Alta lufthavn stengt etter bombefunn

Trolig fra andre verdenskrig.

FANT BOMBE: Alta lufthavn er stengt etter det ble funnet en bombe i forbindelse med gravearbeidet ved rullebanen. Kart: GOOGLE MAPS
FANT BOMBE: Alta lufthavn er stengt etter det ble funnet en bombe i forbindelse med gravearbeidet ved rullebanen. Kart: GOOGLE MAPSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Alta lufthavn er stengt for ordinær trafikk, etter at det i natt ble funnet et udetonert sprenglegeme som trolig stammer fra andre verdenskrig.

Funnet ble gjort nordøst for rullebanen klokka halv tre i natt i forbindelse med gravearbeider.

- Vi går ut i fra at det er en bombe som er blitt sluppet fra fly. Derfor har lufthavnsjefen avgjort at ingen fly skal lande eller ta av før situasjonen er avklart, sier operasjonsleder Vera Breitve ved Vestfinnmark politidistrikt til Dagbladet.

- Gravemannskapet kom over noe av metall, som ligna veldig på bomber fra gamle krigsfilmer. Det er ikke helt usannsynlig at Alta ble forsøkt bombet under krigen, legger Breitve til.

Bombeeksperter fra forsvaret er nå på vei til funnstedet for å sikre bomben.

Lufthavnsjef Charles Kristiansen sier det ikke er klart når flyplassen åpner for trafikk, men at luftambulansen er klarert for flyvninger som dreier seg om liv og helse.

- De behøver ikke så mye rullebane. Bomben ble lokalisert i nordøst, så de kan bruke den andre delen av rullebanen, sier Kristiansen.

Alta lufthavn ble opprinnelig bygget av tyskerne under andre verdenskrig, og åpnet for sivil drift i nåværende form 3. mai 1963.

- Det kan enten være en britisk eller tysk bombe, mener Kristiansen, og opplyser at det ikke er uvanlig å finne sprenglegemer fra krigen i Nord-Norge - blant annet i Lakselv sentrum i 2008.

- Bomben har ligget der i mange år, og tåler nok å ligge der noen timer til uten at Alta eksploderer, beroliger operasjonsleder Breitve.