BLE ANKLAGET: Den tidligere biskop Georg Müller ble avskediget som biskop etter at "David" anklaget ham for seksuelt misbruk. Foto: Gorm Kallestad  / SCANPIX .
BLE ANKLAGET: Den tidligere biskop Georg Müller ble avskediget som biskop etter at "David" anklaget ham for seksuelt misbruk. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX . Vis mer

Altergutten har lagt Müller-overgrepene bak seg

- Det er jeg som har anklaget den katolske kirkes biskoper for å ha forgrepet seg på meg i min ungdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I boka «Ingen vei tilbake», som kommer ut i dag, skriver «altergutten David» hvordan han opplevde situasjonen da mediene ble klar over at han hadde anklaget biskob Georg Müller for seksuelt misbruk.

Søvnløs Det var den 7. april i år at det ble kjent at Müller var blitt avskjediget som utøvende biskop på grunn av overgrep mot «David» da han var mindreårig. «David» hadde dagen i forveien blitt varslet om at avisene var på saken.

- Det ble en søvnløs natt. Jeg er stadig oppe for å sjekke avisene på nettet, særlig Adressa. Klokken seks ser jeg et stort bilde av biskob Georg Müller og overskriften: «Norsk katolsk biskop tilstår overgrep mot gutt» Guttens navn er ikke nevnt, men det er meg, skriver «David» i boka.

Siste punktum - Det er jeg som har anklaget den katolske kirkes biskoper for å ha forgrepet seg på meg i min ungdom, skriver «David».

Men bortsett fra dette skriver han ingenting om overgrepene eller hva slags overgrep han ble utsatt for, opplyser «Davids» kirkelige kontaktperson, Sigurd Markussen.

- Han er ferdig med dette. Boka er hans beskrivelse av mediestormen i etterkant av at det ble kjent at han hadde anklaget Müller for overgrepene. Dette er «Davids» siste punktum i saken, sier Markussen til Dagbladet.

- De som ønsker seg en tabloid beskrivelse av hva jeg har opplevd, må finne seg i å bli skuffet. Dette er en sak mellom meg og mine fortrolige. Jeg ønsker imidlertid å gi et innblikk i hvordan prosessen har vært for meg — fra da overgrepet fant sted og frem til den dagen biskopen måtte gå, samt etterspillet, forklarer «David» selv i innledningen av boka.

Familiemann «David»har hele tiden vært anonym i mediene. I boka forteller han kort hvem han er.

- Jeg er en familiemann i 30-årene, verken bedre eller dårligere enn andre. Jeg er i arbeid, engasjert i det som skjer i samfunnet, har mye energi og eier ikke tålmodighet. Jeg er nokså tydelig og liker å ha oversikt og kontroll.

Han skriver også at han håper leserne forstår at han har valgt å skrive boka under et pseudonym.

Vil hjelpe
Ifølge Sigurd Markussen, håper «David» at boka kan hjelpe andre.

- Han ønsket å skrive ned historien sin, mest for seg selv, men også for å vise at det går an å komme seg videre. Han håper boka kan hjelpe andre i samme situasjon i å tørre å stå fram, sier Markussen til Dagbladet.

- Jeg har fått min oppreisning. Jeg håper imidlertid at boka kan være til støtte og hjelp for andre som måtte ha opplevd noe lignende, for Den katolske kirke i sitt videre arbeid for å forebygge overgrep og for andre institusjoner som arbeider eller bør arbeide med temaet, skriver «David».

Overgrepssaken:

  • • Den 7. april i år ble det kjent at biskop Georg Müller forlot Trondheim i juni 2009 fordi han var blitt beskyldt for å ha begått seksuelt misbruk av en mindreårig gutt.
• Biskop Bernt Eidsvig opplyste deretter at Müller hadde tilstått forholdet.

  • • Saken vakte oppsikt verden over, siden dette var første gang en biskop måtte gå av på grunn av seksuelt misbruk av mindreårige.
  • • Mannen som anklaget Müller forteller nå om sine opplevelser i boka I«ngen vei tilbake», som utkommer på St. Olav forlag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer