Alta-skole limte fast sider om sex og mensen

Nå får 10-åringer på Alta kristne grunnskole pubertetsundervisning likevel.

VAR FORBUDT: Dette er to av totalt 22 sider som er limet sammen i naturfagboka til femte klasse på Alta kristne grunnskole. Foto: Hanne Larsen / Altaposten
VAR FORBUDT: Dette er to av totalt 22 sider som er limet sammen i naturfagboka til femte klasse på Alta kristne grunnskole. Foto: Hanne Larsen / Altaposten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I fjor høst skrev Altaposten om Alta kristne grunnskole (AKG) som limte fast 22 sider i naturfagboka til elvene som handlet om puberteten.

Nå skal elevene få lære om puberteten likevel.

- Vi har drøftet dette i høst, og fra og med i år inngår det i vår lokale læreplan at undervisning om pubertet gjøres på 5. trinn. Jeg tenker at dette er en grei forandring, siden mange jenter også får sin menstruasjon før 7. trinn, sier rektor Håkan Funck til Altaposten.

Ikke noe for 10-åringer

Alta kristne grunnskole limte sammen sidene i naturfagbøkene for elever i femte klasse fordi de mente at 10-åringer ikke var klare til å lære om menstruasjon og sædutløsning.

Sidene handlet blant annet om pubertet, forelskelse, seksualitet, homofili, forplantning og prevensjon.

Undervisningen var tidligere bare for dem som gikk i sjuende klasse, altså når elevene akkurat har kommet i tenårene, men undervisningen legges nå til femte klasse.

River opp sidene

Skolen kommer ikke til kjøpe nye naturfagbøker, men kommer til å bruke to hefter i undervisningen. Et handler om puberteten, som skal benyttes på 5. trinn, og et handler om samliv, som skal benyttes på 7. trinn.

Rektor Håkan Funck sier til Dagbladet at naturfagboka med de limte sidene ble kjøpt inn i 2011. Funck sier at han ikke var rektor på den tiden, men at han regner med at sidene har vært limet sammen siden boka kom på skolen.

- Jeg har hørt eksempler fra andre skoler på at man limet sider sammen, fra tiden før AKG ble etablert. Jeg tror det var et valg man gjorde uten at man tenkte så veldig mye over det, annet enn at man ønsket å ta opp pubertetsundervisningen i sjuende klasse, sier Funck.

Mensen

Alta kristne grunnskole ble dannet av læstadianske foreldre i Alta og har per september 2017 96 elever fra 1.-10. trinn. Skolen opplyser på sine nettsider at de har sin forankring i den evangelisk-lutherske lære. Læstadianere er en konservativ bevegelse innenfor kristendommen.

Rektor Funck sier at ingenting er utelatt i den nasjonale lærerplanen i den nye pubertetsundervisningen til skolen. Han sier at de har tolket kompetansemålene dit hen at det ikke er bestemt om man skal ha pubertetsundervisning i femte, sjette eller sjuendeklasse.

- Tidligere var det en vurdering om at vi tok undervisningen på sjuende trinn. Men argumentet om at menstruasjon kommer tidligere på jenter enn sjuende klasse, gjør at vi likevel legger undervisningen til femte klasse, sier rektor Håkan Funck.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer