Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrorangrep mot luksushotell i Kabul:

- Alt var kaos. Folk forsøkte å flykte fra balkonger

Norsk borger var på Kabul-hotellet under terrorangrepet. Minst 18 personer er drept.

FORSØKER Å FLYKTE: Den over 12 timer lange terroraksjonen mot luksushotellet Intercontinental var svært dramatisk. Her forsøker tomenn å rømme fra en av balkongene i femte etasje. Foto: Rahmat Gul / Ap / Scanpix
FORSØKER Å FLYKTE: Den over 12 timer lange terroraksjonen mot luksushotellet Intercontinental var svært dramatisk. Her forsøker tomenn å rømme fra en av balkongene i femte etasje. Foto: Rahmat Gul / Ap / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld tok tre bevæpnede menn seg inn på luksushotellet Intercontinetal i Kabul, der de skjøt mot gjester, som gjemte seg på hotellet. Afghanske spesialstyrker kom raskt til, men det tok nærmere et halvt døgn for aksjonen ble avsluttet.

Ifølge NTB er minst 18 personer drept i angrepet på Hotel Intercontinental i Kabul. Meldingen har nå kommet fra det afghanske innenriksdepartementet.

Av de 18 er det fire afghanere og 14 utlendinger, melder departementet.

Det tok 17 timer før afghansk politi til slutt fikk kontroll etter å ha drept alle angriperne. Tidligere søndag sa innenriksdepartementet at minst fem afghanere og en utenlandsk statsborger ble drept.

Norsk borger

Midt i dramatikken var minst en norsk borger.

UT I DET FRI: Afghansk sikkerhetspersonell redder ut en mann fra luksushotellet etter at terrorangrepet på hotellet omsider er over. Foto: Rahmat Gul / Ap / Scanpix
UT I DET FRI: Afghansk sikkerhetspersonell redder ut en mann fra luksushotellet etter at terrorangrepet på hotellet omsider er over. Foto: Rahmat Gul / Ap / Scanpix Vis mer

- UD er kjent med at det var en norsk borger på hotellet da angrepet skjedde i går. Vedkommende er bragt i sikkerhet og vi arbeider fortsatt med å få oversikt over situasjonen. Familien er informert, sier Guri Solberg, kommunikasjonsrådgiver i UD, til Dagbladet.

12 timers helvete

UD vil ikke komme med mer opplysninger om personen. Ei heller om person er skadd. Til NTB sier Solberg at de ikke kan bekrefte om det var flere nordmenn på hotellet, men at lite tyder på det.

Seks sivile, inkludert to utlendinger, hvorav en kvinne, døde på Intercontinental hotell, i tillegg til de tre angriperne, melder afghansk innenriksdepartement ifølge BBC.

41 personer som ikke er afghanere er reddet ut av hotellet. Sju av dem er skadd.

Rundt 160 personer ble reddet ut av hotellet etter at afghanske tropper brukte nær et halvt døgn på å forsikre seg om at det ikke var flere angripere i hotellet.

Terror under middag

De bevæpnede mennene tok seg inn i hotellet mens bryllups- og hotellgjester hadde middag. Den afghanske teledirektøren Aziz Tayeb var en av gjestene.

- Alt ble kaos. Jeg gjemte meg bak en stolpe. Sekunder etter at folk koste seg, hylte de som gale og løp rundt. Jeg så flere av dem falle på gulvet etter å ha blitt skutt, sier Tayeb til BBC.

STÅR VAKT: Afghanske sikkerhetsvakter er på plass utenfor luksushotellet Intercontinental i Kabul, morgenen etter terrorangrepet der minst seks personer ble drept. Røyken stiger fremdeles opp fra hotellet. En norsk borger var på hotellet, men er nå bragt i sikkerhet. Foto: Rahmat Gul / Ap / Scanpix
STÅR VAKT: Afghanske sikkerhetsvakter er på plass utenfor luksushotellet Intercontinental i Kabul, morgenen etter terrorangrepet der minst seks personer ble drept. Røyken stiger fremdeles opp fra hotellet. En norsk borger var på hotellet, men er nå bragt i sikkerhet. Foto: Rahmat Gul / Ap / Scanpix Vis mer

Flere av gjestene ble også tatt som gisler, mens andre gjemte seg på rommene sine. Noen forsøkte også å klatre ut av rommene, og afghansk tv viste dramatiske bilder av folk som gjorde nettopp det. En person mistet grepet og falt i bakken.

Gransker sikkerhet

Mange lurer nå på hvordan det var mulig at tre menn, bevæpnet med store automatvåpen og håndgranater, klarte å komme seg inn på det sterkt bevoktede hotellet.

Taliban, som angrep hotellet i 2011, sier at de står bak angrepet. En Taliban-talsmann sier at gruppa har «drept titalls av utenlandske inntrengere og deres nikkedukker», skriver BBC, som siterer AFP.

Angrepet kom bare dager etter at den amerikanske ambassaden i Kabul advarte om at ekstremistgrupper planla angrep mot hoteller i hovedstaden.

Taliban-angrep i 2011

Gårsdagens angrep mot Intercontinental hotell kom bare en drøy uke etter at 11 personer ble drept i et selvmordsangrep mot afghanske sikkerhetsstyrker i Kabul.

Intercontinental-hotellet ble angrepet av Taliban i 2011. Da ble 21 personer drept, inkludert ni av dem som angrep hotellet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!