- Alt tyder på flere involverte

Politiet er sikre på at de ikke har identifisert alle gjerningspersonene som bortførte eller drepte Anne-Elisabeth Hagen. Hvor mange de mener står bak, vil de ikke avsløre.

ÅSTED: Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i oktober 2018. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ÅSTED: Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i oktober 2018. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

SKI (Dagbladet): Som regel er det bare én person, men i et fåtall av drapssakene i Norge sitter ei gruppe mennesker tiltalt. De gangene det har skjedd i løpet av de siste tiårene, har det dreid seg om alt ifra påståtte familiekonflikter til bestillingsdrap og oppgjør i kriminelle miljøer.

Men hvem står bak drapet på Anne-Elisabeth Hagen? Og hvor mange hadde egentlig en rolle, da 68-åringen forsvant nærmest sporløst fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar 31. oktober i 2018?

Politiet i Lørenskog-saken tviholder på sin hovedhypotese og siktelse mot Tom Hagen. De er etter to års etterforskning fast bestemt på at 70-åringen har hatt en rolle i drapet på sin egen kone.

Sakte, men sikkert har de forsøkt å bygge sin sak mot den suksessfulle forretningsmannen. Spor fra huset er sikret. Spor de mener styrker deres hypotese om milliardæren.

Politiet er også sikre på at Tom Hagen ikke handlet alene. Også en 32-åring er siktet i saken. Men de to trenger langt ifra å bli de siste.

De uidentifiserte

- Alt tyder på at det har vært flere involverte i denne saken, som vi ennå ikke har identifisert. Og det er uavhengig av om det er en drapssak eller en bortføring, sier politiinspektør Agnes Beate Hemiø til Dagbladet.

- Hvor mange involverte mener politiet der er snakk om?

- Det kan jeg ikke kommentere, sier Hemiø.

KLAR: Svein Holden informerte pressen om at Tom Hagen flytter hjem om ikke lang tid. Foto: NTB. Vis mer

Det nærmer seg to år siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant. 31. oktober blir ingen merkedag for politiet, men hos familien er det fremdeles et stort spørsmål hva som egentlig skjedde høstdagen i 2018.

Mens den kjølige oktoberlufta lå over Lørenskog, dro Tom Hagen til kontoret i Futurum-bygget like etter klokka 09. 14 minutter seinere ringte kona til deres felles sønn. Den to minutter lange samtalen er fortsatt ansett som det siste sikre livstegnet.

Da en elektriker forsøkte å få kontakt en drøy halvtime seinere, var det ingen som tok telefonen. 13.30 kom ektemannen hjem. Da var boligen tom, og flere ting i huset var ikke som de pleier.

Med det startet en av historiens største etterforskninger i Norge. Så langt har jakta på svar kostet politiet 26,1 millioner kroner i merutgifter. To år etter at Tom Hagen kontaktet politiet, jobber fremdeles mellom 30 og 40 personer med å finne ut hva som skjedde med milliardærkona.

- Ingen optimal start

Det har ikke manglet på uidentifiserte personer i saken, heller ikke blant det politiet har kommunisert utad. Overvåkningsbilder av to menn som gikk ved Tom Hagens arbeidsplass dagen Anne-Elisabeth forsvant, ble raskt offentliggjort. Det var bare et problem - da var det allerede gått ti uker siden hun forsvant fra hjemmet sitt.

Mennene omtalt som «telefonmannen» og «luemannen» har fremdeles ikke blitt identifisert, men er ikke lenger ansett som sentrale for saken fra politiets side. Det var imidlertid ikke tilfelle for en tilsynelatende maskert person som passerte ved Metrosenteret og gikk i retning Sloraveien, hvor ekteparet Hagens hus ligger, samme dag som forsvinningen.

Etter en omfattende etterlysning meldte mannen seg til slutt for politiet. Den mistenkelige mannen som ble fanget opp av flere overvåkningskameraer, viste seg å være en tilfeldig mann i 60-åra med helskjegg som var ute på tur.

BIRI: Politiet har tirsdag gravd minst to hull ved hytta til Hagen-familien på Biri. Foto: Martin Benedikt Sjue. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Her dukker også noe av det mest sentrale problemet politiet står overfor opp. Å huske mennesker, ansikter, observasjoner og detaljer er ikke bare utfordrende, men kan være nærmest umulig flere uker etter.

- Hva skulle dere helst hatt, som sannsynligvis har gått tapt på grunn av tida i starten?

- Det var ingen optimal start for en etterforskning, men vi sikret oss elektroniske spor. Det ble også tatt avhør, men det er klart at vi kan ha gått glipp av vitneobservasjoner som følge av at saken ikke kunne etterforskes offentlig fra start, sier Hemiø.

- Helt utenkelig

Optimalt har heller ikke de siste fem månedene vært for politiet. Etter å ha blitt pågrepet 28. april, satt forretningsmannen varetektsfengslet i ti dager, før han ble løslatt på frigjøringsdagen 8. mai. Selv beskrev han tida i fengselet som belastende på grunn av isolasjonen.

Etter totalt tolv avhør siden 31. oktober i 2018, var det full stopp i den direkte kontakten med Tom Hagen etter at han var hos Kripos 3. juni.

Siden har ikke 70-åringen latt seg avhøre. Det har også vært den klare oppfordringen fra hans forsvarer, advokat Svein Holden.

- Det er Tom Hagens rett å ikke stille til avhør, og det må vi bare forholde oss til. Vi ønsker imidlertid nye avhør av Hagen da dette er viktig for sakens opplysning, sier politiinspektør Agnes Beate Hemiø til Dagbladet.

INGEN SVAR: 31. oktober i 2018 forsvant Anne-Elisabeth Hagen fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog. Vil vi noen gang få vite hva som skjedde med kona til en av Norges rikeste menn? Reporter: Audun Hageskal. Video: Kristoffer Løkås / Lars Eivind Bones Vis mer

Også milliardærekteparets tre barn har i seinere tid nektet å la seg avhøre. Så seint som for en måned siden var det kontakt mellom dem og politiet.

Men partenes forskjellige syn på hva man står overfor, har gjort situasjonen betent.

- For dem er det helt utenkelig at Tom Hagen står bak et rigg som dette må være, sier bistandsadvokat Ståle Kihle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer