Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Altfor lett å angripe Hotel Serena

Terrorangrepet mot hotell Serena viser at afghansk etterretningspoliti er altfor dårlig organisert, mener journalistleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KABUL (Dagbladet.no): Journalistleder Rahimullah Samander er sjokkert over angrepet som kostet minst sju mennesker livet. Han sier afghanske journalister opplever drapet på Dagbladet-journalist Carsten Thomassen som et drap på en av deres egne. 

Lederen for Det afghanske uavhengige journalistforbundet
er også skeptisk til de raske pågripelsene i saken.


Skandaløs sikring 
- Angrepet på Serena viser at afghansk etterretningspoliti er altfor dårlig organisert. Det var altfor lett for de bevæpnede mennene å ta seg fram i Kabul og inn på hotell Serena, sier Samander.

Han er kjent som en av de mest kritiske og modigste journalistene i Afghanistan. Dagbladet.no møtte han vest i iskalde Kabul i formiddag. 

Samander sier det bare er flaks som forhindret at angrepet på hotell Serena ikke ble en større katastrofe.

- Hadde angriperne vært smartere, hadde de tvunget hotellpersonalet til å fortelle dem i hvilket rom den norske utenriksministeren var, sier journalistlederen.

Han mener Serena-angrepet er en skandale for det afghanske etterretningspolitiet, og sier det viser at det må kraftig omorganisering til. 

Raske pågripelser

KRITISK: Journalistleder Rahimullah Samander forteller at afghanske journalister ble nektet å nærme seg hotell Serena dagene etter angrepet. Han mener dette ble gjort for å forhindre at det skulle bli avslørt hvor dårlig sikret hotellet var. Foto: ANDERS SØMME HAMMER
KRITISK: Journalistleder Rahimullah Samander forteller at afghanske journalister ble nektet å nærme seg hotell Serena dagene etter angrepet. Han mener dette ble gjort for å forhindre at det skulle bli avslørt hvor dårlig sikret hotellet var. Foto: ANDERS SØMME HAMMER Vis mer

Samander stusser over de raske pågripelsene etter angrepet. Han sier det er en rekke ubesvarte spørsmål han ikke ønsker å spekulere i.

Men han spør: Hvordan kan det ha seg at det afghanske etterretningspolitiet ikke greide å hindre at angriperne tok seg helt inn på hotell Serena, et av de sikreste stedene i Kabul?

Men så, i løpet av det påfølgende døgnet, utfører politiet kompliserte operasjoner. Fire personer som skal ha vært involvert i angrepet blir arrestert på ulike steder. Politiet finner til og med en video der angrepet mot hotell Serena blir omtalt.

Utpekte erkefiende
Allerede dagen etter Serena-angrepet holdt det afghanske etterretningspolitiet en pressekonferanse der de ga svært detaljerte opplysninger om angrepet.

Den afghanske etteretningssjefen kunne fortelle at de mener angrepet var planlagt av Mullah Abdullah, som skal ha tette bånd til den etterlyste opprørslederen Siraj Haqqani. Afghanske myndigheter har lenge vært ute etter Haqqani.

Ifølge Aftenposten er nå mer enn ti personer arrestert i saken

Journalister trues
Samander sier at de afghanske myndighetene lager flere problemer for journalister enn Taliban. 

I mars i fjor kidnappet og halshogde Taliban den afghanske journalisten Ajmal Naqshbandi i Helmand-provinsen i Sør-Afghanistan. Men i etterkant har Taliban-opprørere vært forsiktige med å true og angripe journalister. En afghansk journalist som ble kidnappet av Taliban i Sør-Afghanistan i desember, ble satt fri etter to uker uten dramatikk. 

image: - Altfor lett å angripe Hotel Serena

Samander forteller at mange journalister frykter etterretningspolitiet og de øvrige afghanske myndighetene. Kritiske journalister blir arrestert, avhørt og truet. 

- Journalister som skriver kritiske og godt dokumentert artikler om krigsherrer og korrupsjon truer ikke den nasjonale sikkerheten. Hvorfor blander etterretningspolitiet seg da opp i dette?, spør Samander. 

Dømt til døden

Mens noen journalister skremmes til taushet, forlater andre Afghanistan. Sist uke ble det kjent at den unge, afghanske journalisten Sayed Perwis Kambakhsh er dømt til døden av en lokal domstol for å ha distribuert en artikkel som drøfter kvinnenes stilling i islam 

- Er du ikke selv redd for å bli arrestert når du kritiserer etterretningspolitiet?

- Du vil se at en dag kommer også jeg til å bli arrestert. Og så kommer det sikkert masse anklager mot meg om at jeg for eksempel samarbeider med Pakistan eller andre lands sikkerhetstjenester, sier Samander. 


- Og det gjør deg ikke redd?

-  Afghanere fomler i mørket. De får mye gal informasjon.  Jeg er en uavhengig journalist som jobber for folket mitt. Jeg forsvarer ytringsfriheten og er villig til å dø for den, sier han.

Dagbladet.no ba for en uke siden om et intervju med talspersoner for det afghanske etterretningspolitiet, men venter fortsatt på at forespørselen skal bli ferdigbehandlet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media