Seks prosent:  Bare en liten andel av de som har for høy ligningsverdi har klaget til Skatteetaten. Foto: Iván Kverme/FA
Seks prosent: Bare en liten andel av de som har for høy ligningsverdi har klaget til Skatteetaten. Foto: Iván Kverme/FAVis mer

- Altfor få klager på verdien

Over 400 000 norske boliger står med for høy ligningsverdi i selvangivelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Tallene viser at alt for få klager, sier fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen til Finansavisen.

Ifølge SSB-tall som avisenomtalte i november i fjor, gir beregningsmodellen som Skatteetaten legger til grunn 17 prosent av boligene i Norge en antatt markedsverdi som ligger mer enn 20 prosent over reell markedsverdi. Dermed har over 400 000 boliger i Norge for høy ligingsverdi i selvangivelsen - noe som kan føre til for høy formuesskatt.

Da det nye takseringssystemet for boligeiendom ble innført i 2010 var det mange som spådde at det ville komme en klagestorm. Men den uteble.

På spørsmål fra Finansavisen opplyser Skatteetaten at 24.726 boliger har fått redusert ligningsverdi på boligen fra og med inntektsåret 2009 til 2013. Antallet gjelder summen av dem som har klaget og dem som bare har endret på selvangivelsen.

«Tallet inkluderer også de som har klaget i forbindelse med utskriving av kommunal eiendomsskatt. som er utregnet fra Skatteetatens boligverdier», skiver Skatteetaten i en e-post.

Hvor mange som har klaget, eller endret verdien i selvangivelsen, men ikke har fått medhold, har ikke Skatteetaten tall for. Men det er lite som tyder på at det er veldig mange, skriver Finansavisen.

Eiendomsskatt Dag Refling i Huseiernes Landsforbund var blant dem som forventet en klagestorm.

- Jeg synes tallet er for lite. Jeg er redd mange lar være å klage fordi de ikke får utlignet formuesskatt, sier han til Finansaivsen.

Refling tror dette kan endre seg etterhvert som flere kommuner innfører eiendomsskatt og bruker ligningstallene som grunnlag for beregning av den.

Lothe i Skattebetalerforeningen er enig.

- Nå som stadig flere kommuner legger ligningsverdien som grunnlag for eiendomsskatt er det derfor viktig å klage, også for de som ikke betaler formuesskatt.

Flere nyheter Solgte boliger for en kvart milliard på 90 dager: - Tilnærmet perfekt marked
Om meglere: Tar godt betalt for relativt lite arbeid
Frykter ikke boliglånene