- Altfor lav straff

Med gråten i halsen kommenterte Erik Berg dommen mot 17-åringen som skjøt og drepte hans datter Ingrid-Elisabeth Berg i Hommersåk i slutten av januar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDNES (Dagbladet.no): - Vi er veldig, veldig skuffet. Dommen er et uttrykk for hvor lite et liv er verdt, sa Berg.

17-åringen ble i ettermiddag dømt til fengsel i ni år. Aktors påstand var 11 års fengsel.

Berg fulgte domsavsigelsen i Sandnes tingrett i dag. Ved siden av den domfelte 17-åringen satt hans foreldre.

Begge familiene bor i Hommersåk, husene deres ligger bare 300 meter fra hverandre. Ingrid-Elisabeth og 17-åringen hadde vært kjærester et halvt års tid fram til drapet skjedde.

- Ukontrollert sjalusi var årsaken til drapet, fastslår Sandnes tingrett.

17-åringen fortrakk ikke en mine da dommen ble forkynt. Han så hele tiden ned i bordplaten, mens hans foreldre fulgte spent med.

Erik Berg påpeker at gjerningsmannen kan være en fri mann igjen etter seks års soning.

- Det vil si at han bare vil sitte i fengsel ett år for hvert tiår han har frarøvet vår datter livet, sier Berg til Dagbladet.no.

Foto: Erling Hægeland
Foto: Erling Hægeland Vis mer

- Balansert dom

17-åringens forsvarer, advokat Gunnar Helgevold, kaller dommen balansert. Hans klient tok betenkningstid da dommeren spurte om han ville godta dommen. Erik Berg håper aktor anker.

Advokat Helgevold ga uttrykk for håp om forsoning i det lille samfunnet som er rammet av tragedien.

Det var ikke dagen for far Erik Berg å kommentere den siden av katastrofen. Han sier bare at hans familie aldri kan flytte fra Hommersåk.

- Der ligger Ingrid-Elisabeth begravd, der må vi være, sier han.

Aktor i saken, statsadvokat Harald Grønlien, ville ikke kommentere dommen ut over å konstatere at retten har kommet til en lavere straffeutmåling enn han la ned påstand om.

Grønlien sa i sin prosedyre at drapet ligger tett opp til overlagt drap, som ville ha gitt en lengre fengselsstraff enn tiltalen om forsettlig drap.

Preg av henrettelse

- Altfor lav straff

Sandnes tingrett mener drapet ikke ligger i grensesonen til overlagt. 17-åringen handlet bevisst da han gikk hjem og fant farens pistolkoffert.

Den var låst, men han skar opp bunnsiden og fikk tak i pistolen. Han skjøt to prøveskudd i senga før han gikk ut for å finne Ingrid-Elisabeth.

I retten forklarte han at han ville ha respekt etter at kjæresten hadde nektet å bli med ham hjem og også hatt kontakt med en annen gutt.

- Avdøde møtte ham forsvarsløs, hun hadde ingen grunn til å være redd, heter det i domspremissene.

Tingretten uttaler at drapet har et preg av henrettelse.

- Men selve skuddene ble avfyrt impulsivt og i affekt, mener retten.

Ved straffeutmålingen legger retten vekt på at tiltalte er ung, bare 17 år. Han tilsto umiddelbart og varslet selv om drapet.

Etter at han ble pågrepet har han fått diagnosen ADHD. Han har problemer med å se konsekvensene av egne handlinger og har ikke bremseklosser som kan stoppe urasjonelle handlinger.

Retten uttrykker håp om at han kan vokse seg ut av problemene. I fengselet har han blitt medisinert, men dette har måtte opphøre etter press fra medfanger som vil ha tak i medisinene.

DREPT: Ingrid-Elisabeth ble drept med fem skudd etter en idrettsfest.