MANGE OVERLEVENDE: Utrolig nok ser det ut til at de fleste passasjerene overlevde det voldsomme krasjet ved Schiphol-flyplassen. Foto: MARCEL ANTONISSE / AFP / SCANPIX
MANGE OVERLEVENDE: Utrolig nok ser det ut til at de fleste passasjerene overlevde det voldsomme krasjet ved Schiphol-flyplassen. Foto: MARCEL ANTONISSE / AFP / SCANPIXVis mer

- Alt var normalt helt til vi plutselig havnet i åkeren

Passasjer forteller om flykrasjet. - Det kom røyk fra akterenden etter styrten, sier norsk trailersjåfør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokka 11.55 gikk toppsjefen i flyselskapet Turkish Airlines via nyhetsbyrået AP ut med nyheten som var for god til å være sann:

Alle ombord ha overlevd den voldsomme flystyrten utenfor Schiphol flyplass ved Amsterdam.

Omlag en halvtime senere var det klart at minst fem mennesker er døde, trolig flere.

Ifølge den tyrkiske transportministeren var det 135 passasjerer og en besetning på åtte ombord. Flykroppen brakk i tre deler, og et enormt oppbud av redningsmannskaper jobbet i formiddag ute på jordet der flyet havnet.

Kjente kraftig rykk
Overlevende forteller nå om dramatikken da flyet krasjet.

- Vi gikk inn for landing. Alt virket helt normalt, men plutselig gikk det et kraftig rykk gjennom flyet, og i neste øyeblikk landet vi i åkeren noen hundre meter fra flyplassen, sier passasjeren Hyseyin Symer til tyrkiske medier.

- Mange ble skadd under krasjet. Det gikk raskt å evakuere flyet. Det er utrolig at det ikke gikk verre, sier Symer, som selv overlevde ulykken uten skader.

En bankdirektør som var ombord sier til tv-stasjonen NTV at det ikke ble sagt noe om noen nødsituasjon til passasjerene over høyttaleranlegget, ifølge CNN.

- Besetningens siste melding til kabinen var meldingen om å feste setebeltene og forberede på landing, sier passasjeren.

Han oppfattet det som piloten ga mer kraft til motorene før flyet falt plutselig og styrtet. Situasjonen skal ha oppstått i løpet av sekunder.

En tidligere pilot og flyekspert sier til tyrkiske medier at flyet var 12 kilometer unna flyplassen da det oppsto problemer.
 - Da flyet skulle lande mister piloten plutselig høyre motor. Han prøver på en kort landing, men med den ene miotoren nede blir det en lett kræsj, sier kilden.

Nordmenn vitner til redningsarbeidet
Det har ikke kommet meldinger om at det var nordmenn ombord i flyet, men flere nordmenn ble berørt av dramaet ved den internasjonale flyplassen, som ble stengt umiddelbart etter krasjet.

Trailersjåfør Stian Karlsen (26) er på vei fra Amsterdam til Stavanger - men sto i ettermiddag bom fast på motorveien, med fri sikt til flyvraket.

- Det er fullstendig kaos på veien, og politiet har sperret av på flere steder. Tilskuere løper for å se på flyet, sier 26-åringen til Dagbladet.no.

Karlsen forteller flyet er skumlagt av brannvesenet.

- Det har kommet noe røyk opp fra akterenden, men jeg har ikke sett noen åpne flammer, sier nordmannen, som forteller om et stort oppbud av redningsmannskaper.

- 10-15 ambulanser har allerede forlatt åstedet med skadde, sier 26-åringen.

Torstein Vattøy (30) fra Ulsteinvik har tatt legeutdanning i Amsterdam og er nå i praksis ved sykehuset Kennemergasthuis i Haarlem, rundt fem kilometer far Schiphol.

- Flere skadde er kommet hit, og flere er ventet, sier legepraktikanten, som forventer å måtte behandle  skadde etter hvert.

- Kriseteamet ved sykehuset er i full sving, forteller 30-åringen i 13-tida.


Elever strandet på rullebane
20 elever fra Møre Folkehøgskule skulle etter planen ta av fra Schiphol 10.55 men er rammet av forsinkelsene på grunn av styrten.

 - Mange foreldre har ringt og er engstelige, men vi har vært i kontakt med dem, og alle elevene og læreren har det bra, sier rektor Odd Steinvåg til Dagbladet.no.

Da Steinvåg sist var i kontakt med klassen rett før klokka 12, satt de fortsatt i KLM-flyet og ventet på avgang.

- Totalt kaos
De første øyenvitneskildringene dukket i formiddag opp på Twitter få minutter etter at flystyrten skjedde.

«Airplane crash @ Schiphol Airport Amsterdam!!», skrev brukeren @Nipp klokka 10.39.

- Dette er en surrealistisk opplevelse. Mange ambulanser har ankommet krasjstedet. Det er totalt kaos, med et fly brukket i to kan jeg bare forestille meg hva som har skjedd med passasjerene, rapporterte @Nipp videre fra stedet.

«Så flyet gå ned og og gikk inn i flyet for å hjelpe redningsmannskaper (...) mange ryggskader, +/- 10 døde», skriver nederlenderen@ansgarjohn via Twitter.

Han prøvde å bidra så godt han kunne etter å ha blitt vitne til selve flystyrten.