Birgitte Tengs og Tina Jørgensen:

- Altfor stort inngrep

Fem ganger tok politiet seg inn hos mannen som er siktet for drap på Birgitte Tengs og Tina Jørgensen. - Burde stoppet tidligere, sier forsvareren.

LYS OG KAMERA: Den siktede mannen skal ifølge sine forsvarere ha følt seg overvåket, og installerte overvåkningskamera og lyskastere på huset sitt. Seinere viste det seg at han var utsatt for skjult etterforskning. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
LYS OG KAMERA: Den siktede mannen skal ifølge sine forsvarere ha følt seg overvåket, og installerte overvåkningskamera og lyskastere på huset sitt. Seinere viste det seg at han var utsatt for skjult etterforskning. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer
Publisert

Snart ett år har gått siden mannen som er siktet for drapene på Birgitte Tengs og Tina Jørgensen ble pågrepet. Mannen i 50-åra var på tur i bobilen sin på Sørlandet, da politiet slo til.

Da hadde de allerede i over to år gjennomført skjulte etterforskningsskritt mot den dobbeltdrapssiktede.

Etterforskning hans forsvarere reagerer kraftig på omfanget av.

SIKTET: Forfatter Erlend Frafjord peker på flere detaljer som gjør mannen i 50-årene svært interessant for politiet i Tina-saken. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Burde stoppet

Ifølge Dagbladets opplysninger tok politiet seg inn i siktedes eiendommer minst fem ganger i løpet av et halvt år. En gjennomgang av etterforskningen viser følgende:

  • April 2019: Nyheten om DNA-funn i Birgitte Tengs-saken sprekker i media.
  • 3. juli 2019: Politiet gjennomfører skjult ransaking i den siktede mannens sjøbod.
  • 9. og 10. oktober 2019: Politiet gjennomfører skjult ransaking i den siktede mannens bolig, sjøbod og bobil.
  • 12. desember 2019: Politiet tar seg inn i den siktede mannens bolig og gjennomfører skjult ransaking.
  • 16. januar 2020: Igjen tar politiet seg inn i den siktede mannens bolig, hvor det gjennomføres skjult ransaking.

- Ransakingene har ført til utrygghet hos min klient. Han har følt seg så utrygg at han har installert kamera og lyskastere på sin egen bolig. Politiet har utsatt ham og privatlivet hans for et altfor stort inngrep. Da de ikke fant noe ved de første ransakingene, så burde de stoppet tidligere enn de gjorde, sier advokat Stian Kristensen.

Avviser funn

Han er en av forsvarerne som representerer mannen i 50-åra. Kristensen forteller til Dagbladet at politiets skjulte etterforskning og ransakinger ikke har ført til funn som kan knyttes til saken.

- De har ikke fått noe ut av disse ransakingene. Det styrker siktedes forklaring, sier advokaten og legger til:

- Politiet sjekket også søkeloggen hans på data og mobil etter pågripelsen. De forsøkte å finne spor etter søkeord som kunne knyttes til sakene. Heller ikke her fikk de treff.

SIKTET I TINA-SAKEN: Personen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs er nå også siktet for drapet på Tina Jørgensen i Stavanger i 2000. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Etterlyser varsomhet

Kristensen sier han forstår politiets behov for å oppklare en sak. Han er likevel svært kritisk til politiets omfang av ransaking i forbindelse med etterforskningen.

- Dette er virkemidler som må brukes med stor varsomhet, påpeker han.

Dagbladet har stilt politiadvokat Unni Byberg Malmin flere spørsmål knyttet til den skjulte etterforskningen. Hun ønsker ikke å gå inn på detaljer om hva som er gjort eller hvorfor politiet har valgt å gjøre det, men skriver i en e-post at etterforskningen nå nærmer seg slutten.

- Politiet er i ferd med å ferdigstille en svært omfattende etterforskning som har pågått over flere år. Som følge av den pågående etterforskningen er det mye politiet ikke kan eller ønsker å gå inn på. Vi har bekreftet at det har vært benyttet skjult etterforskning, men kan ikke gå nærmere inn på hva dette innebærer, skriver Malmin.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer