Alternativet

Hvis det går etter planen, får Oslos tiggere annet å gjøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MAGASINET heter «=Oslo» og kommer til å tilhøre den store internasjonale familien gateaviser (INSP) som er et forretningskonsept til inntekt for de hjemløse, fattige og rusavhengige i verdens storbyer. Selve uravisa, The Big Issue ble startet i London på begynnelsen av 90-tallet og har avleggere over hele verden. 28. juni i sommer kommer det første norske eksemplaret på gata. Det er intet mindre enn en real og intelligent måte å gi fattige tiggere et arbeid på. Bladet, i storformat og trykket på godt papir, er laget av profesjonelle grafiske designere, journalister, skribenter og fotografer. Et kvalitetsmagasin med andre ord. Og et viktig forum for de svakeste gruppene som nå får en stemme som bærer ut av miljøet. Konseptet er ambisiøst hvis det norske tiltaket vokser seg stort nok: Å støtte utslåtte grupper i å få tilbake verdigheten. Hjelp til selvhjelp med jobb, hus og utdanning. The Big Issue har utviklet store hjelpefond. Det har ikke gjengen bak =Oslo ennå. De starter med bladet månedlig.

SELGERNE av bladet, som er hjemløse, rusmisbrukere og arbeidsløse, kjøper bladet for 20 kroner og selger det videre for 40 kroner. Fortjenesten kan de putte i egen lomme. En annen og mer verdig måte å skaffe seg lovlige inntekter på, enn å sitte på fortauet med taperstempelet i panna og nevene rundt et pappkrus. Redaktør Vibeke Omberg har gått svanger med ideen lenge. Hun kjenner The Big Issue fra utlandet og synes ideen er strålende. Bare i Sverige finnes bladet i flere byer. Det tok flere år før Omberg, som er utdannet grafisk designer, fikk samlet trådene, penslet ut konseptet som i motsetning til de andre gateavisene skal være reklamefritt. Så kontaktet hun folk som kan, som bryr seg, frivillige som vil lage journalistikk om å være utafor på en eller annen måte. Både Ingvar Ambjørnsen og Are Kalvø har meldt seg. Og i siste liten kom også tilskuddet på 550 000 kroner fra Sosial- og helsedirektoratet. Nå er bladet et faktum.

=OSLO er ikke et ruspolitisk kampskrift, men ei bru mellom selger og kjøper på gata. Bladet er et første skritt på vei mot en likeverdighet mellom folk som har mistet det meste, også selvrespekten, og folk flest som i stedet for å slenge en femkrone i pappkruset før de haster videre, kan ta seg en første famlende prat med selgere som virkelig har et skikkelig produkt å tilby. Første nummer er som sagt ikke på gata før 28. juni, men gled dere. Vi snakker nemlig ikke om et pornografisk kikkhull inn i byens fattige bakgård, men samtaler med mennesker som tar ordet for å snakke sin egen sak. Det er gjensyn med Tove Nilsens tekst fra «Skyskraperengler», krasse intervjuer med representanter for ulike syn på rusomsorgen, dikt og ikke minst møter med mennesker på kryss og tvers av hele byen. Organisasjonen bak er ideell, har hittil jobbet gratis og heter Erlik. Er lik deg og meg, altså.