- Alt var så fredelig, og så skjer dette

Dagbladet traff maratondeltaker Øistein Strømme (45), som sto like ved da bombene eksploderte i Boston.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOSTON (Dagbladet): Dagbladet treffer ham ved Sheraton-hotellet få kvartaler fra der terroren rammet få timer tidligere.

Han er rolig og fattet, men preget av det som er skjedd.

- Det er så skremmende og uvirkelig. Alt var så fredelig, også skjer dette, sier Strømme.

Like ved Strømme er en av 30 nordmenn som var påmeldt det prestisjetunge maratonet i Boston. Foreløpig skal ingen av dem være meldt skadet. Men tre andre personer er bekreftet drept i eksplosjonene, og 101 personer skal være skadd, ifølge CBS.

Han hadde akkurat fullført Boston Marathon for første gang og var på vei for å hente noe å drikke da det smalt.

- Jeg gikk forbi der det smalt bare tre-fire minutter tidligere. Da det eksploderte sto jeg halvannet kvartal unna. Vi snudde oss rundt og så svart røyk stige opp. Og så smalt det igjen, forteller Strømme.

Bombene, som ble utløst, skal ha vært 50 til 100 meter fra hverandre. En tredje bombe, som ikke eksploderte skal ha blitt oppdaget under tribunen i målområdet.

Unntakstilstand I gatene rundt åstedet i Boston var det i natt norsk tid unntakstilstand. En del maratondeltakere og skuelystne er fortsatt ute i det kalde været. Men først og fremst er det tungt bevæpnet politi overalt. Områdene nærmest åstedet er fullstendig sperret av, og gule politibånd streker seg i mange kvartalers radius.Dagbladet er vitne til at politiet tauer vekk biler fra et stort parkeringshus nær åstedet og sender inn tunge armerte biler.

Like etter eksplosjonen kommer en mann løpende over mot der Strømme står.

- Han har blod på skoa og på armen og forteller at det eksploderte i en søppelkasse like ved der han stod. De som sto aller nærmest fikk nærmest kuttet beina tvers av ved knærne, sier Strømme.

Han skjønte med en gang at smellene måtte komme fra en bombe.

-Proft politi - Politi og ambulanser kom veldig raskt til stedet. Alle ble kommandert inn i bygninger i området. Det var tydelig at mannskapene var veldig godt trent på scenarier som dette, sier Strømme.

- Er du skjelven etter det som har skjedd?

- Nei, egentlig ikke. Politiet og ambulansepersonell opptrådte veldig proft. Det var betryggende, og det oppsto ikke panikk, forklarer han.

UVIRKELIG: En tungt bevæpnet vakt passer på utenfor hotellet til Øistein Strømme. Sheraton-hotellet ligger bare noen få kvartaler fra der bombene gikk av. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
UVIRKELIG: En tungt bevæpnet vakt passer på utenfor hotellet til Øistein Strømme. Sheraton-hotellet ligger bare noen få kvartaler fra der bombene gikk av. Foto: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer

I kveld har han sittet på hotellet. I lobbyen på Sheraton, som i mange andre hotellobbyer er det fullt av mennesker som forsøker å få oversikt over hva som er skjedd, og om de kjenner noen av de skadde eller drepte.

Trente på terror Strømme jobber til daglig som flykaptein i Widerøe

- Seinest for en uke siden trente vi på hva vi skulle gjøre dersom det var en bombe om bord på et fly. Derfor har jeg hatt slike situasjoner i bakhodet den siste tida, forteller han.

Tidligere har han løpt maraton i både Los Angeles og New York. Han har også ambisjoner om å løpe maraton i alle verdensdeler. Derfor nekter han å la seg skremme av terrorangrepet i Boston.

- Jeg går ofte gjennom sikkerhetskontrollen på flyplasser, og vi vet jo at det ikke går an å gjøre flyplasser til fort. De som absolutt vil drive med terror, kan få det til. Vi kan aldri sikre oss 100 prosent, men det er noe vi må ha i bakhodet, sier Strømme.        


      OK  Avbryt