadde ikke fått noen tips innen 10.30-tiden i formiddag om hvem som har vært ombord i båten.

- Det har vært flere slike tilfeller de siste årene, og vi har ikke grunn til å tro at dette dreier seg om noe annet enn protest mot hvalfangst.

- Og det er ingen tvil om at tidlig varsling fra eieren og aksjonen som ble satt i gang umiddelbart med pumpeutstyr og dykkere bidro til å berge skuta, sier operasjonsleder Dagfinn Johansen i Midtre Hålogaland politidistrikt til Dagbladet.

Han vil ikke gå i detaljer om hvorfor skipperen fikk mistanke og kontaktet politiet i natt.

- De fleste som driver i denne næringen er oppmerksomme på hva som kan skje og utveksler vel informasjon, sier operasjonsleder Dagfinn Johansen.