Folkeavstemming

Altas «syke» valg

Finnmarks største by - Alta - vet ikke om de ønsker å være sammen med resten av Finnmark, eller om de skal fri til Troms.

- GÅR GALT: - Det er hverken faglig grunnlag, eller befolkningsgrunnlag til at vi skal ha tre sykehus i Finnmark. Når politikk blir en salgsvare, kan det gå fryktelig galt, sier Olav Gunnar Ballo. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
- GÅR GALT: - Det er hverken faglig grunnlag, eller befolkningsgrunnlag til at vi skal ha tre sykehus i Finnmark. Når politikk blir en salgsvare, kan det gå fryktelig galt, sier Olav Gunnar Ballo. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ALTA (Dagbladet): Det er blitt vinter i nord. Dagene er korte, og fra fredag 26. november og fram til 17. januar er sola borte. Folk i den lille finnmarksbyen er flinke til å bruke den vakre naturen som strekker seg fra Altafjorden og inn på Finnmarksvidda.

Nå i mørketida holder folk seg for det meste innendørs, men de har nok å snakke om. Med 29 mot seks stemmer besluttet kommunestyret i Alta, at de skal ha folkeavstemning. Politikerne vil at folket skal bestemme, om de fortsatt ønsker at kommunen skal være en del av storfylket - Troms og Finnmark.

Eller om de skal bli værende i fylket som tidligere het Finnmark dersom storfylket blir oppløst.

Alternativet er å fri til Troms, dersom det blir skilsmisse for Troms og Finnmark, som ble slått sammen til ett fylke så seint som 1. januar 2020.

Mens ordfører Monica Nielsen (Ap) ikke vil si hva hun tenker, utover det at hun skal tenke, og høre på argumentene og mulige konsekvenser, er det andre i Alta som har sterke synspunkter på hvor Alta hører hjemme.

Og bak lurer ropene og kravet om et eget sykehus til Finnmarks hovedstad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.