- Alt vi har ønsket, er å redde vår datter

Maria Amelies foreldre er på flukt, knust av sorg og skyldfølelse.

TYDELIG PREGET: Maria Amelie møtte i dag tidlig opp hos politiet, tydelig sliten og preget av situasjonen. Det er intet hun frykter mer enn å bli utlevert til Russland.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TYDELIG PREGET: Maria Amelie møtte i dag tidlig opp hos politiet, tydelig sliten og preget av situasjonen. Det er intet hun frykter mer enn å bli utlevert til Russland. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare siden torsdag i forrige uke har Maria Amelies foreldre bodd på fire ulike steder. De er livredde og på flukt, med alt de eier og har samlet i en plastpose.

Med ei fortid blant Russland rikeste og omgitt av landets mektigste, er det knapt mulig å finne større kontrast.

- Alt vi har gjort, har vi gjort for Maria. De valg vi har gjort, har vært for å redde vår datters liv, sier foreldrene Lene og Khateg til Dagbladet via advokat Brynjulf Risnes.

LES OGSÅ:
 Familiens vekst og fall

 Jeltsin reddet deres liv

Dårlig helse Dagbladet har tidligere besøkt en adresse hvor foreldrene lå i skjul. Etter at Maria ble arrestert, har foreldrene stadig flyttet til nye steder. Samtidig sliter de psykisk og fysisk.

Marias far sliter fortsatt med alvorlige hjerteproblemer. Seinest i 2004 var han gjennom en større hjerteoperasjon i Norge. Hvordan dette lot seg gjennomføre mens han levde i skjul i Norge har Dagbladet ingen opplysninger om.

Desperasjon Marias mor skal ifølge flere personer i kretsen av norske hjelpere være svært nedkjørt av frykt for Maria og en hjemsendelse til fiendene hun frykter i Russland.

- Vi ofrer gjerne oss selv, om det kan redde Maria, sier Lena.

- Det er selvfølgelig ikke juridisk mulig, det er et faktum. Men jeg forstår at det er slik foreldrene tenker. For dem er Maria alt, det viktigste i deres liv, sier Risnes.

- Det er vår skyld Foreldrene hevder flukten var deres eneste utvei. Nå plages de av sterk skyldfølelse.

- Det er vår skyld at Maria er her ulovlig. Vi skulle ønske vi kunne gjort ting annerledes, men vi var og er så redde, sier Lena.

- Maria er fryktelig glad i dem og sterkt knyttet til sine foreldre, sier Risnes.
For foreldrene er det en knusende opplevelse å se deres datter stå foran en utvisning til Russland, årsaken til hele deres liv i skjul og all deres frykt.

Hun har en eneste bønn: - Redd Maria!

LES OGSÅ:
 Familiens vekst og fall

 Jeltsin reddet deres liv