RASISME: Jøran Kallmyr mener det er altfor mye rasisme og muslimhat i Norge. Reporter/video: Mats Rønning / Kristoffer Løkås. Vis mer

- Altfor mye muslimhat

Justisminister Jøran Kallmyr vil bekjempe muslimhat med kunnskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Søndag ettermiddag besøkte justisminister Jøran Kallmyr og flere andre regjeringsmedlemmer Tawfiiq islamske senter i Oslo.

Besøket kommer i kjølvannet av at en mann i 20-åra er siktet for drapsforsøk etter at han avfyrte skudd i al-Noor-moskeen i Bærum lørdag ettermiddag. Mannen er også siktet for drap på et familiemedlem.

Politiet etterforsker saken som forsøk på terror.

- Sterk avstand

- Det er en trist dag. Dette er nok et terroranslag på norsk jord. Sannsynligvis begått av en høyreekstrem person. Det er en ting vi tar sterk avstand fra. Alle skal få leve trygt i Norge, uavhengig av om du er muslim, jøde eller kristen. Det er en kjempeviktig verdi i vårt samfunn, sier Kallmyr.

Han synes det er vanskelig å forstå hvordan en norsk mann kan begå slike handlinger.

- Vi ønsker å inkludere alle og det er vanskelig å forstå at dette kan skje i verdens tryggeste og beste land å vokse opp i, sier justisministeren.

Kallmyr sier til Dagbladet at det er altfor mye muslimhat i Norge, og mener vi i større grad må bekjempe falske nyheter.

- Personer som sprer hat, mangler kunnskap, sier justisministeren.

SKYTINGEN I BÆRUM: Erna Solberg møtte pressen etter skyteepisoden i Bærum. Video/reporter: Kristoffer Løkås / Mats Rønning. Vis mer

- Vi har inkludering

Kallmyr mener at alle kan tenke mer over hvordan de uttrykker seg på sosiale medier. Ifølge justisministeren har vi alle et ansvar for hva vi publiserer.

- Altfor ofte bruker vi for store ord før vi vet fakta. Dette kan alle tenke over. Pust mer med magen før du legger ut en twittermelding, sier Kallmyr.

Han mener det er viktig at vi bekjemper fake news sammen, og ønsker blant annet kildekritikk inn i skolen.

- Mange får vrangforestillinger fordi man hører at muslimer har gjort det ene og det andre i for eksempel andre land, og tror det er bevis for at noen er slemme.

Kallmyr sier at han ser at noen personer tror på vrangforestillinger, og sier at det er de som får slike vrangforestiller som begår slike handlinger.

Han mener muslimhatet blant annet blir tydelig i kommentarfeltene.

- Noen påstår at ditt parti har spilt på de strengene?

- Mitt parti har tatt opp et viktig samfunnsproblem i kjølvannet av innvandring. Jeg er glad for at vi har tatt opp problemene, ellers hadde vi hatt de problemene vi ser i Sverige. Det gjør at forholdet mellom nordmenn og innvandrere er bedre enn i Sverige. Der er det mer isolasjon. Her er det inkludering.

Vil ha ytringsfrihet

Statsminister Erna Solberg var også til stede på besøket hos Tawfiiq islamske senter. Hun har tatt til orde for en handlingsplan mot rasisme for å bekjempe hatet, men er ikke sikker på om hun vil ha en egen handlingsplan for islamofobi - slik Islamsk råd ønsker.

Hun sier til den oppmøtte pressen at hun er åpen for innspill på gode tiltak. Solberg er imidlertid kritisk til å innskrenke ytringsfriheten.

- Noen mener vi skal innføre innskrenking på ytringsfriheten. Det er også farlig og betyr ikke nødvendigvis mindre hat og mindre terror, men at du heller skyver det bort fra det åpne rom, sier statsministeren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer