- Altfor mye luftfakturering

Torgeir Stensrud innrømmer at de i Finance Credit drev med mye luftfakturering for å blåse opp regnskapene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da Stensrud fortsatte sin forklaring i Oslo tingrett i går, la han stor vekt på at verken banker eller revisorer stilte spørsmål ved virksomheten før utover vinteren 2002. - Den viktigste grunnen til at vi ønsket å bruke et av de fire store revisjonsselskapene, KPMG, var at vi ville sikre oss og stå best mulig rustet overfor våre långivere, men jeg må si at jeg ikke er mye imponert over den jobben som ble gjort, sa Stensrud.

Lyktes ikke

Stensrud sa også at det ble drevet mye «luftfakturering» internt i Finance Credit-systemet. For å få balanse i regnskapene sjonglerte man med porteføljer og management-fees mellom nærstående selskaper, spesielt de tre Faktura Finans-selskapene. - Dette var en uting. Jeg sa til revisoren at han hadde to oppgaver: Det ene var å sørge for at våre selskaper drev innen gjeldende lover og regler, det andre var å gjøre dette på en måte som gjorde at jeg ikke ble arrestert. Det siste lyktes jeg altså ikke med, sa Stensrud. I et notat hadde han brukt uttrykket «TK-modellen» (Trond Kristoffersen, red.anm.) som dreide seg om tiltak for å blåse opp regnskapene. - For at tapspostene ikke skulle bli for store i Sverige, Danmark og Finland, ble de kjøpt og overtatt av de norske selskapene, forklarte Stensrud. Selskapets konsept var bl.a. å kjøpe forfalte fordringer. Bankene lånte ut hundrevis av millioner med sikkerhet i disse porteføljene. - Mye av pengene ble brukt til å betale fakturaer og dekke over tapte porteføljer, sa Stensrud.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer