DRAPSTILTALT: Donatas Lukosevicius er tilbake i Nordhordland tingrett sammen med sin forsvarer Aasmund Sandland.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DRAPSTILTALT: Donatas Lukosevicius er tilbake i Nordhordland tingrett sammen med sin forsvarer Aasmund Sandland. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Alt tydet på at Monika var drept

Kriminaltekniker Reidar Langkjær undersøkte åstedet der Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død 14. november 2011.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Straffesaken mot Donatas Lukosevicius fortsetter i Nordhordland tingrett i dag. Før lunsj skal kriminalteknikere forklare seg om funn de gjorde på åstedet. Seinere i dag skal Kristina Sviglinskaja, moren til avdøde Monika, fortsette sin forklaring.

Pensjonert kriminaltekniker Reidar Langkjær fra Vest politidistrikt kom til leiligheten hvor Monika Sviglinskaja ble funnet død 14. november 2011. Han ankom stedet klokka 17.40 sammen med andre kriminalteknikere og rettsmedisinere.

- Det første vi gjør når vi kommer til et slikt sted er å fotografere. Vi gjør det for å dokumentere hvordan det ser ut fra utsiden og inn i bopelen. Samtidig legger vi flere stykker med folie på gulvet for å sikre fotavtrykk. Vi gjorde det fra entréen og inn i mellomgangen hvor avdøde lå under en dyne, sier Reidar Langkjær.

Kriminalteknikerne fant krydder strødd over et større område i leiligheten, blant annet over en barnetegning av en blomst. To krydderglass ble undersøkt. På en av dem ble det funnet fingeravtrykk fra Kristina Sviglinskaja.

- Ingen DNA-treff Monika Sviglinskaja ble obdusert ved Gades institutt på Haukeland universitetssykehus 15. november 2011. To dager seinere var kriminalteknikerne tilbake på åstedet for å hente opp fotavtrykk og fingeravtrykk. Det ble tatt avtrykk for biologiske spor fra flere steder på avdødes kropp og fysiske steder i leiligheten. Disse avtrykkene ga i første omgang ingen DNA-treff.

- Leiligheten framstod som veldig ryddig og ordentlig, med unntak av krydder som var strødd rundt omkring og skadene i døra og glassbiter i inngangen. Alt tilsa at dette kunne være et drap. Våre undersøkelser ble gjort med tanke på at det kunne være drap. Vi ba i vår anmodning til rettsmedisinerne om at eventuelle funn av ukjente DNA-profiler måtte legges inn i registeret, sier Reidar Langkjær.

Han legger til at det var et spesielt åsted.

- Ikke enkelt - Vi var veldig undrende. Det var ikke enkelt å lese hva som hadde skjedd. Her var det strødd krydder jevnt utover bord og gulv. I tillegg var det skader i døra som tydet på innbrudd. Vi så etter tegn til at der hadde vært kamp og ettersom det som ut som et innbrudd, så vi etter skuffer og skap som var åpnet og tømt, sier Langkjær.

Han forteller at det ikke ble funnet skap og skuffer som var herjet med.

- Vi så heller ingen tegn til at der hadde vært kamp. Det er klart at barn kan gi mye mindre motstand enn et voksent menneske. Vi kan aldri være sikre på slike ting fordi vi ikke kan vite hvordan handlingen har skjedd. Vi fant ingen skader som kunne tyde på at hun var utsatt for vold, kun en skade på leppa, men her fant vi ingen knusningsskade på innsiden av leppa, forklarer Reidar Langkjær.

KRIMINALTEKNIKERE:  Kriminalteknikerne Kjell Helland-Hansen (t.v.) og Reidar Langkjær forklarer seg om funn de gjorde på åstedet. Foto: Leif Stang/Dagbladet
KRIMINALTEKNIKERE: Kriminalteknikerne Kjell Helland-Hansen (t.v.) og Reidar Langkjær forklarer seg om funn de gjorde på åstedet. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer

Han sier at det forelå flere muligheter.

Diskuterte flere muligheter - Hun kunne ha gjort det selv, men det kunne også være drap. Det var veldig vanskelig å si noe sikkert om det, men vi jobbet som om det hadde vært et drap. I tillegg diskuterte vi om jenta kunne ha begått selvdrap og om moren kunne ha gjort ting etterpå som ga inntrykk av at hun var drept av andre. Vi diskuterte selvfølgelig også muligheten for at hun var drept av en ukjent gjerningsmann, men vi trodde ikke mye på at en tilfeldig innbruddstyv kunn ha drept henne, sier Reidar Langkjær.

Han understreker at kriminalteknikerne ikke konkluderte med en sikker dødsårsak i første omgang. I startfasen av etterforskningen var det kommet fram opplysninger om at det var liten sannsynlighet for at Donatas Lukosevicius kunne være gjerningsperson.

- Hvis jeg hadde visst at Donatas Lukosevicius ikke var skikkelig sjekket ut av saken, ville jeg ha reagert negativt på at saken ble henlagt i første omgang, sier Langkjær.

PC ble levert tilbake Kriminaltekniker Kjell Helland-Hansen jobbet lite med i saken i første omgang, men ble spurt om å jobbe med etterforskningen da saken ble gjenopptatt i 2014. Han fikk da det kriminaltekniske ansvaret.

- Min funksjon har vært å jobbe tett sammen med etterforskningsgruppen etter gjenopptakelsen. De kriminaltekniske undersøkelsene baserte seg på undersøkelsene som ble gjort i 2011 og 2012, men også på andre undersøkelser. Det gjelder blant annet PC'en som ble funnet i stua. Den ble beslaglagt i 2011 og undersøkt av Datakrim før den ble levert til lensmannskontoret i Fjell og Sund for så å bli tilbakelevert til avdødes mor, sier Helland-Hansen.

Kristina Sviglinskaja skal ha lagt maskinen i en plastpose uten å bruke den fordi den manglet en ledning.

Datamaskinen av merket Toshiba ble hentet av politiet igjen i 2014. Forsvarsadvokat Aasmund Sandland påpeker at det ikke ble tatt DNA-prøver fra maskinen før det hadde gått vel tre år etter at Monika Sviglinskaja ble funnet død.

- Jeg tok flere avtrykk av toppen av alle tastene på PC'en og mellom tastene på venstre og høyre side. I tillegg tok vi avtrykk av museområdet. Vi fant biologiske spor mellom tastene som ga treff med tiltaltes DNA, men svært lite.

Disse avtrykkene av datamaskinen ble tatt i 2015. Det ble også undersøkt om maskinen var brukt mellom 2011 og 2015. Aktor Benedicte Hordnes opplyser at maskinen ikke hadde vært i bruk, noe som bekreftes av kriminaltekniker Kjell Helland-Hansen.

Beltet ble først sendt til KRIPOS hvor det ble tatt to avtrykk. Det ble ikke funnet noen fingeravtrykk på beltet i første omgang. Beltet har en glatt overflate og en litt ru overflate på baksiden. Beltet ble sendt til en ekspert i Nederland som har vurdert om knuten på beltet kan ha blitt laget av et barn. Denne eksperten er stevnet som vitne seinere i rettsforhandlingene.

Fant ikke mobiltelefon - Eksperten i Nederland har uttalt at knuten ikke virket å være spesielt avansert, sier Helland-Hansen.

Mobiltelefonen til Monika Sviglinskaja er aldri blitt funnet.

BELTET: Monika Sviglinskaja ble funnet hengt i dette beltet som kriminaltekniker Kjell Helland-Hansen har vist fram i retten. Foto: Leif Stang/Dagbladet
BELTET: Monika Sviglinskaja ble funnet hengt i dette beltet som kriminaltekniker Kjell Helland-Hansen har vist fram i retten. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer

Forsvarsadvokat Aasmund Sandland spør ut om hvilke teorier etterforskerne diskuterte på åstedet, spesielt hvilke teorier som ble styrket og hvilke som ble svekket.

- Det skal ikke jeg mene så mye om. Vi er en del av etterforskningen med vår spesielle rolle. Jeg oppfattet i første omgang det slik at tiltalte ikke kunne ha vært der. Han var den eneste potensielle drapspersonen. Derfor helte jeg i retning av at hun måtte ha gjort det selv på dette tidspunktet, sier åstedesleder og kriminaltekniker Reidar Langkjær.

En tresprosse fra vinduet i inngangsdøra ble funnet ved siden av døra den dagen Monika Sviglinskaja døde. Det ble ikke funnet humant DNA på denne.

Monikas DNA ble funnet ved knuten på den matte siden av beltet.

Donatas Lukosevicius (34) er tiltalt for å ha drept åtte år gamle Monika Sviglinskaja i hennes hjem i Sund kommune 14. november 2011. Han er også tiltalt for innbrudd og tyveri av en mobiltelefon, halskjeder, armbånd, øredobber, ringer og en «Lady Million» parfyme fra Kristina Sviglinskaja.

I tillegg kommer tiltalepunkter om trusler og krenkende adferd ved at han skal ha sendt forskjellige eposter og andre meldinger til Monikas mor, blant annet for å presse ut penger fra henne.

Denne saken oppdateres.