- Altfor slapt

Arbeiderpartiet nøytraliserer avgiftsøkninger med kutt i inntektsskatt i sitt alternative statsbudsjett, men legger på drøye sju milliarder på formuesskatten. Det holder ikke til å føre venstrepolitikk, er SVs dom.

DIGITALT: Finanspolitisk talsperson Hadia Tajik og Ap-leder Jonas Gahr Støre presenterte sitt budsjettforslag på Teams. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
DIGITALT: Finanspolitisk talsperson Hadia Tajik og Ap-leder Jonas Gahr Støre presenterte sitt budsjettforslag på Teams. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

Arbeiderpartiet følger opp sitt skatteløfte for statsbudsjettet neste år. Avgiftsøkninger på 1,7 milliarder kompenseres med en nedgang i inntektsskatten på 1,9 milliarder.

Dermed aksepterer Arbeiderpartiet skattenivået Erna Solberg har utviklet gjennom åtte år i regjering - bortsett fra formuesskatten. Den økes med drøye sju milliarder kroner i Arbeiderpartiets opplegg.

Det er heller ikke med å øke skattene at Arbeiderpartiet skal skape seg albuerom til nye satsinger de neste åra.

- All lærdom fra norsk historie er at det som skaper handlingsrom er at folk er i arbeid. Hvis 50 000 av de 100 000 som er helt uten arbeid kommer tilbake i jobb, er det 20 milliarder kroner. Innsats for å få flere i arbeid er hovedsporet. Satsingene vi har lyst til å gjøre i neste periode kan ikke finansieres utelukkende med å øke skattene, det er ikke realistisk og ikke tilpasset tiden vi lever i, sier Støre.

Du kan lese hele budsjettforslaget her.

- Tvangstrøye

Støre gikk sammen med en rekke Ap-ordførere ut i Dagbladet torsdag og slo alarm om tilstanden i kommunesektoren. Samtidig lover Arbeiderpartiet 3,5 milliarder kroner mer til kommunene enn regjeringens opplegg.

Det får en hard dom av framtidig samarbeidspartner SV-leder Audun Lysbakken.

- Beskrivelsen Ap-ordførerne og Jonas gir er helt riktig, derfor må vi også slå mye hardere til. Det blir altfor slapt og vi må omfordele langt kraftigere. Vi vil foreslå det dobbelte av det Ap gjør til kommunene og vil øke med 7 milliarder. Det er fordi det nå er virkelig alvor i mange kommuner og vi ser kutt i velferden til innbyggerne, sier Lysbakken til Dagbladet.

Han trekker en direkte linje fra Arbeiderpartiets overføringer til kommunene til partiets skatteopplegg.

- Vi må våge å ta et ordentlig oppgjør med Erna Solbergs fordelingspolitikk. Godtar vi høyresidens skattenivå, blir det en tvangstrøye for venstresiden. Det er fullt mulig å reversere Solbergs skattekutt på en rettferdig måte der vanlige lønnsmottakere får mindre skatt, men der vi øker skattene på høye formuer og inntekter, sier Lysbakken.

«Skattesjokk»

Støre avviser Lysbakkens virkelighetsbeskrivelse.

- Arbeiderpartiets opplegg er godt tilpasset situasjonen vi er i, det er en sterkere satsing på velferd i kommunene og godt tilpasset det våre 150 ordførere har gitt oss tilbakemelding på. Så har vi et skatte- og avgiftsopplegg som er tilpasset vår tid. Det er mer omfordelende og forutsigbart. Det er særlig viktig i en krisetid at det er forutsigbart for bedriftene, sier Støre.

Forutsigbart er ikke ordet verken NHO eller Høyre vil bruke. NHO-sjef Ole Erik Almlid omtaler økningen i formuesskatten som et «skattesjokk», mens Høyre mener Ap sender en kjemperegning til dem som skaper jobber i Norge.

- Jeg tror alle som akkurat nå opplever utrygghet på grunn av coronakrisen er enig i at det siste norske jobber trenger nå, er Støres skatteregning, sier skattepolitisk talsperson Vetle Wang Soleim i Høyre.

Store omfordelinger

Arbeiderpartiet plusser på 14,7 milliarder oljekroner mer enn regjeringen har lagt til grunn og omfordeler åtte milliarder. Den økte oljepengebruken kan delvis forklares med at Arbeiderpartiet har med flere coronatiltak i sitt alternativ enn det regjeringen presenterte i oktober før den nye nedstengningen.

Blant omfordelingene er en milliard til å senke egenandelstaket i helsevesenet, billigere barnehager og SFO, økt pendlerfradrag og feriepenger til folk som mottar dagpenger.

Arbeiderpartiet legger dermed opp til å beholde den laveste satsen på egenandelene og ikke gi noen økning for noen som når frikortgrensen.

- Vi er veldig imot å gjøre det dyrere å være syk midt i en pandemi. sier helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer