Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alternativ energi

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norge er inne i en brytningstid som energinasjon. De tre oljeselskapene våre varsler nedbemanning den nærmeste tida som følge av den lave oljeprisen og stagnasjon i investeringene. Samtidig øker kraftforbruket og presset for å produsere kraft av billig gass fra Nordsjøen blir stadig sterkere. Så seint som i forrige uke vedtok selveste Nord-Trøndelag Senterparti at det ikke vil motsette seg at det bygges gasskraftverk i Skogn for å skaffe kraft til Norske Skog.
  • Samtidig blir vår olje- og energiminister fra Senterpartiet, Marit Arnstad, intervjuet i Dagens Næringsliv og erklærer at hun står fast på sin skepsis mot gasskraft. Hun vil bruke sin energi og sitt embete som statsråd til å «...finne mulighet for hvordan vi kan utnytte vindkraften langs kysten, bioenergi, vannpumper - ja, all den alternative energien som Norge har utnyttet dårlig.»
  • Det er en målsetting det er all grunn til å hylle. Når vi nå har utnyttet fossekraften maksimalt, må vi se oss om etter alternativer. For kraftbehovet later til å øke til tross for alle forsøk på å gjennomføre tiltak for energisparing. Men olje- og energiministeren kan snakke så mye hun vil om alternative energikilder, det blir ikke energi av det. For de som skal utvikle og bygge ut de alternative kraftkildene, gis intet insitament til å gjøre det av energiministerens ord alene. Så lenge vannkraft og fossilt brennstoff er så billig som det er her i landet, finnes det få økonomiske insentiver til å skape grunnlag for alternative energibærere i stor skala av den typen statsråden nevner.
  • Eller er det slik at statsråden tror det er politisk mulig i overskuelig framtid å øke prisen på energi slik at forskning og kapital vil bli rettet inn mot utvikling av vindkraft og bioenergi? Er regjeringen rede til f.eks. å legge på avgifter på kraften slik at også den langt dyrere alternative energien vil bli attraktiv? Eller vil den subsidiere den alternative kraften? Hvis ikke ansvarlige politikere lar sine vyer for alternativ energi følge av noen slike regnestykker, frykter vi at de blir hva de har vært så langt: bare munnsvær.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media